Op kamers gaan: alles wat je moet weten

min. lezen
alles-over-op-kamers-gaan

Studeren en op kamers gaan is een van de mooiste tijden van je leven. Maar er komt natuurlijk best veel op je af. Daarom hebben we op deze pagina alle tips en tricks over op kamers gaan verzameld. Van hoe vind je een kamer, tot welke rechten en plichten jij hebt. En van hoe hospiteer je tot wat kost op kamers wonen? In 5 stappen ben jij helemaal voorbereid om op kamers te gaan.

Stap 1: Wel of niet op kamers

Weet jij al of je op kamers gaat, of twijfel je nog? Lees hier alles over waarom je wel, of juist niet, op kamers moet gaan.

Lees verderDoor naar stap 2
kamers-niet-op-kamers

Waarom wel, waarom niet?

Veel studenten gaan op kamers. Dat kan verschillende redenen hebben. Zo kan het een praktische overweging zijn als iemand aan de andere kant van het land gaat studeren. Weer anderen zien het als dé kans om eindelijk vrij te zijn van het gezeur van hun ouders (sorry, ouders). Weer anderen zijn klaar voor zelfstandigheid en willen zich ontplooien. Welke reden beginnend studenten ook kiezen, ze gaan allemaal een groot avontuur aan. 

Voor sommige is dit voorafgaand aan de studie al duidelijk, de ander twijfelt nog. Vraag jezelf eens af hoe je nu je leven ervaart. Heb je het gevoel dat je alles kan doen wat je wilt en door niemand wordt tegengehouden? Of wil je toch graag ultieme vrijheid ervaren en ben je toe aan je eigen plekje?

Door op kamers te gaan ontwikkel je een enorme zelfstandigheid. Je zorgt dan zelf voor een opgeruimd huis en eten op tafel. Ja, het brengt vrijheid met zich mee, maar ook méér verplichtingen. Dus ben je toe aan je eigen keuzes kunnen maken én zelf je kamer en jezelf onderhouden: dan is op kamers gaan echt iets voor jou.

Financieel: een voordeel of een nadeel

Voordat je een kamer hebt, kan daar een hoop keuzestress aan vooraf gaan: locatie, prijs, huisgenoten… Prijs? Ja, dat is zeker een onderdeel waar je op moet letten. Op kamers gaan kost nou eenmaal meer dan thuis blijven wonen. Je moet zelf boodschappen doen, je betaalt huur, internet, gas, water, licht, verzekeringen: al deze dingen moet je zelf betalen.

Wat kost een studentenkamer?

Hier vind je een lijst van van een gemiddelde studentekamer kost

Stad

Gemiddelde kamerprijs*

Gemiddelde €/ m2

Landelijk

€543

€32

Alkmaar

€483

€32

Amsterdam

€984

€54

Breda

€557

€29

Delft

€469

€29

Den Bosch

€557

€23

Den Haag

€696

€33

Ede

€426

€26

Eindhoven

€502

€30

Enschede

€361

€22

Groningen

€480

€27

Haarlem

€725

€45

Leeuwarden

€420

€24

Leiden

€518

€30

Maastricht

€481

€25

Nijmegen

€517

€27

Rotterdam

€672

€37

Tilburg

€493

€30

Utrecht

€708

€37

Wageningen

€359

€20

Zwolle

€471

€29

Bron: Kamernet Verhuurrapportage 2023

*Onder woonlasten verstaan wij: huur, gas, water en licht en gemeentelijke heffingen

Als je thuis blijft wonen heb je al die kosten (waarschijnlijk) niet. Vraag jezelf dus af of je genoeg geld gespaard hebt om op kamers te kunnen gaan. Of misschien willen je ouders wel meebetalen. Een derde optie kan zijn om een studiebeurs aan te vragen. Let op: geld lenen kost geld en je moet dit altijd terugbetalen!

Of je nou thuis blijft wonen of op kamers gaat: dit is helemaal jouw persoonlijke keuze! Of je studententijd de tijd van je leven is, ligt aan wat jij er van maakt. 

Hier vind je meer info over wat studeren kost

Stap 2: Hoe vind je een kamer?

Een kamer vinden is niet altijd makkelijk, maar met deze tips kom je zeker een eind!

Lees verderDoor naar stap 3
hoe-vind-ik-een-kamer

Bij wie huur je een kamer?

Er komt van alles kijken bij het zoeken van een kamer. Ga je bijvoorbeeld voor een kamer midden in de stad, of kies je een kamer op de campus? Kies je voor een huis van een studentenvereniging, ga je voor een huis van een particuliere huisbaas, of ga je toch voor een woningcorporatie? Dit zijn zo een paar opties waar je uit kun kiezen. 

Elk van deze opties heeft weer voor- en nadelen. Het is dus goed om te weten voor welke optie jij kiest en waarom je daarvoor kiest.

Huisbaas

Dit kan heel fijn werken omdat het lijntje vaak korter is. Je weet precies met wie je te maken hebt, of niet... Het komt namelijk wel eens voor dat de huisbaas zich niet vaak laat zien of zich nauwelijks bemoeit met het huis, zolang de huur maar netjes betaald wordt. Er zijn ook hele fijne huisbazen hoor, maar daar hoor je natuurlijk minder over.

 

Verenigings- of dispuutshuis

Wil je bij een studentenvereniging en/of een dispuut? Dan kun je ervoor kiezen om in een huis te wonen. Hier moet je wel zin in hebben. Het kan namelijk superleuk zijn, maar ook zwaar. Feesten, borrelen en andere verenigings- of dispuutsactiviteiten vinden met enige regelmaat in het huis plaats. Dus denk hier goed over na, want in zulke huizen ligt een jaartje extra studeren al gauw op de loer als je niet uitkijkt.

Woningcorporatie

Dan heb je nog de woningcorporatie. Het grote voordeel hieraan is dat de corporatie alles goed bijhoudt. Als er iets stuk is in het huis, bijvoorbeeld, kun je makkelijk bij ze terecht. Ook zijn de kamers over het algemeen wat goedkoper. Je kunt dan kiezen voor wonen in een studentencomplex of in huizen in de stad. Als je je wil inschrijven, moet je vaak wel een inschrijvingsfee betalen

Vijf tips om een kamer te vinden

Goed, nu je ongeveer weet wat je opties zijn, is het tijd voor tips van het vinden van jouw toekomstige kamer! 

1. Weet waar je naar op zoek bent
Er zijn best wat kamers beschikbaar in alle soorten en maten. Weten wat voor kamer je wilt en waar je die ongeveer kiest, maakt het een heel stuk makkelijker.

2. Laat anderen met je meezoeken naar een kamer
Er zijn vast wel vrienden, vriendinnen of familieleden die al in jouw stad naar voorkeur studeren. Het kan nooit kwaad om hen te vragen of ze mee willen helpen zoeken. 

3. Spreid je kansen
Heb je iets gevonden? Mooi! Maar staar je niet blind op één optie. Er is namelijk best wat concurrentie. Spreid dus je kansen.

4. Maak een online profiel aan
Er bestaan online platformen waar jij kunt aangeven dat je op zoek bent naar een kamer. Er zijn ook Facebook groepen, maar dan moet je wel nog Facebook hebben..

5. Hospiteer
Zie je iets gaafs? Reageer! Wie weet wordt je wel uitgenodigd voor een  kijk/ of hospiteeravond.
[highlight] Hoe vind ik een kamer_
Hoe vind je een kamer?

Meer uitleg bij de vijf tips vind je hier

Stap 3: Hospiteren

YES! Je hebt een kamer gevonden! Nu is het tijd om te hospiteren. Spannend, want hoe doe je dat? Lees het hier.

Lees verderDoor naar stap 4
tips-hospiteeravond

Wat is hospiteren?

Heb je een leuke studentenkamer op het oog? En ben je uitgenodigd voor de kijk- of hospiteeravond? Top! Een hospiteeravond kan best spannend zijn. Lees verder en ga een stuk zelfverzekerder op pad.

Maar eerst: wat is een kijk- of hospiteeravond? Dat is een avond waarop iedereen die interesse heeft in de kamer langsgaat bij het studentenhuis om kennis te maken met de bewoners. Ieder huis organiseert de hospiteeravond op z’n eigen manier, maar één ding staat vast: aan het eind van de avond krijgt één van de hospitanten te horen dat hij of zij in het huis mag komen wonen!

Helemaal uit je bol, of gewoon jezelf? Check de video hieronder om te weten wat het beste wel en niet kunt doen tijdens een hospiteeravond. Liever lezen? Scrol dan door.

Vier tips op een rij

1. Kom op tijd
De eerste indruk is een hele belangrijke, en te laat komen is natuurlijk een no-go. Veel te vroeg voor de deur staan is trouwens ook niet handig.

2. bereid je voor
Hospiteren lijkt een beetje op een sollicitatie. Bedenk dus van te voren wat je over jezelf wil vertellen én wat je van je toekomstige huisgenoten wil weten.

3. Wees jezelf
Het is verleidelijk om mee te gaan in de hectiek van een hospiteeravond, maar probeer toch jezelf te blijven! Dus zet het niet op een zuipen als je dat helemaal niet wil, ga jezelf niet overschreeuwen als dat niet bij jou past, en maak je verhalen niet mooier dan dat ze zijn.

4. Spreek iedereen
In sommige studentenhuizen wonen meer dan tien man. Doe ondanks de beperkte tijd tóch een poging om iedereen even te spreken, want uiteindelijk brengen ze allemaal een stem uit op hun favoriete nieuwe huisgenoot! 

Stap 4: Rechten en plichten

Je staat op het punt te tekenen voor je nieuwe kamer! Maar voordat je dit doet, is het handig om te weten wat je rechten en plichten zijn. Daar gaat deze stap over.

Lees verderDoor naar stap 5
giphy (2)-1

Wat zijn je rechten en plichten als huurder?

Hieronder vind je in het kort welke rechten en plichten je als kamerhuurder hebt. Wil je meer weten over wat jouw rechten en plichten zijn? Lees dan onze uitgebreide blog over jouw rechten en plichten als huurder

Je huurcontract

Om maar bij het begin te beginnen: iedere huurder in Nederland is verplicht om een huurcontract te hebben. Dit sluit je af met je huurbaas. 

Plichten

Na het ondertekenen van je huurcontract ga je de huurverplichting aan. In principe is dan het contract bindend, wat wil zeggen dat de regels in het contract opgevolgd moeten worden. 

Rechten

Naast al die verplichtingen heb je natuurlijk ook een hoop rechten als hurend student. Je huurrecht als student staat ook in je huurcontract, maar ook hier zijn weer een aantal dingen die altijd in orde moeten zijn. 

Betaal je niet teveel?

Iedereen heeft graag een fijn gespekte bankrekening, huisbazen zijn daarop geen uitzondering. Maar het maximale bedrag dat gevraagd mag worden zit wel aan regeltjes gebonden. Hiervoor bestaat een puntensysteem.

Hoe dat werkt zie je in de video hieronder.

onderzoek-studie-werk
huurcommissie.nl Doe de huurprijscheck

En zorg dat je niet teveel betaald

Ruzie met je huurbaas?

Helaas komt het soms voor dat studenten om verschillende redenen in conflict raken met de huisbaas. Achterstallig onderhoud, teveel huur betalen of het niet nakomen van het huurcontract zijn veelvoorkomende problemen. Lees hier hoe je dit oplost.

Laat het officiële gedeelte je vooral niet afschrikken: het overgrote deel van de huisbazen is zeer schappelijk. Zolang jij weet wat je rechten en plichten als student zijn zit je goed.

Stap 5: Hoe woon je op jezelf?

Het nieuwe jaar is begonnen en jij zit in je kersverse kamer. Maar hoe zorg je ervoor dat je in leven blijft? Daar helpen wij je een handje bij. Hier een aantal praktische zaken.

Lees verderTerug naar stap 1
de-was-doen-studenten

Praktische zaken #1: (be)sparen

Je hebt alles geregeld: je kamer, stufi, studenten ov en je zit gebeiteld in je stad. Je leeft het studentenleven, maar na week 2 is je geld alweer op. Kak... Het is dus goed om inzicht te krijgen in wat studeren kost en hoe je ervoor zorgt dat je iedere maand de eindjes aan elkaar knoopt.

Alles bij elkaar kan het bedrag best oplopen. Het is dan ook goed om te weten hoeveel je per maand uitgeeft en wat er per maand binnen komt. Hou dit goed bij. We hebben in deze blog een aantal goede tips voor je over hoe je het beste kunt (be)sparen sla student

Praktische zaken #2: de was doen

De was doen hoort erbij. Je woont nu eenmaal niet meer thuis. Toch kan het nog best lastig zijn. Want wat doe je wel, en wat niet tegelijkertijd in de was? En wat als al je ondergoed op is, maar je huisgenoot is je net voor bij de wasmachine? 

Belangrijke vragen over een niet te onderschatten onderwerp. Daarom hebben we een aantal hacks voor je waardoor jij altijd met stralend schone kleren op pad gaat en nooit meer je ondergoed binnenstebuitenachterstevoren hoeft te dragen.

aanmelddeadlines
consumentenbond.nl Het juiste wasmiddel kiezen

Wasmiddel is allemaal hetzelfde toch? FOUT! lees hier de verschillend

Praktische zaken #3: huisgenoten

Natuurlijk heb je jouw huisgenoten al eens gezien tijdens hospiteeravond. Maar je leert ze pas echt kennen wanneer met ze samenwoont. Meestal zijn ze mega chill, maar je kunt niet met allemaal vrienden worden. Dus hoe overleef je huisgenoten?

Het is erg fijn als je iedereen door één deur kunt. Organiseer eens een filmavond, of ga met elkaar eten (daarover later meer).

giphy (4)

Huisgenoten kunnen superleuk zijn

Hoe hou je jouw huisgenoten te vriend? Kook een keer voor ze!

In veel studentenhuizen wordt er samen gegeten. Soms is dat op vaste avonden, soms wat meer random. Wil jij indruk maken op je huisgenoten? Gooi dan een keer in de groep dat je op een van die avonden wel wil koken. 

Wist je dat je kunt zien hoe hecht je huis is door te kijken naar hoe vaak jullie samen eten?

Vaak heeft een huis wel wat ongeschreven regels over samen eten. Geen zorgen, je komt er snel genoeg achter

Nu ben jij klaar om op kamers te gaan

Met deze vijf stappen en alle tips en tricks ben jij helemaal klaar om op kamers te gaan. Het lijkt misschien wat veel, en er komt best wat op je af, maar vergeet niet: op kamers gaan is echt heel leuk. Je leert op eigen benen staan en maakt nieuwe vrienden.

Kortom: het studentenleven en op kamers gaan is super. Dus maak je niet te druk!