Dit moet je weten over studiefinanciering

min. lezen
Wil jij alles weten over studiefinanciering? Check deze blog

Studiefinanciering, stufi, ome Duo: hoe je het ook noemt, als je studeert heb je bijna altijd recht op een maandelijks geldbedrag. Dat is natuurlijk fijn, maar er zitten wel wat voorwaarden aan. In deze blog leer je wat studiefinanciering precies is.

Wat is studiefinanciering?

Laten we bij het begin beginnen, want wat is studiefinanciering eigenlijk? Om tot een antwoord te komen, is het belangrijk om te weten dat studeren best is duur is. Om je te helpen niet compleet failliet te gaan voordat je überhaupt je diploma haalt, heeft de Nederlandse Staat ooit bedacht om studiefinanciering in het leven te roepen. Zo hoefde je naast een fulltime studie niet nog 20 uur per week te werken. 

Het idee hierachter was dat iedereen de kans moet krijgen om te kunnen studeren, ongeacht iemands achtergrond, of het inkomen van de ouders.

Tot 2015 was studiefinanciering nog een gift – studenten kregen dus een financiering om te kunnen studeren. De afgelopen jaren is de studiefinanciering helaas een lening geworden Dit zorgde voor torenhoge schulden onder jongeren. Zij moesten alles zien terug te betalen. Je zag in die tijd dat studenten maximaal bij bij leenden om te kunnen studeren. Het oude stelsel moest en zou dus terugkomen.

Dienst Uitvoering Onderwijs - DUO

Maar gelukkig is de politiek daarop teruggekomen en wordt vanaf 2023 de studiefinanciering weer een gift. Dat wil niet helemaal zeggen dat we weer teruggaan naar het oude stelsel, maar het wordt er in ieder geval een heel stuk beter op dan die lening die je dient terug te betalen.

Deze lening, en straks gift, ga je aan bij Dienst Uitvoering Onderwijs - duo. Zij storten iedere maand een bepaald bedrag op jouw bankrekening zodat jij kunt gaan studeren en student kunt zijn.

Er zijn best wat regels verbonden aan de studiefinanciering. Bijvoorbeeld hoeveel jij iedere maand kan krijgen (dit is afhankelijk van het inkomen van je ouders). Dat bespreken we hieronder. Daarom is het goed om nog even door te lezen.

Wie heeft er eigenlijk recht op stufi?

Wie komt er eigenlijk in aanmerking voor studiefinanciering? Kort gezegd: Iedereen die jonger dan 30 is, de Nederlandse nationaliteit heeft en is ingeschreven voor een mbo opleiding, hbo of wo, heeft recht op studiefinanciering.

Je kan studiefinanciering aanvragen zo gauw je begint met studeren aan het mbo, hbo of aan een universiteit - meestal 1 september. Je studiekeuze maakt dus niet uit, wel de studievorm. Studiefinanciering is er alleen voor voltijd opleidingen. Als je een deeltijdopleiding gaat doen, krijg je helaas geen studiefinanciering. Ook wanneer je een master of associate degree gaat doen, heb je recht op studiefinanciering.

Leenstelsel

Dan heb je misschien ergens de termen ‘aanvullende beurs' en ‘lening' opgevangen. Wat betekenen deze precies? Zoals gezegd, is studiefinanciering voor iedere student onder de 30 beschikbaar. Dit basisbedrag is wel in de vorm van een lening, voorheen (tot 2015) was dit de basisbeurs. Omdat we nu nog in het leenstelsel zitten en studiefinanciering nog een lening is, geldt dat je deze moet terugbetalen.

Natuurlijk is terugbetalen minder leuk, maar gelukkig gebeurt dit wel onder gunstige voorwaarden. Je begint maximaal 2 jaar na je studie – als je werk hebt gevonden – met aflossen. Daar mag je dan maximaal 35 jaar over doen tegen een minimale rente (bijna 0%). Mocht het financieel even tegenzitten, dan kunt er zelfs voor kiezen om de lening tijdelijk stop te zetten (maximaal 5 jaar).

vroeger-vs-nu-generatieverschillen
Was vroeger alles beter?

Lees het hier en kom erachter hoe studeren vroeger ging!

Terug naar de basisbeurs

Ondanks dat de studiefinanciering de afgelopen 7 jaar een lening is geweest, wil de regering nog steeds graag dat iedereen de kans krijgt om te kunnen studeren. Van je ouders wordt verwacht hieraan mee te betalen. Dit is helaas niet voor alle ouders mogelijk. Wanneer de ouders een lager inkomen hebben, kan een (aankomend) student in aanmerking komen voor een aanvullende beurs. 

Goed nieuws: de aanvullende beurs is geen lening, maar een gift. Dat betekent dat je deze niet terug hoeft te betalen, als je binnen 10 jaar je diploma haalt. Moet wel lukken, toch?

Wil je meer weten over de aanvullende beurs? Klik dan hier.

Je kunt makkelijk beleggen naast je studie. Coen legt het uit.
Bijverdienen tijdens je studie?

Lees het verhaal van Coen. Hij is student en belegger tegelijk!

Hoeveel geld krijg ik als student?

Aangezien de basisbeurs vanaf 1 september 2023 zijn herintreden doet, zetten we hier zowel het leenstelsel als de basisbeurs onder elkaar. Zo kun je het makkelijk vergelijken. Hoe de basisbeurs er precies uit gaat zien, is nog even afwachten.

Maandelijkse bedragen studiefinanciering hbo en wo (augustus t/m december 2023)

Let op, dit zijn maximale maandelijkse lening, aanvullende beurs en collegegeldkrediet. De bedragen zijn afkomstig van DUO.

Lening € 527,60
Aanvullende beurs € 430,27
Collegegeldkrediet € 192,83
Totaal € 1.150,70

Wil je meer weten over de precieze bedragen die je kunt lenen? Kijk dan op de website van DUO, daar staat exact uitgelegd waar je recht op hebt.

Basisbeurs vanaf 2023

Maandelijkse uitkering basisbeurs, aanvullende beurs en maximale lening voor thuiswonenden en uitwonenden. De bedragen zijn afkomstig van DUO.

  Thuiswonend Uitwonend
Basisbeurs € 110,30 € 439,20
Aanvullende beurs (max.) 416,00 416,00
Lening € 266,97 € 266,97
Collegegeldkrediet € 192,83 € 192,83
Totaal € 986,10 € 1315,00

Je Studenten OV uitgelegd

En dan is er natuurlijk nog dat andere, zeer belangrijke onderdeel van je studentenleven. Samen met een grote zak vuile was, is je studenten ov of studentenreisproduct je trouwe metgezel op lange treinreizen terug naar hotel papa en mama, om even bij te komen van het vermoeiende studentenleven.

Je studentenreisproduct is een bijzonder onderdeel van je studiefinanciering. Zo is je studenten OV een lening die wordt omgezet in een gift als je binnen 10 jaar je diploma haalt. 

Wat je verder nog moet weten

Als je geen of weinig aanvullende beurs krijgt, kun je nu nog meer geld lenen, tot een maximumbedrag van 1315 euro per maand. Als arme student klinkt dit top, maar hier moet je wel goed over nadenken. Alles wat je leent, moet je namelijk weer terugbetalen. Ook kan een hoge studieschuld ongewenste gevolgen hebben, bijvoorbeeld als je over een jaar of 10 een hypotheek wilt aanvragen. Bedenk dus goed wat je gaat lenen en of je dit bedrag wel écht nodig hebt.

Misschien is het nogal overweldigend dat je hier de komende jaren allemaal rekening mee moet houden. Maar je zult zien dat het zich uiteindelijk allemaal uitwijst. Mocht je er echt niet uitkomen, dan kun je altijd hulp vragen aan je persoonlijke omgeving. Misschien heb je een oudere broer, zus, neef of nicht die al een paar jaartjes studeert en jou verder kan helpen. Veel succes!

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.