Alle ins en outs over je studiefinanciering

min. lezen
alles-over-studifinanciering

Studiefinanciering, stufi, ome Duo: hoe je het ook noemt, als je studeert heb je meestal recht op een maandelijks geldbedrag. Dat is natuurlijk chill, maar er zitten wel wat voorwaarden aan vast. Wil je weten wat je studiefinanciering precies inhoudt? In deze blog maken we je wegwijs!

Wie heeft er eigenlijk recht op stufi?

Laten we bij het begin beginnen, want wie komt er eigenlijk precies in aanmerking voor studiefinanciering? Iedereen die jonger dan 30 is, de Nederlandse nationaliteit heeft en met een opleiding begint, heeft recht op stufi. Je kan studiefinanciering aanvragen zo gauw je begint met studeren aan het mbo, hbo of aan een universiteit. Je studiekeuze maakt dus niet uit, wel de studievorm. Studiefinanciering is er alleen voor voltijdopleidingen. Als je een deeltijdopleiding gaat doen, krijg je helaas geen studiefinanciering. Ook wanneer je een master gaat doen, heb je recht op stufi.

Lening

Dan heb je misschien ergens de termen ‘aanvullende beurs’ en ‘lening’ opgevangen. Wat betekenen deze precies? Zoals gezegd, is studiefinanciering voor iedere student onder de 30 beschikbaar. Dit basisbedrag is wel in de vorm van een lening, voorheen (tot 2015) was dit de basisbeurs. Doordat de basisbeurs is omgezet in een lening, geldt dat je deze terug moet betalen.

Natuurlijk is terugbetalen minder leuk, maar gelukkig gebeurt dit wel onder gunstige voorwaarden. Zo betaal je nauwelijks rente over je lening en heb je 35 jaar om je studieschuld af te betalen.

vroeger-vs-nu-generatieverschillen
Was vroeger alles beter?

Lees het hier en kom erachter hoe studeren vroeger ging!

Aanvullende beurs

In Nederland wil de regering graag dat iedereen de kans krijgt om te kunnen studeren. Van je ouders wordt verwacht hieraan mee te betalen. Dit is helaas niet voor alle ouders mogelijk. Wanneer je ouders een lager inkomen hebben, kun je in aanmerking komen voor een aanvullende beurs. Goed nieuws: de aanvullende beurs is geen lening, maar een gift. Dat betekent dat je deze niet terug hoeft te betalen, als je binnen 10 jaar je diploma haalt. Moet wel lukken, toch?

Wil je meer weten over de aanvullende beurs? Klik dan hier.

nu-nl-logo
nu.nl Studenten maken geen gebruik van aanvullende beurs

Hierdoor steken studenten zich onnodig in de schulden!

Hoeveel geld krijg ik?

Maandelijkse bedragen studiefinanciering hbo en wo (januari tot en met augustus 2021)

Let op, dit zijn maximale maandelijkse lening, aanvullende beurs en collegegeldkrediet. De bedragen zijn afkomstig van DUO.

Lening € 507,39
Aanvullende beurs € 413,78
Collegegeldkrediet € 178,58
Totaal € 1099,75

Wil je meer weten over de precieze bedragen die je kunt lenen? Kijk dan op de website van DUO, daar staat exact uitgelegd waar je recht op hebt.

Studiefinanciering mbo januari tot en met juli 2021

Maandelijkse uitkering basisbeurs, aanvullende beurs en maximale lening voor thuiswonenden en uitwonenden. De bedragen zijn afkomstig van DUO.

  Thuiswonend Uitwonend
Basisbeurs € 87,37 € 285,15
Aanvullende beurs € 358,07 € 381,13
Maximale lening € 190,34 € 190,34
Totaal € 635,78 € 856,62

Je Studenten OV uitgelegd

En dan is er natuurlijk nog dat andere, zeer belangrijke onderdeel van je studentenleven. Samen met een grote zak vuile was, is je studenten ov of studentenreisproduct je trouwe metgezel op lange treinreizen terug naar hotel papa en mama, om even bij te komen van het vermoeiende studentenleven.

Je studentenreisproduct is een bijzonder onderdeel van je studiefinanciering. Zo is je studenten OV een lening die wordt omgezet in een gift als je binnen 10 jaar je diploma haalt. Alle info die je nodig hebt over het studentenreisproduct vind je op de website van de NS.

Wat je verder nog moet weten

Als je geen of weinig aanvullende beurs krijgt, kun je meer geld lenen, tot een maximumbedrag van 1099,75 euro per maand. Als arme student klinkt dit top, maar hier moet je wel goed over nadenken. Alles wat je leent, moet je namelijk weer terugbetalen. Ook kan een hoge studieschuld ongewenste gevolgen hebben, bijvoorbeeld als je over een jaar of 10 een hypotheek wilt aanvragen. Bedenk dus goed wat je gaat lenen en of je dit bedrag wel écht nodig hebt.

Misschien is het nogal overweldigend dat je hier de komende jaren allemaal rekening mee moet houden. Maar je zult zien dat het zich uiteindelijk allemaal uitwijst. Mocht je er echt niet uitkomen, dan kun je altijd hulp vragen aan je persoonlijke omgeving. Misschien heb je een oudere broer, zus, neef of nicht die al een paar jaartjes studeert en jou verder kan helpen. Veel succes!

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.