Aan de slag met studiekeuze, deel 3: Maak de match en ga eropuit!

min. lezen
Aan de slag met je studiekeuze deel 3: match maken en erop uit

Welkom terug bij ‘aan de slag met je studiekeuze’! We zijn inmiddels bij deel 3 aanbeland, wat betekent dat je met jouw top vijf studies aan de slag gaat. In dit deel onderzoek je welke opleidingsinstituten jouw top vijf opleidingen aanbieden en of er een match is.

Opleidingsinstituut bij je opleiding

Een opleidingsinstituut (mbo-school, hogeschool of universiteit ) is minstens net zo belangrijk als de opleiding zelf. Elk instituut heeft een eigen karakter en vaak zie je dat dezelfde opleiding op een andere school net wat anders in elkaar zit. Ook goed om te weten is dat niet iedere opleiding even dicht in de buurt zit. Dat kan van invloed zijn op je studiekeuze, want waar wil je uiteindelijk studeren: dichtbij of juist ver weg van huis? Neem dat dus ook mee.

Wil je stap 1 en stap 2 van 'aan de slag met je studiekeuze' nog eens doornemen? Check dan de blogs. 

Maak de match

Laten we aan de slag gaan. Haal je top vijf opleidingen er weer eens bij en zorg dat je een browser open hebt staan. Tik je opleiding in in de zoekbalk en ga op zoek naar scholen die deze opleiding aanbieden.

Begin bovenaan je lijstje. Check de websites van de verschillende instituten en bekijk wat je wel en niet aanspreekt. Zo kun je van elke opleiding een top 3 aan scholen maken. Meer hoeft ook niet, want anders wordt het wel erg veel.

Tip: Gebruik studiekeuze123/studies en vul daar de opleidingen in. Je krijgt dan een lijstje met alle scholen die dit aanbieden. Deze website werkt alleen voor hbo en wo studies. Voor mbo studies ga je naar kiesmbo.nl.

Bespreek je lijstje met opleidingen en scholen ook met je ouders en decaan of mentor. Zij kennen jou goed en kunnen je helpen bij het maken van een keuze. Twijfelen zij bij één van de studies op je lijstje? Probeer ze er dan van te overtuigen waarom het wél bij jou past. Als dat niet goed lukt, kun je je afvragen of die opleiding wel bij jou past.

Weet je al ongeveer welke opleiding je waar wilt doen? Volg deze stap dan alsnog. Het kan namelijk zijn dat het beeld dat je hebt van die ene opleiding of school toch anders is dan je had gedacht. Daarom is het altijd goed om verder dan je voorkeur te kijken.

Check de match: eropuit!

Nu je een lijst hebt met opleidingen en scholen, is het tijd om je aan te melden voor studiekeuzeactiviteiten. Aan wat voor activiteiten kun je denken:

  • Open dagen
  • Meeloopdagen
  • Proefstuderen
  • Studiekeuzebeurzen
  • Online voorlichtingen
  • Snuffelstages

Je ziet in de lijst hierboven verschillende activiteiten. Twijfel je sterk tussen een aantal opleidingen? Dan is een bezoek aan een studiekeuzebeurs een handige activiteit. Hier staan (bijna) alle opleidingen en scholen bij elkaar. Zo kun je in één dag een goede eerste indruk krijgen van het aanbod. Dit is een handige eerste stap in je oriëntatie.

Open dagen zijn juist heel handig om de scholen en opleidingen zelf een beetje te leren kennen en de sfeer te proeven. Weet je al bijna welke opleiding je wilt volgen, maar twijfel je nog en wil je meemaken hoe een schooldag er echt aantoe gaat? Dan kun je een meeloopdag volgen. 

Zorg dat je in ieder geval een aantal van deze activiteiten doet. Zo krijg je een beter beeld van de verschillende opleidingen en de scholen. Het helpt jou in het maken van je studiekeuze.

Kun je wat goede tips gebruiken bij het bezoeken van open dag, meeloopdag of een andere studiekeuzeactiviteit? Download dan het Studiekeuzelab e-book. Op pagina 12 vind je een aantal hele handige tips en tricks.

Doelen stellen

Het volgen van een studiekeuzeactiviteit kan best leuk zijn, maar het is wel handig om van tevoren een doel te hebben. Want zonder krijg je geen goede indruk van de opleiding, de school, etc. Bedenk daarom van tevoren wat je wilt weten en bereiken. Ga je alleen voor de gadgets? Of kom je informatie ophalen en sfeer proeven?

Heb je moeite met het bedenken van een doel? Hieronder vind je een aantal voorbeeld doelen. Maar ga er vooral zelf mee aan de slag.

  • Ik wil een goede indruk krijgen van de opleiding en de school;
  • Achterhalen wat de verschillen zijn tussen opleiding a op school a en opleiding b op school b;
  • Ik wil erachter komen of de opleiding en de school bij mij passen.

Zorg ook dat je een aantal vragen hebt voorbereid! Dit helpt je met het behalen van je doelen. Wil je een aantal voorbeeldvragen? Check dan deze blog.

Vergelijken

Meestal heb je tijdens of na je activiteit al snel een gevoel bij een bepaalde school of opleiding, maar het kan zijn dat je nog twijfelt. Schrijf of tik daarom altijd direct na je bezoek de plussen en minnen op. Dat kun je heel kort in steekwoorden doen. Doe dit voor zowel de school als voor de opleiding. Het kan zijn dat de opleiding super is, maar de school en jij om wat voor reden dan ook geen match zijn.

Als je al je geplande activiteiten achter de rug hebt, kun je de balans opmaken. Pak je aantekeningen en lijstjes erbij en vergelijken maar!

Tip: Begin eerst met de opleidingen en scholen los van elkaar en koppel de opleiding daarna aan de school.

Bijna klaar om je studiekeuze te maken!

Wanneer je deze stap hebt gezet ben je een heel stuk verder met je studiekeuze! Zo ver dat we in deel vier bespreken hoe je jouw definitieve keuze kunt maken en wat daarna komt. Maar geen zorgen, je hoeft nu nog geen keuze te maken. Dat komt later pas. Het belangrijkste is dat je op tijd begint zodat je niet vlak voor de aanmelddeadline nog een studie moet kiezen. Dat levert onnodig veel stress op.

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.