Wanneer je jouw interesses op een rijtje hebt, komen daar als het goed is een paar opleidingen uit die het meest bij jou en je interessegebied passen. Het is goed om van deze opleidingen een lijstje te maken. Schrijf op je lijstje niet alleen de naam van de opleiding, maar ook waarom deze voor jou geschikt lijkt. Dat kan in een paar zinnen.
Deze shortlist wordt je uitgangspunt, zie het als een hulpmiddel om dichter bij je uiteindelijke keuze te komen. Misschien heb je wel tien opleidingen die jou wat lijken, dan is het tijd om te gaan selecteren. Hoe doe je dat? Een methode is om nu met voor-en nadelen van elke studie te werken.
Bijvoorbeeld: studie A lijkt je ontzettend leuk, maar heeft heel weinig kans op een goede baan. Studie B spreekt je dan wat minder aan, maar daarmee ben je na je afstuderen wel bijna gegarandeerd op een baan. Wat weegt voor jou zwaarder? Verder kun je dingen als afstand, kosten, locatie(s) en studielast meetellen.
Tip: werk hierbij met plussen (+) en minnen (-). Zo maak je snel een goed overzicht.
Als het goed is vallen er nu een paar studies af, en hou je er twee á drie over. Dat is goed, want nu kun je echt gericht gaan kijken hoe het is om deze studie te volgen. Hoe je dat doet? Je gaat naar open dagen, meeloopdagen en je neemt contact op met studenten die nu de studie volgen. Zo kom jij snel te weten hoe de studie werkelijk is.
Download het studiekeuze e-book
Na deze stap ben je waarschijnlijk heel dicht bij het kiezen van je studie, gefeliciteerd. Nu kun je je keuze gaan bepalen. Gaan keuze één en twee nogal gelijk op? Neem dan even pauze, en kijk over een paar dagen of weken (als je die tijd nog hebt) of je de knoop al door kunt hakken. Laat je in deze laatste fase vooral leiden door wat jij zelf het liefst wilt gaan studeren. Jij bent immers degene die de studie moet gaan volgen!
Vallen al je studies af? Dan kun je het beste weer terug naar tip 1 gaan: back to the drawing board. Gooi daarom je eerste lijst nog niet weg: wie weet zit er toch iets tussen wat echt wat voor jou is. Andere opties -zoals een tussenjaar- zijn er natuurlijk ook altijd.
Met bovenstaande tips kun je snel bepalen hoe je interesses zich verhouden tot een studiekeuze. Misschien wel het belangrijkste advies over studiekeuze is het volgende: begin er op tijd mee. Hoe meer tijd je hebt, hoe relaxter je studiekeuzeproces zal verlopen. Veel succes met je studiekeuze.
3 januari 2022 geschreven door de redactie