Deadline inschrijven studie: “Oeps, ik moet me nog aanmelden!”

min. lezen
deadline inschrijven studie

Vergeten aan te melden? Foutje, bedankt! Gelukkig helpt Studiekeuzelab je uit de brand! Hier zijn de deadlines voor inschrijven studie.

Wat zijn de aanmelddeadlines?

Het is niet zo dat iedere school een andere aanmelddeadline kent. Dat is namelijk wettelijk bepaald. In de meeste gevallen moet je voor 1 mei aangemeld zijn. Heel simpel dus. Maar nu komen natuurlijk de uitzonderingen: voor een studie met een maximaal aantal plaatsen per jaar (numerus fixus) moet je voor 15 januari al aangemeld zijn. Check dus even of de studie die jij wilt gaan volgen numerus fixus heeft. ;)

studielink
www.studielink.nl Aanmelden kan via studielink.nl

Meer informatie over deze website vind je hier

Voor wie geldt wat?

Bovenstaande geldt voor iedereen die voor het eerst gaat studeren of van studie wisselt. Dus als je denkt: “Kan ik hier nog onderuit komen?” Dan is het antwoord: nope! Ook als je een associate degree gaat volgen, moet je aangemeld zijn voor 1 mei. 

Deadline inschrijven studie mbo

De deadline voor aanmelden op het mbo verschilt wel van andere opleidingen. Die ligt namelijk op 1 april. Wanneer je niet op 1 april bent aangemeld vervalt je toegangsrecht. Ook goed om te weten: je kan je voor verschillende opleidingen inschrijven én je kan je opleidingskeuze binnen de school na die deadline nog wijzigen.

Die 1 april deadline geldt vaak wel alleen voor de publieke opleidingen. Als je een particuliere opleiding gaat volgen, kun je je vaak later aanmelden. Maar let ff goed op, want dat is niet altijd zo. Check daarom altijd de site van de school.

Hoe nu verder?

Wanneer jij je voor 1 mei ingeschreven hebt bij een hogeschool of universiteit, krijg je een studiekeuzecheck. Dit is een test om te kijken of de studie bij je past.

Dat is niet bij iedere school verplicht, maar dat kan wel zomaar zo zijn. Geen zorgen, als je een negatieve check krijgt, betekent dat nog niet dat je niet mag beginnen.

Lees hier meer informatie over de studiekeuzecheck.

Studiekeuzecheck
Studiekeuzecheck

Check voor alle info over de studiekeuzecheck deze blog

Op meerdere paarden wedden

Klik hier om erachter te komen waarom het slim is om niet op 1 studie te gokken.

Het is slim om je in te schrijven bij meerdere scholen. Want het kan zijn dat je nog twijfelt, of dat je bij een numerus fixus school niet wordt toegelaten. Dan is het wel handig om iets achter de hand te hebben. Gelukkig kan dat allemaal, zolang je maar voor 1 mei bent aangemeld!

Deadlines inschrijven studie op een rij:

  • Numerus fixus: 15 januari
  • MBO opleidingen: 1 april
  • Bachelor en Associate Degree opleidingen: 1 mei
  • Voor particuliere opleidingen gelden bovenstaande deadlines meestal niet.

Pro tip: Je kunt je aanmelden voor meerdere opleidingen. Daarna krijg je nog tijd om je definitieve keuze te maken.

Nog een pro tip: Check altijd even de website van de school of opleiding voor de meest actuele informatie.

Ik heb de deadline van inschrijven gemist, kan ik me nog aanmelden?

Als je je na de deadline pas voor de eerste keer aanmeld voor een opleiding mag de school je wettelijk weigeren. De voorwaarden hiervoor verschillen echter per school en zelfs soms per opleiding.

De deadlines zorgen ervoor dat je op tijd na gaat denken over je studiekeuze. Daarnaast geeft het de onderwijsinstelling én jou de tijd om een studiekeuzecheck of matchingsgesprek te doen. Zo'n check of gesprek hebben allemaal het doel om ervoor te zorgen dat jij op de juiste plek terecht komt. Markeer de deadlines dus met een dikke stift in je agenda!

Numerus fixus

Voor welke opleidingen geldt een numerus fixus?

Begin december publiceert Studiekeuze123 een definitieve lijst met numerus fixus opleidingen voor het nieuwe schooljaar.

Opleidingen waar een maximum aantal plekken (numerus fixus) geldt zijn op de universiteit onder andere: Biomedische Wetenschappen, Geneeskunde, Tandheelkunde, Criminologie, Diergeneeskunde, International Business en Psychologie.

Op het hbo hebben deze opleidingen te maken met numerus fixus: Huidtherapie, Mondzorgkunde, Opleiding tot Fysiotherapeut, Toegepaste Psychologie, Verloskunde en Vastgoed & Makelaardij.

Wat nog even goed is om te weten. Het kan zijn dat er voor een bepaalde opleiding bij de ene school wel een numerus fixus geldt, en bij de andere niet. Check dus even waar je de opleiding overal kunt volgen, als je zeker weet dat die ene numerus fixus opleiding jouw droomopleiding is.

Je kunt je tot uiterlijk 15 januari aanmelden voor een numerus fixus opleiding. Op 15 april krijg je te horen waar je staat op de ranglijst. Als je hoog genoeg op de lijst staat krijg je een plek op de opleiding gekregen. Vergeet dit niet binnen 2 weken te accepteren. Als je de opleiding nog niet zitten tenminste.

Check hier meer over numerus fixus.

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.