Hoe werkt een studiekeuzecheck?

min. lezen
Hoe werkt een studiekeuzecheck?

Is het na bloed, zweet en tranen eindelijk gelukt om een studie te vinden die bij je past, krijg je te horen dat je een studiekeuzecheck moet doen. Hoezo, ik heb toch al gekozen?! Wat het nut is van zo’n check en meer leggen we hier aan de hand van een aantal vragen haarfijn uit.

De studiekeuzecheck: dit moet je erover weten

In deze blog vind je alle informatie over de studiekeuzecheck die je maar kunt bedenken. Na het lezen hiervan vraag je je nooit meer af waarom zo’n check bestaat.

Gekozen, en nu? (Nog een check?!)

Heb je al die tijd gezwoegd om de juiste studie te vinden, stad en land afgereden met je ouders, nachtenlang wakker gelegen over of je wel de juiste keuze hebt gemaakt, met trillende handen je aangemeld en denk je eindelijk overal vanaf te zijn, MOET JE BLIJKBAAR NOG EEN STUDIEKEUZECHECK MAKEN.

Het zweet breekt je uit. Want als de uitslag negatief is, heb je al die moeite dan voor niks gedaan? Kun je dan weer opnieuw beginnen met je studiekeuze? Het antwoord op beide vragen is: NEE. Maar veel scholen willen van tevoren wel weten of je inderdaad goed hebt nagedacht over je studiekeuze.

Door scholen wordt een studiekeuzecheck vaak gezien als een eerste contactmoment tussen opleiding en student. Je legt nogmaals uit waarom je voor deze studie hebt gekozen en wat je ervan verwacht. Met dit gesprek wordt vooraf gecheckt of je straks wel op de juiste plek zit.

Denk dus maar zo: het is eerder een dubbelcheck dan dat je getoetst wordt of je wel de juiste keuze hebt gemaakt. Het valt dus allemaal wel mee. Na de check heb je meer zekerheid dat je de juiste keuze hebt gemaakt.

Wat is een studiekeuzecheck?

De studiekeuzecheck is een moment waarop jij kennismaakt met de school en de opleiding. Je krijgt de kans om te vertellen waarom je deze keuze hebt gemaakt. Zo kunnen jij en de school elkaar beter leren kennen en kan je opleiding inschatten of je inderdaad een goede keuze hebt gemaakt.

De inhoud van een studiekeuzecheck verschilt per school en soms zelfs per opleiding. Het kan zijn dat je een kennismakingsdag hebt, een aantal proeflessen volgt of een intakegesprek hebt. In de meeste gevallen krijg je ook een vragenlijst waarin gevraagd wordt naar je motivatie. Maar het kan ook zijn dat je een test maakt. Meestal is dat om het beginniveau te peilen, bijvoorbeeld als je wiskunde gaat studeren. Omdat de check niet bindend is, bestaat er geen goed of fout.

Hier komt achteraf dan ook een advies uit. Dit advies kan positief of negatief zijn. Als je een positief advies krijgt, kun je zonder zorgen beginnen met je studie. Als je een negatief advies krijgt, is het slim om nog eens na te denken of dit inderdaad de juiste keuze is geweest.

Mocht je dus een negatief advies krijgen, dan is het zeker niet het einde van de wereld. Denk wel nog eens goed over na over je studiekeuze, want je krijgt niet voor niets een negatief advies. Het kan ook een inschattingsfout zijn, dus sta je achter je keuze, ga er dan 100% voor!

Studiekeuzecheck
Goed en belangrijk om te weten

De studiekeuzecheck is NIET bindend. Op basis van het advies kan de school jou niet afkeuren!

Wat als ik me na 1 mei aanmeld voor een studie?

Dan is de kans groot dat de studiekeuzecheck WEL bindend is. Mocht er dan een negatief advies uitkomen, dan mag de school jou weigeren. Dat is natuurlijk supervervelend. Zorg er daarom voor dat je je voor 1 mei aanmeldt. Zo voorkom je dat de studiekeuzecheck bindend wordt.

Moet ik mij aanmelden voor een check?

Normaal gesproken krijg je automatisch na je inschrijving bij Studielink (voor hbo/wo) of bij de school zelf (voor mbo) een email van de school met alle informatie rondom je studiekeuzecheck. Dat wil zeggen: een datum, een link voor de bevestiging van je komst en overige informatie, bijvoorbeeld over de activiteiten die je die dag gaat doen. Je hoeft je dus niet zelf aan te melden. Dat wordt meestal al door de school gedaan

Waarom een studiekeuzecheck?

Zowel voor jezelf als voor de school waar je een studie volgt is het vervelend als je voortijdig stopt met je studie. Je moet je uitschrijven, je moet veel regelen voor het stopzetten van je studentenlening en je studenten ov. Dan heb je ineens een tussenjaar en moet je opnieuw een studie kiezen.

Een school vindt het ook niet fijn als je eerder stopt. Zij zijn een student kwijt, en dat brengt naast administratieve rompslomp, ook nog andere dingen teweeg. Daarom wil een school van tevoren weten of je echt de juiste keuze hebt gemaakt.

Eigenlijk is zo’n studiekeuzecheck dus wel handig. Want best veel studenten vallen in het eerste jaar uit omdat ze toch niet de juiste keuze hebben gemaakt! Het is gebleken dat een dergelijke check een hoge uitval (deels) kan voorkomen.

Hoe belangrijk is een studiekeuzecheck?

Kort antwoord: best wel belangrijk.

Lang antwoord: je krijgt inzichten in je keuze. Twijfel je nog tussen een aantal studies? Dan is zo’n check heel handig. Maar hecht er vooral niet teveel waarde aan. Ja, het is belangrijk, nee niet alles hangt er vanaf. Je hoeft je ook niet voor te bereiden op zo’n check. Als je weet waarom je de studie hebt gekozen, kan het niet misgaan. Bedenk dus bij het maken van je studiekeuze wel goed waarom je ergens voor kiest.

Wat is het verschil met een studiekeuzetest?

Er bestaat ook nog zoiets als een studiekeuzetest. En ondanks dat de woorden veel op elkaar lijken, zijn het twee verschillende dingen die op twee verschillende momenten tijdens je studiekeuze voorkomen. Waar de studiekeuzecheck aan het einde van je studiekeuze plaatsvindt, kun je een studiekeuzetest aan het begin van dit traject invullen – bijvoorbeeld als je nog niet goed weet wat je wil doen.

Een studiekeuzetest gaat namelijk over waar jouw kwaliteiten, talenten en/ of interesses liggen. Met de uitkomst van zo’n test kun je studies gaan uitzoeken die matchen met de uitkomst van de test.

Op elke school hetzelfde?

Zowel het mbo als het hbo/wo kennen de studiekeuzecheck. Bijna alle scholen maken er gebruik van, maar ze mogen zelf weten hoe zij daar invulling aan geven.

Op de site van Rijksoverheid wordt gezegd dat je “het recht hebt op een studiekeuzecheck.” Dat betekent dus dat de school jou min of meer een dienst bewijst door dit aan te bieden. Maar sommige scholen stellen het zelfs verplicht. Helemaal als je je voor meerdere studies hebt aangemeld.

Wanneer doe je een studiekeuzecheck?

Als jij je voor 1 mei hebt aangemeld, heb je dus recht op een check. Het kan ook zijn dat de school waar jij je hebt ingeschreven het verplicht stelt. Zorg wel dat je echt voor 1 mei bent aangemeld, want daarna vervalt dat recht. Een school mag je na die datum zelfs weigeren. Best klote als dat gebeurt.

De check doe je meestal voor de zomervakantie, zodat je genoeg tijd hebt om er nogmaals over na te denken, dat je zonder zorgen de vakantie in kan en dat je alle voorbereidingen kunt treffen, zoals het bestellen van boeken enzo. Mocht je meer willen weten over de studiekeuzecheck en hoe jouw toekomstige school daarmee omgaat, dan is het verstandig om op hun website te kijken. Je kunt natuurlijk ook contact met ze opnemen.

Ik heb geen uitnodiging voor de studiekeuzecheck ontvangen. Wat moet ik doen?

Het kan natuurlijk gebeuren dat je geen informatie krijgt van de school. Dat is vervelend, maar ga niet zitten wachten. Ga dan naar de website van de school en neem contact op. Het kan zijn dat er iets mis is gegaan.

Kan ik meerdere studiekeuzechecks doen?

Ja, dat kan. Je kunt je voor meerdere studies aanmelden vóór 1 mei. Voor iedere school waar jij je aanmeldt, krijg je een uitnodiging. En het kan heel goed zijn dat je deze allemaal moet doorlopen. Houd daar in ieder geval rekening mee.

Heel veel informatie. Lees het een keer rustig door, of in delen. Het belangrijkste is dus om te weten dat het jou kan helpen met de vraag of je inderdaad de juiste keuze hebt gemaakt. En weet dus dat het NIET bindend is. Tot slot nog een tip: laat een studiekeuzecheck gewoon op je af komen en maak het niet groter dan dat het is.

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.