Op kamers gaan of thuis blijven wonen? Voor en nadelen

min. lezen
Op kamers gaan op thuis blijven wonen als je gaat studeren

Yes, studeren! Maar moet je dan per se op kamers? Of kan thuis blijven wonen net zo chill zijn? In deze blog vertellen we alles wat je wilt weten over op kamers gaan.

Toe aan zelfstandigheid

Voor velen is de studiekeuze en bijbehorende studententijd een belangrijke fase in hun leven. Het helpt je bij je zelfontplooiing en zelfstandigheid. De één gaat op kamers, de ander blijft lekker thuis wonen.

Voor sommige is dit voorafgaand aan de studie al duidelijk, de ander twijfelt nog. Vraag jezelf eens af hoe je nu je leven ervaart. Heb je het gevoel dat je alles kan doen wat je wilt en door niemand wordt tegengehouden? Of wil je toch graag ultieme vrijheid ervaren en ben je toe aan je eigen plekje?

Door op kamers te gaan ontwikkel je een enorme zelfstandigheid. Je zorgt dan zelf voor een opgeruimd huis en eten op tafel. Ja, het brengt vrijheid met zich mee, maar ook méér verplichtingen. Dus ben je toe aan je eigen keuzes kunnen maken én zelf je kamer en jezelf onderhouden: dan is op kamers gaan echt iets voor jou.

thuis-of-op-kamers
kamernet.nl Wat moet je regelen als je op kamers gaat?

Een handige checklist, zodat jij weet waar je rekening mee moet houden.

Ervaar het studentenleven

De studentenstad ontdekken, sociale contacten opbouwen en onderhouden, nachten doorhalen. Dit hoort allemaal bij studeren en is een van de voordelen van op kamers gaan. Maar moet je hiervoor per se op kamers zitten?

Het antwoord is nee. Sommige studenten willen dit sowieso niet. Andere kiezen ervoor om bij een vriend(in) op de bank te crashen. Wanneer je thuis blijft wonen betekent het niet dat je het studentenleven niet kan ervaren. Op kamers gaan maakt het vaak wel iets makkelijker…

Kortere reistijd

Reizen met het openbaar vervoer kan een punt van frustratie zijn. Je bus, trein of aansluiting nét gemist. Terwijl je op tijd in het college moet zitten of een tentamen hebt. Deze frustratie valt te besparen wanneer je op kamers gaat. Dan pak je de fiets of de bus en ben je binnen no time op school! Dit betekent: meer tijd om uit te slapen of je verslag af te maken.  Zeker een voordeel van op kamers gaan dus. Ben je heel geduldig en vind je reizen met het OV (regel je studenten ov op tijd!) niet erg, dan is de kortere reistijd voor jou geen issue!

Financieel: een voordeel of een nadeel

Voordat je een kamer hebt, kan daar een hoop keuzestress aan vooraf gaan: locatie, prijs, huisgenoten… Prijs? Ja, dat is zeker een onderdeel waar je op moet letten. Op kamers gaan kost nou eenmaal meer dan thuis blijven wonen. Je moet zelf boodschappen doen, je betaalt huur, internet, gas, water, licht, verzekeringen: al deze dingen moet je zelf betalen.

Als je thuis blijft wonen is dit (waarschijnlijk) niet zo. Vraag jezelf dus af of je genoeg geld gespaard hebt om op kamers te kunnen gaan. Of misschien willen je ouders wel meebetalen. Een derde optie kan zijn om een studiebeurs aan te vragen. Let op: geld lenen kost geld en je moet dit altijd terugbetalen! 

Of je nou thuis blijft wonen of op kamers gaat: dit is helemaal jouw persoonlijke keuze! Of je studententijd de tijd van je leven is, ligt aan wat jij er van maakt.

Je zult zien dat bij je studiekeuze er een verdeeldheid is tussen het aantal studenten dat thuis blijft wonen en op kamers gaat. Wat je ook kiest: er zijn altijd studenten die hetzelfde meemaken als jij. Mocht je op kamers willen, dan is de kans groot dat je moet gaan hospiteren. Alles daarover lees je hier.

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.