Dit moet je weten over studiefinanciering: dit verandert er per 1 september en hier heb je recht op

min. lezen
studiefinanciering-ins-outs

Studiefinanciering, stufi, ome Duo: hoe je het ook noemt, als je studeert heb je bijna altijd recht op een maandelijks geldbedrag. Dat is natuurlijk fijn, maar er zitten wel wat voorwaarden aan. In deze blog leer je wat studiefinanciering precies is, maar - belangrijker nog - je leest ook waar je recht op hebt als je het volgende collegejaar begint met studeren.

Wat is studiefinanciering?

Laten we bij het begin beginnen, want wat is studiefinanciering eigenlijk? Om tot een antwoord te komen, is het belangrijk om te weten dat studeren best is duur is. Om je te helpen niet compleet failliet te gaan voordat je überhaupt je diploma haalt, heeft de Nederlandse Staat ooit bedacht om studiefinanciering in het leven te roepen. Zo hoefde je naast een fulltime studie niet nog 20 uur (of meer!) per week te werken.

Het idee hierachter was dat iedereen de kans moet krijgen om te kunnen studeren, ongeacht iemands achtergrond of het inkomen van de ouders.

Tot 2015 was studiefinanciering nog een gift – studenten kregen dus een financiering om te kunnen studeren. In de periode tussen 2015 en 2023 was de studiefinanciering echter een lening geworden, wat resulteerde in torenhoge schulden onder jongeren die alles moesten terugbetalen. Het oude stelsel van studiefinanciering moest dus heringevoerd worden.

Studiefinanciering vanaf september 2023

Maar gelukkig is de politiek daarop teruggekomen en is vanaf september 2023 de studiefinanciering weer een gift. Dat wil niet helemaal zeggen dat we terugkeren naar het oude stelsel, maar het wordt er in ieder geval een heel stuk beter op dan de lening die je dient terug te betalen.

Deze studiefinanciering, die nu weer een gift is, vraag je aan bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Zij storten iedere maand een bepaald bedrag op jouw bankrekening zodat jij kunt gaan studeren en een student kunt zijn.

Er zijn echter nog steeds regels verbonden aan de studiefinanciering, zoals de hoogte van het bedrag dat je maandelijks kunt ontvangen (dit is afhankelijk van het inkomen van je ouders). We bespreken dit hieronder, dus het is belangrijk om verder te lezen.

Wie heeft er recht op stufi?

Wie komt er eigenlijk in aanmerking voor studiefinanciering? Kort gezegd: iedereen die jonger is dan 30, de Nederlandse nationaliteit heeft en ingeschreven staat voor een mbo-opleiding, hbo of universiteit, heeft recht op studiefinanciering.

Je kunt studiefinanciering aanvragen zodra je begint met studeren aan het mbo, hbo of aan een universiteit - meestal op 1 september. Je studiekeuze maakt dus niet uit, maar de studievorm wel. Studiefinanciering is alleen beschikbaar voor voltijdopleidingen. Als je een deeltijdopleiding gaat doen, kom je helaas niet in aanmerking voor studiefinanciering.
 Ook wanneer je een master of associate degree gaat doen, heb je recht op studiefinanciering.

Terug naar de basisbeurs

Dan heb je misschien ergens de termen 'aanvullende beurs' en 'lening' gehoord. Wat betekenen deze precies? Zoals eerder vermeld, was studiefinanciering tot 2015 beschikbaar voor elke student onder de 30. Dit basisbedrag was destijds een gift, bekend als de basisbeurs. Vanaf 2015 werd de studiefinanciering echter omgezet in een lening en moest deze worden terugbetaald.

Goed nieuws: met de herinvoering van de basisbeurs is de aanvullende beurs nu geen lening meer, maar een gift. Dit betekent dat je deze niet hoeft terug te betalen, op voorwaarde dat je binnen 10 jaar je diploma behaalt. Dat moet zeker lukken, toch?

Wil je meer weten over de aanvullende beurs? Klik dan hier.

Je kunt makkelijk beleggen naast je studie. Coen legt het uit.
Bijverdienen tijdens je studie?

Lees het verhaal van Coen. Hij is student en belegger tegelijk!

Hoeveel geld krijg ik als student?

Aangezien de basisbeurs vanaf 1 september 2023 weer wordt ingevoerd, kunnen we het leenstelsel en de basisbeurs met elkaar vergelijken. Hieronder vind je een overzicht van de maandelijkse bedragen voor studiefinanciering, inclusief lening, aanvullende beurs en collegegeldkrediet. Houd er rekening mee dat dit maximale bedragen zijn en afkomstig zijn van DUO.

Maandelijkse bedragen studiefinanciering hbo en wo (augustus t/m december 2023)

  Thuiswonend Uitwonend
Basisbeurs € 110,30 € 439,20
Aanvullende beurs (max.) 416,00 416,00
Rentedragende lening € 266,97 € 266,97
Collegegeldkrediet (lening) € 192,83 € 192,83
Totaal € 986,10 € 1315,00
En het mbo dan? Natuurlijk hebben we daar ook aan gedacht. Hieronder vind je de bedragen terug die voor het mbo zijn vastgesteld.
  Thuiswonend Uitwonend
Basisbeurs € 90,85 € 460,81
Aanvullende beurs (max.) 381,25 405,23
Rentedragende lening € 197,93 € 197,93
Totaal € 670,03 € 1063,97

Deze bedragen worden regelmatig aangepast, het is dus belangrijk dat je altijd goed checkt waar je je info vandaan haalt. Waar haalden wij die vandaan? Nou, van de officiële website van ‘ome’ Duo. Hier vind je alle informatie die je nodig hebt en kun je direct je Stufi aanvragen.

Je Studenten OV uitgelegd

En dan is er natuurlijk nog dat andere, zeer belangrijke onderdeel van je studentenleven. Samen met een grote zak vuile was, is je studenten ov of studentenreisproduct je trouwe metgezel op lange treinreizen terug naar hotel papa en mama, om even bij te komen van het vermoeiende studentenleven.

Je studentenreisproduct is een bijzonder onderdeel van je studiefinanciering. Zo is je studenten OV een lening die wordt omgezet in een gift als je binnen 10 jaar je diploma haalt. 

Met deze recente ontwikkelingen in het leenstelsel en de herinvoering van de basisbeurs worden studenten in Nederland weer beter ondersteund bij het bekostigen van hun studie.

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.