Aan de slag met je studiekeuze deel 4: kiezen maar!

min. lezen
Aan de slag met studiekeuze, deel 4: kiezen maar

Je bent inmiddels bij de laatste stap van je studiekeuze aanbeland: het kiezen van je studie en de voorbereiding op het studentenleven. Dit is misschien wel het spannendste moment, want hier heb je naartoe gewerkt. Zoals je van ons gewend bent helpen we je – ook in de laatste fase. Let’s go!

Het moment is aangebroken: na maandenlang ploeteren en zoeken heb je ein-de-lijk die ene studie gevonden waar je echt enthousiast over bent. Yes! Maar voordat de vlag uit kan, zijn er nog een aantal belangrijke dingen waar je rekening mee moet houden.

Dingen om rekening mee te houden

Nu de reis bijna klaar is en je de finish kunt ruiken, zijn er nog een aantal dingen die je moet aftikken. Zo moet je je nog aanmelden en is het alvast handig om je voor te bereiden op het studentenleven. En ohja, je moet je middelbare schooldiploma nog halen. Bedenk ondertussen ook of je op kamers wilt of niet. Zie je? Er komt nog best wat op je af. Geen zorgen, we gaan alles los van elkaar bespreken.

Ga nog 1x alles na

Maar voordat we daarin duiken, eerst even dit. Ga nog één laatste keer na of de studie die jij gekozen hebt inderdaad overeenkomt met jouw interesses, waar jij goed in bent en wat je leuk vindt. Je gaat dus nog even naar het begin van je studiekeuzereis.

Dit doen we niet om je te pesten, maar om er zeker van te zijn dat dit inderdaad de goede keuze is. En natuurlijk, je kunt het nooit helemaal zeker weten, maar het is wel fijn om het nog een keer te checken.

Aanmelden

Gecheckt en zo goed als zeker van je zaak? Mooi, dan is het tijd om je aan te melden. Ga je naar het mbo? Dan schrijf je je direct in bij de school waar je je hebt aangemeld. Ga je naar een hogeschool of universiteit? Dan schrijf je je in via Studielink. Meld je aan voor 1 mei

Ben je van plan een numerus fixus opleiding te gaan doen? Dan moet je je al voor 15 januari aangemeld hebben. Let hier goed op want het zou heel zonde zijn als je deze deadline mist. 

Studiekeuzecheck

In bijna alle gevallen krijg je na het aanmelden een uitnodiging voor een studiekeuzecheck. Dit is een check om vanuit de opleiding te kijken of jullie inderdaad een match zijn. Hoe die check plaatsvindt kan per school verschillen. Maak je er vooral niet te druk over, want ook al krijg je een negatief advies, een school kan je op basis hiervan niet weigeren (al is het wel slim om bij een negatief advies je keuze nog een keer te overwegen).

Voorbereiden op het studentenleven

Aangemeld? Dan kun je je bezighouden met je nieuwe aanstaande leven: het studentenleven. Bedenk of je op kamers wilt en ga na of een studie- of studentenvereniging iets voor jou is. Ga ook alvast naar de stad waar je gaat studeren (als je naar een andere stad gaat, tenminste). Zo leer je je nieuwe woonplek al een beetje kennen. Wat je hoe dan ook niet moet vergeten is je aan te melden voor de introweek van je nieuwe school. Dit is het perfecte moment om je nieuwe studiegenoten te leren kennen, alvast wat vrienden te maken en al een beetje in te komen in het studentenleven.

Studiefinanciering en OV aanvragen

Dit is een belangrijke! Studiefinanciering geeft je net wat extra financiële ruimte. En goed nieuws: vanaf 2023/2024 keert de basisbeurs terug. Daarnaast is het ook aan te raden om een studenten OV aan te vragen. Dit zorgt ervoor dat je gratis (!) kunt reizen als student. Wie wil dat nou niet? Vraag deze twee dus op tijd aan.

Wil je meer tips voor de voorbereiding? Bekijk dan de checklist hieronder.

checklist

Bron: Studiekeuzelab ebook

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.