Wat is numerus fixus precies? En wat betekent het voor jou?

min. lezen
numeris-fixus

Je hebt vast wel eens de term numerus fixus voorbij horen komen. Het klinkt misschien alsof deze twee woorden rechtstreeks uit een Harry Potterfilm komen.. maar er is weinig abracadabra aan. In deze blog leggen we je precies uit wat de numerus fixus is, en hoe je je erop voorbereidt.

De numerus fixus is eigenlijk niets anders dan een selectie. Voor sommige studies (met name op het HBO en WO) zijn er een maximum aantal beschikbare plaatsen. Als meer mensen zich aanmelden voor de studie, geldt er een selectieproces. Bekende studies met een numerus fixus zijn geneeskunde, fysiotherapie en psychologie.

Geldt voor jouw studie een numerus fixus?

Een numerus fixus is eigenlijk meer uitzondering dan regel: er zijn meer opleidingen waarvoor geen numerus fixus geldt, dan waar dat wel het geval is. Maar natuurlijk zul je nét zien dat jouw droomopleiding een numerus fixus heeft ingesteld. Geen nood, vaak kun je jezelf hier goed op voorbereiden waardoor je kansen op toelating vergroot worden. En bij alle voorbereiding geldt: hoe eerder je begint, hoe beter.

En misschien geldt dat advies nog wel extra voor de numerus fixusopleidingen, hier moet je je namelijk vaak eerder aanmelden, vaak al op 15 januari. Ook geldt de regel dat je je per studiejaar voor maximaal 2 numerus fixusopleidingen mag inschrijven. En per opleiding mag je maximaal 3 keer meedoen aan de selectie.

De selectieprocedure

Na de einddatum (meestal 15 januari) begint de selectieprocedure voor de studie. Spannend! Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen zodat je kansen vergroot worden: 

  • Weet wat er van je verwacht wordt
    Opleidingen mogen zelf bepalen hoe hun numerus fixus eruitziet. Een opleiding als geneeskunde zal kijken naar je cijfers, terwijl je voor een kunstzinnige opleiding vaak een portfolio moet kunnen laten zien. Gelukkig kun je op internet de precieze eisen van jouw opleiding altijd terugvinden.
  • Zorg dat je goede cijfers hebt
    Voor veel opleidingen speelt je cijferlijst uiteindelijk mee in de beslissing van de opleiding om je toe te laten. Zorg er dus voor dat je weet in welke vakken je uit moet blinken en krik die cijfers op!
  • Een goede motivatie doet wonderen
    Vaak willen opleidingen ook weten waarom jij zo graag deze opleiding wilt gaan doen. Zorg dus voor een goede motivatiebrief of bereid je voor op het persoonlijke gesprek dat misschien gevoerd gaat worden.

Wanneer krijg je de uitslag van de numerus fixus?

De selectieprocedure duurt meestal een tijdje, maar gelukkig is er een uiterste datum wanneer je zeker weet of je toegelaten bent of niet. Op 15 april ontvang je van Studielink jouw rangnummer. Sta je hoog op de lijst? Dan krijg je een plaats aangeboden voor de opleiding. Deze moet je binnen twee weken accepteren of weigeren. Accepteer je je plaats niet op tijd, of wil je de opleiding niet meer doen en weiger je hem? Dan krijgt de eerstvolgende op de ranglijst de plaats aangeboden. Het kan dus zomaar het geval zijn dat je ná die datum nog een plekje kan bemachtigen.

Uitgeloot? Zorg voor een plan b!

Helaas kan het dus zo zijn dat je niet uitgekozen wordt door de numerus fixus. Het is dus goed om een plan b te hebben. Hierbij zijn er een aantal mogelijkheden. Zo kun je nog een jaartje wachten en je geluk het volgende jaar beproeven. Ook kun je over de grens kijken: vaak geldt er voor dezelfde opleiding in het buitenland géén numerus fixus. Met name België is populair bij aanstaande studenten (dier)geneeskunde. En natuurlijk kun je een andere opleiding gaan doen die je ook leuk vindt. De keuze is aan jou!

 

Al met al is de numerus fixus een lastige term die redelijk eenvoudig uit te leggen is. Uiteindelijk komt het erop neer dat je je ook hier enigszins op voor kunt bereiden en je kansen op succes kunt vergroten. Met goede cijfers, een goede motivatie en een klein beetje geluk fix jij die numerus fixus vast wel. Veel succes!

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.