Het maken van je studiekeuze kan als een lastige opgave voelen. Misschien heb je wel het gevoel dat deze keuze de rest van je leven bepaalt. Deze gedachte kan nogal wat stress geven. Laten we daarom eerst wat druk van de ketel halen: het valt wel mee hoe bepalend het gaat zijn. Er zijn genoeg mensen die nu iets heel anders doen dan waarvoor ze geleerd hebben.
Dat wil niet zeggen dat je studiekeuze niet belangrijk is. Je moet er echt wel goed over nadenken en er de tijd voor nemen. Het is namelijk erg belangrijk dat de opleiding bij jou past. Want, hoe ga je anders je studietijd doorbrengen? Bovendien maakt een studiekeuze je beroepskeuze een stuk makkelijker, het geeft je namelijk al een richting.
Dus, hoe start je met je studiekeuze? Om je te helpen, vind je hieronder een aantal doe-tips die je helpen bij het maken van een start van je studiekeuze. Het fundament van het maken van je studiekeuze is dat je weet wie jij bent. Daarmee bedoelen we niet: “Ik ben Pietje, 15 jaar oud en zit in havo 4.”, maar daarmee bedoelen we dat je weet wat jouw karaktereigenschappen, talenten en kernwaarden (dus, wat jij belangrijk vindt) zijn.
Een karakter, iedereen heeft het. Sommige zijn heel uitgesproken, andere minder. Het kan dus best lastig zijn om te achterhalen wat deze zijn. Het is ook begrijpelijk als je hier nog niet zoveel mee bezig bent geweest. Daarom helpen we je een handje bij het beantwoorden van deze vraag.
Er zijn altijd wel een aantal eigenschappen die bij jou passen. Ben jij bijvoorbeeld creatief, initiatiefrijk, vastberaden of empathisch? Maak een top vijf met karaktereigenschappen. Er zijn geen foute antwoorden mogelijk, maar ben wel eerlijk naar jezelf.
Download het werkboek!
Hier gaat het om aangeboren kwaliteiten. De vraag die hierbij hoort is: Waar ben ik goed in? Ben je bijvoorbeeld muzikaal, ben je heel goed in het oplossen van moeilijke puzzels of problemen of ben je een luisterend oor voor vrienden en vriendinnen?
Je hebt vast al wel een idee van waar je goed in bent en waarschijnlijk heb je daar ook (deels) je profiel op de middelbare school op gekozen. Je profielkeuze kan je dus als uitgangspunt gebruiken. Maak een top 5 van deze talenten en schrijf ze op.
Welke talenten zijn er?
Accuraat Assertief Bedachtzaam Beïnvloedend Betrouwbaar Communicatief Competitief Daadkrachtig Direct Gevoel voor taal Grondig Humor Logisch Luisterend Meegaand |
Methodisch Netwerker Nieuwsgierig Overredend Perfectionistisch Precies Positief Spraakzaam Sturend Systematisch Volhardend Voorzichtig Vriendelijk Welwillend Zelfstarter |
Bij deze vraag is het belangrijk om te achterhalen waar jouw kernwaarden liggen. Dus: wat vind je belangrijk? Misschien gaat duurzaamheid jou aan het hart, vind jij het belangrijk dat dierenleed zoveel mogelijk wordt voorkomen of wil je dat iedereen gelijk wordt behandeld. Dit zijn drie voorbeeldantwoorden die al richting geven aan je studiekeuze. Maak hier een top drie van en schrijf ook deze weer op. Hieronder zie je een voorbeeld van een aantal kernwaardes.
Om deze vraag te beantwoorden, is het slim om eens naar jouw hobby’s te kijken. Welke zijn dit, en wat maakt het zo leuk? Zit je op voetbal, dan zijn dingen die je leuk vind misschien wel het winnen, de competitie, het tactisch denken, de actie, het samenspel of het sociale aspect van de teamsport. Dit zijn allemaal dingen die een hobby leuk maken. Zo kun je dat bij iedere hobby doen. Ook hier is geen fout antwoord, dus bedenk een aantal dingen die je leuk vindt aan jouw hobby’s, schrijf ze op en zoek overeenkomsten tussen die hobby’s.
Als je de antwoorden op de bovenste vragen samenvoegt, kom je tot een antwoord op de vraag: wie ben ik? Wanneer je hier een antwoord op hebt, ga je zien dat je ineens een stuk beter beeld hebt van wat welke studierichting jij op wilt. Bij deze eigenschappen, talenten en waarden kun je namelijk al vrij gericht een studierichting kiezen. In de volgende blog gaat we daar dan ook dieper op in.
Ben je enthousiast geworden van deze praktische tips en wil je aan de slag? Download dan dit gratis werkboek dat Studiekeuzelab in samenwerking met studiekeuzecoach Xandra Koops van Inspiratiemotor hebben ontwikkelt. Met dit ebook kom je in 4 stappen en 12 opdrachten een heel stuk makkelijker door het studiekeuzeproces heen.
15 augustus 2022 geschreven door Boy Cornelissen