Alles wat je moet weten over numerus fixus opleidingen in 2024-2025

min. lezen
numerus-fixus-opleidingen

Druk bezig met het maken van je studiekeuze? Let dan goed op! Je moet met een aantal zaken rekening houden, mocht je je aanmelden voor een numerus fixus opleiding. In deze blog lees je alle ins en outs wat betreft numerus fixus opleidingen zodat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan.

Wat is numerus fixus?

Wanneer een opleiding een numerus fixus heeft betekent dit dat de opleiding maar een beperkt aantal plaatsen heeft. Je zult vervolgens dus een bepaalde selectieprocedure moeten doorlopen om een plaats binnen de opleiding te kunnen bemachtigen wanneer er meer aanmeldingen zijn dan plaatsen. Numerus fixus wordt ook wel decentrale selectie genoemd. Dit komt voornamelijk voor op het hbo en bij universitaire opleidingen. Zo is Geneeskunde bijvoorbeeld een bekend numerus fixus studie. 

Aanmelden voor een numerus fixus opleiding

Als je bezig bent met jouw studiekeuze, is het belangrijk om te weten of voor de studies waar jij interesse in hebt ook een numerus fixus geldt. Voor de meerderheid van de opleidingen geldt dit niet, maar het kan zomaar zijn dat die ene studie die jij op het oog hebt wel een numerus fixus heeft. Ook dit jaar hebben namelijk weer meer opleidingen een numerus fixus ingesteld dan vorig jaar.

Let op: mocht jij je aanmelden voor een numerus fixus opleiding is de aanmelddeadline 15 januari. Dit is een stuk eerder dan de reguliere deadline van 1 mei. Lees meer over de verschillende deadlines voor het inschrijven van een studie.

In Studielink kun je je per studiejaar voor maximaal vier opleidingen aanmelden, waarvan maximaal twee opleidingen numerus fixus mogen zijn. Voor sommige opleidingen geldt zelfs nog een uitzondering. Voor de opleidingen Geneeskunde, Tandheelkunde, Mondzorgkunde, Verloskunde en Fysiotherapie mag je je namelijk maar bij één hogeschool of universiteit aanmelden. Je mag je dan wel voor twee van deze opleidingen los van elkaar aanmelden, zoals Tandheelkunde en Verloskunde. Maar dus niet bij twee verschillende universiteiten voor de studie tandheelkunde.

Mocht het zo zijn dat je niet door de selectieprocedure komt van jouw droomopleiding, heb je in sommige gevallen nog een extra kans. Dat betekent dus dat je in dat geval nog een keer mag meedoen aan de selectie van de numerus fixusopleiding. Hier vind je een overzicht van een maximum aantal deelnames per numerus fixusopleiding.

Welke opleidingen hebben een numerus fixus?

Nu het allerbelangrijkste; voor welke opleidingen geldt er een numerus fixus? Een aantal voorbeelden van de meest bekende opleidingen met een beperkt (maximum) aantal studenten zijn Geneeskunde, Mondzorgkunde, Fysiotherapie en Psychologie, maar er zijn nog veel meer opleidingen met een numerus fixus, zoals:

Maastricht University hanteert dit jaar een numerus fixus voor International Business, maar dit betekent niet dat voor iedere universiteit een numerus fixus geldt voor deze opleiding. Het is dan ook slim om te kijken of er andere hogescholen of universiteiten zijn die jouw studie aanbieden zonder numerus fixus. Per opleidingen kan dit verschillen, dus kijk zeker bij verschillende onderwijsinstellingen.

Hier vind je alle numerus fixus opleidingen per hogeschool of universiteit voor 2024-2025. Je kunt op deze lijst ook terugvinden hoeveel studenten er jaarlijks worden toegelaten en het aantal keren dat je mag deelnemen. 

Hoe werkt de selectie van de numerus fixus?

Het aanmelden voor een numerus fixus opleiding is net wat spannender dan bij een reguliere opleiding, maar je kunt je hier natuurlijk zo goed mogelijk op voorbereiden. Zoals met alle voorbereidingen geldt ook hier; begin op tijd. Dit klinkt misschien cliché, maar omdat jouw aanmelddeadline een heel stuk vroeger is dan bij reguliere studies, heb je gewoon iets minder tijd. 

Nadat je je op uiterlijk 15 januari hebt aangemeld voor de numerus fixus opleiding, begint vervolgens de selectieprocedure. Iedere opleiding mag zelf bepalen hoe hun numerus fixus, dus hun selectieprocedure, eruitziet. De ene opleiding kijkt meer naar cijfers en een motivatiebrief, terwijl je voor een kunstzinnige opleiding vaak een portfolio moet kunnen presenteren. Mocht je je voor twee verschillende numerus fixusopleidingen aanmelden kan het dus zeker zo zijn dat er verschillende selectieprocedures gelden. Op de website van de opleiding zijn de precieze eisen gelukkig altijd terug te vinden, en mocht je nog twijfels hebben kun je altijd even contact opnemen met een opleidingscoördinator. 

In het kort: het is belangrijk dat je je goed inleest zodat je weet wat er van je verwacht wordt. Omdat ook veel numerus fixusopleidingen kijken naar je cijfers, is het belangrijk om te weten voor welke vakken je goed moet scoren om uit te blinken. Ten slotte is een goede motivatie altijd van groot belang. Waarom moeten ze voor jou kiezen? Wat maakt jou uniek als persoon? Zorg dat je iets over jezelf kan vertellen wat blijft hangen in het geheugen van de selectiecommissie.

Pro tip: je kunt laten zien dat je al verder hebt nagedacht dan alleen over de opleiding. Wat wil je met deze opleiding in de toekomst bereiken? Wat zijn jouw persoonlijke doelen? Zo creëer je een voorsprong. Ideaal als er maar een beperkt aantal studenten bij de opleiding toegelaten wordt.

Wanneer is de uitslag bekend van de numerus fixus?

De selectieprocedure kan best een tijdje duren voor een numerus fixus opleiding, maar uiterlijk op 15 april ontvang je via Studielink jouw rangnummer. Wanneer je hoog op de lijst staat, en je de plaats krijgt aangeboden, moetje binnen twee weken (na 15 april) je plaats accepteren of weigeren. Mocht je je plaats weigeren krijgt de eerstvolgende op de ranglijst de plaats aangeboden. Mocht je dus op 15 april niet direct een plaats aangeboden krijgen, kan het dus zomaar zo zijn dat je twee weken later alsnog je plaats kan accepteren. 

Wat als ik de selectieprocedure voor een numerus fixus opleiding niet heb gehaald?

Omdat er maar een beperkt aantal plaatsen per numerus fixusopleiding is, kan het dus zo maar zijn dat jij net degene bent die niet is uitgekozen. Daarom is het altijd belangrijk om ook na te denken over andere opties:

1. Een jaartje wachten: zoals eerder aangegeven is het voor sommige opleidingen mogelijk om meerdere keren mee te doen aan de numerus fixus selectieprocedure. Je kunt er dus voor kiezen om het een jaar later nog eens te proberen.

2. Een andere hogeschool of universiteit: ben je niet uitgekozen voor jouw gewenste hogeschool of universiteit? Misschien wordt jouw opleiding dan wel ergens anders zonder numerus fixus aangeboden. Bij sommige opleidingen is dit het geval. Zoek dus ook naar de mogelijkheden van dezelfde opleiding op andere locaties.

3. Over de grens: je kunt er ook voor kiezen om je voor dezelfde opleiding in het buitenland aan te melden, waar vaak geen numerus fixus geldt. Zo zijn België en Letland bijvoorbeeld populair voor studenten die (dier)geneeskunde willen studeren. In Nederland melden teveel studenten zich aan voor deze studies.

4. Een andere opleiding overwegen: misschien ben je vanwege numerus fixus niet toegelaten tot die ene hele leuke studie, maar zo zijn er nog veel meer leuke opleidingen. De keuze is bijna oneindig, dus misschien vind je nog wel iets wat nóg beter bij jou past.

plan-b-lester

Kortom, wanneer je kiest voor een numerus fixus opleiding vereist dit net iets meer aandacht dan bij het aanmelden voor een reguliere studie (andere opleiding). Zorg er daarom voor dat je goed voorbereid bent, je cijfers aanscherpt en goed nadenkt over je motivatie. Veel succes met het aanmelden!

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.