Dit moet je weten over studiefinanciering

min. lezen
Wil jij alles weten over studiefinanciering? Check deze blog

Studiefinanciering, stufi, ome Duo: hoe je het ook noemt, als je studeert heb je bijna altijd recht op een maandelijks geldbedrag. Dat is natuurlijk fijn, maar er zitten wel wat voorwaarden aan. In deze blog leer je wat studiefinanciering precies is.

Wat is studiefinanciering?

Laten we bij het begin beginnen, want wat is studiefinanciering eigenlijk? Studeren is best duur en als student ben je best arm. Daarom heeft de Nederlandse Staat ooit bedacht om studiefinanciering in het leven te roepen. Zo hoefde je naast een fulltime studie niet nog 20 uur per week te werken. 

Het idee hierachter was dat iedereen de kans moet krijgen om te kunnen studeren, ongeacht je achtergrond.

Vroeger wat stufi nog een gift – studenten kregen dus een financiering om te kunnen studeren. Maar inmiddels is het een lening. Deze lening ga je aan bij DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs).

Zij storten iedere maand een bepaald bedrag op jouw bankrekening zodat jij kunt gaan studeren en student kunt zijn.

Er zijn best wat regels aan verbonden. Bijvoorbeeld hoeveel jij iedere maand kan krijgen. Dat bespreken we hieronder. Daarom is het goed om nog even door te lezen.

Wie heeft er eigenlijk recht op stufi?

Wie komt er eigenlijk precies in aanmerking voor studiefinanciering? Iedereen die jonger dan 30 is, de Nederlandse nationaliteit heeft en met een opleiding begint, heeft recht op stufi. Je kan studiefinanciering aanvragen zo gauw je begint met studeren aan het mbo, hbo of aan een universiteit. Je studiekeuze maakt dus niet uit, wel de studievorm. Studiefinanciering is er alleen voor voltijdopleidingen. Als je een deeltijdopleiding gaat doen, krijg je helaas geen studiefinanciering. Ook wanneer je een master of associate degree gaat doen, heb je recht op stufi.

Studentenlening

Dan heb je misschien ergens de termen ‘aanvullende beurs’ en ‘lening’ opgevangen. Wat betekenen deze precies? Zoals gezegd, is studiefinanciering voor iedere student onder de 30 beschikbaar. Dit basisbedrag is wel in de vorm van een lening, voorheen (tot 2015) was dit de basisbeurs. Doordat de basisbeurs is omgezet in een lening, geldt dat je deze terug moet betalen.

Natuurlijk is terugbetalen minder leuk, maar gelukkig gebeurt dit wel onder gunstige voorwaarden. Je begint maximaal 2 jaar na je studie – als je werk hebt gevonden – met aflossen. Daar mag je dan maximaal 35 jaar over doen tegen een minimale rente (bijna 0%). 

vroeger-vs-nu-generatieverschillen
Was vroeger alles beter?

Lees het hier en kom erachter hoe studeren vroeger ging!

Aanvullende beurs

In Nederland wil de regering nog steeds graag dat iedereen de kans krijgt om te kunnen studeren. Van je ouders wordt verwacht hieraan mee te betalen. Dit is helaas niet voor alle ouders mogelijk. Wanneer je ouders een lager inkomen hebben, kun je in aanmerking komen voor een aanvullende beurs. Goed nieuws: de aanvullende beurs is geen lening, maar een gift. Dat betekent dat je deze niet terug hoeft te betalen, als je binnen 10 jaar je diploma haalt. Moet wel lukken, toch?

Wil je meer weten over de aanvullende beurs? Klik dan hier.

Je kunt makkelijk beleggen naast je studie. Coen legt het uit.
Bijverdienen tijdens je studie?

Lees het verhaal van Coen. Hij is student en belegger tegelijk!

Hoeveel geld krijg ik als student?

Maandelijkse bedragen studiefinanciering hbo en wo (augustus t/m december 2021)

Let op, dit zijn maximale maandelijkse lening, aanvullende beurs en collegegeldkrediet. De bedragen zijn afkomstig van DUO.

Lening € 507,39
Aanvullende beurs € 413,78
Collegegeldkrediet € 90,33
Totaal € 1.011,50

Wil je meer weten over de precieze bedragen die je kunt lenen? Kijk dan op de website van DUO, daar staat exact uitgelegd waar je recht op hebt.

Studiefinanciering mbo augustus t/m december 2021

Maandelijkse uitkering basisbeurs, aanvullende beurs en maximale lening voor thuiswonenden en uitwonenden. De bedragen zijn afkomstig van DUO.

  Thuiswonend Uitwonend
Basisbeurs € 87,37 € 285,15
Aanvullende beurs € 359,23 € 382,29
Maximale lening € 190,34 € 190,34
Totaal € 636,94 € 857,78

Je Studenten OV uitgelegd

En dan is er natuurlijk nog dat andere, zeer belangrijke onderdeel van je studentenleven. Samen met een grote zak vuile was, is je studenten ov of studentenreisproduct je trouwe metgezel op lange treinreizen terug naar hotel papa en mama, om even bij te komen van het vermoeiende studentenleven.

Je studentenreisproduct is een bijzonder onderdeel van je studiefinanciering. Zo is je studenten OV een lening die wordt omgezet in een gift als je binnen 10 jaar je diploma haalt. 

Wat je verder nog moet weten

Als je geen of weinig aanvullende beurs krijgt, kun je meer geld lenen, tot een maximumbedrag van 1011,50 euro per maand. Als arme student klinkt dit top, maar hier moet je wel goed over nadenken. Alles wat je leent, moet je namelijk weer terugbetalen. Ook kan een hoge studieschuld ongewenste gevolgen hebben, bijvoorbeeld als je over een jaar of 10 een hypotheek wilt aanvragen. Bedenk dus goed wat je gaat lenen en of je dit bedrag wel écht nodig hebt.

Misschien is het nogal overweldigend dat je hier de komende jaren allemaal rekening mee moet houden. Maar je zult zien dat het zich uiteindelijk allemaal uitwijst. Mocht je er echt niet uitkomen, dan kun je altijd hulp vragen aan je persoonlijke omgeving. Misschien heb je een oudere broer, zus, neef of nicht die al een paar jaartjes studeert en jou verder kan helpen. Veel succes!

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.