Hoe moet ik me aanmelden voor een opleiding?

min. lezen
Hulp bij aanmelden

Je hebt ein-de-lijk je droomstudie gevonden. Nu nog aanmelden. Maar hoe werkt dat eigenlijk? Wat komt erbij kijken? Dat lees je per niveau (mbo en hbo + wo) in deze blog.

Stappenplan voor het aanmelden

Het lastigste deel van je studiekeuze zit erop. Nu hoef je je alleen nog aan te melden. Maar hoe moet dat? Waar moet dat en waar moet je rekening mee houden?

Het is eigenlijk niet zo heel moeilijk, er zijn alleen wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Daarom hebben we een stappenplan voor je gemaakt. We beginnen bij de mbo opleidingen daarna volgt het stappenplan over het aanmeldproces op hbo en wo niveau.

(Alle niveaus) stap 0: DigiD

Maar voordat we echt beginnen met de aparte stappenplannen, geldt voor alle niveaus dat je een DigiD moet hebben voor je kunt beginnen met het aanmeldproces. Een DigiD is een soort account dat je bij de overheid hebt. Met dit account laat je zien wie je bent: het is een soort digitale ID-kaart. Deze heb je nodig: zonder is het bijna onmogelijk om je aan te melden. Het is trouwens sowieso handig om een DigiD te hebben, want je hebt dit bijvoorbeeld ook nodig om je studiefinanciering en studenten ov aan te vragen en om later je belastingaangifte te doen.

Zo vraag je het aan:

  • Download de DigiD app of ga naar digid.nl/aanvragen
  • Wanneer de app om je gebruikersnaam en wachtwoord vraagt, tik je op ‘Geen DigiD’
  • Volg de stappen, het wijst zich vanzelf
  • Als je jezelf aanmeldt via de app, kun je alleen de app gebruiken

Wat heb je nodig?

  • Je burgerservicenummer
  • Een gebruikersnaam en wachtwoord (voor de app gebruik je een toegangscode)
  • Voeg je e-mail en telefoonnummer toe (handig voor als je jouw wachtwoord vergeet)

Vraag op tijd je DigiD aan: want het duurt een paar dagen voordat dit is aangemaakt (de overheid is soms wat traag).

Aanmelden op mbo niveau

Het aanmelden op mbo niveau is eigenlijk niet zo lastig, maar er zijn wel een aantal dingen waar je op moet letten. Als eerst ga je naar de website van de school waar je de opleiding wilt volgen. Daar zoek je naar jouw opleiding en klik je op de aanmeldknop. Je wordt dan automatisch doorverwezen naar de website van CAMBO (Centraal Aanmelden MBO). Dat is een aanmeldingswebsite en via deze weg meld je je tegenwoordig aan. Het is heel makkelijk en alles wijst zich vanzelf.

Wat wel echt belangrijk is, is dat je via de website van de door jou gekozen opleiding naar de CAMBO omgeving gaat, want alleen zo vind je jouw opleiding. Het handige is dat zowel jouw gegevens (via DigiD), als de gegevens van de school en opleiding automatisch zijn ingevuld.

Bekijk hier een korte video zodat je weet hoe je CAMBO kunt gebruiken.

Aanmelden op hbo en wo niveau

Aanmelden op hbo en wo niveau verloopt bijna hetzelfde als op mbo niveau. Je gaat alleen niet naar de website van de hogeschool of universiteit, maar je gaat direct naar studielink.nl. Dit is het platform van waaruit je alles voor je studie regelt: het aanmelden, herinschrijven, collegegeld betalen, afmelden, je diploma’s. Alles.

Je begint met het aanmaken van een account. Ook hier is het wel heel handig om een DigiD te hebben. Het kan wel zonder, maar dan moet je alles handmatig invoeren en je paspoort scannen. Dat is gewoon onhandig, punt.

Na je geïdentificeerd te hebben, moet je aangeven of je al een middelbareschooldiploma hebt. Daarna kun je beginnen met je daadwerkelijke aanmelding. Vul links in voor welke opleiding en school je jezelf wilt aanmelden. Vul zoveel mogelijk velden in, dan werkt de filter beter.

Er verschijnen een aantal opties. Pik jouw opleiding er tussenuit, vul de startdatum in, inschrijfvorm en in welk jaar je start (nee, je kunt niet zonder toestemming in een hoger jaar instappen. Proberen heeft geen zin 😉).

Als je dit hebt ingevuld, kun je in het volgende veld vragen stellen aan de opleiding. Heb je die niet, dan ga je naar volgende. Daar bevestig je je ‘verzoek tot aanmelding’. Klaar is Kees! De opleiding wordt geïnformeerd en je krijgt bericht als je bent aangenomen.

Geen zorgen, als je het juiste opleidingsniveau hebt en het is geen numerus fixus opleiding, dan word je eigenlijk altijd aangenomen. Als het goed is, krijg je in het dashboard van jouw account te zien dat je inderdaad een verzoek hebt ingediend.

Je kunt je maximaal voor 4 opleidingen aanmelden. Dus twijfel je nog? Spreid dan je kansen!

Bekijk de video om te kijken hoe je een account aanmaakt bij Studielink.

Succes!

Zorg dat je op tijd bent met je aanmelding. Het kost best wat tijd, helemaal als je nog geen DigiD hebt. Begin dus niet op 1 mei zelf met je aanmelding, maar doe dat minstens 1 week voor die deadline.

Weet je al welke studie je wilt kiezen? Meld je dan aan! Mocht je het nog niet weten, check dan deze blog en ga er nog even goed voor zitten. Succes!

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.