Met deze tips ben jij helemaal klaar voor de introweek van je dromen

min. lezen
introweek

Uitweek, Inkom, Intreeweek, Owee, Keiweek, El Cid en de TOP-week. Iedere studentenstad heeft haar eigen introductieweek en zoals je ziet geven sommige steden er een eigen naam aan. Weet jij welke naam bij welke stad hoort? Dan ben jij er helemaal klaar voor, weet je het nog niet? Lees dan vooral deze blog en stoom je klaar voor de kick-off van je studententijd.

Elke studentenstad heeft er een: een introductieweek. Dit wordt speciaal voor de eerstejaarsstudenten georganiseerd vlak voor de opening van het collegejaar. Tijdens deze week leer jij je (nieuwe) stad kennen, de medestudenten, de opleiding, de studie- en studentenverenigingen en heb je bovenal gewoon heel veel lol. Toch kan het best spannend zijn, zo’n week. Daarom krijg je hier een aantal tips over wat je kunt verwachten en wat je het beste wel of niet kunt doen tijdens deze week.

Zo ziet de introweek van Leiden "El Cid" eruit.

Vol programma

Tijdens de introweek kun je een hoop lol en nieuwe indrukken verwachten. Je doet vaak mee aan een vol programma. Houd er rekening mee dat je dagen vol zitten met sportieve activiteiten, maar ook veel borrels en feestjes. Ook trek je met je klas de stad in om verschillende opdrachten te doen en langs studentenverenigingen te gaan om de stad en de verenigingen beter te leren kennen. Je ziet het al, dit zijn dagen waarin je veel loopt. Het is dus verstandig om chille schoenen aan te trekken, die ook vies mogen worden, want dat gaat sowieso gebeuren.

Maar het zijn ook echt lange dagen. Wat je niet wilt is dan net de laatste trein missen of de volgende ochtend weer heel vroeg op. Regel daarom een slaapplek bij een bekende in de stad. Misschien heb je er familie wonen, of heb je er al vrienden wonen waarbij je kunt pitten. Op en neer treinen is namelijk echt geen pretje.

Alle introweek-namen op een rij

Ken jij alle intronamen?

 • Introductieweek Universiteit van Amsterdam - Intreeweek
 • Introductieweek Breda - Hbo introfestival
 • Introductieweek Delft - Owee
 • Introductieweek Den Bosch - Introductieweek
 • Introductieweek Den Haag - Oh Oh Intro
 • Introductieweek Eindhoven - De Intro
 • Introductieweek Enschede - Kick-in
 • Introductieweek Groningen - Kei week
 • Introductieweek Leiden - El Cid
 • Introductieweek Maastricht - Inkom week
 • Introductieweek Nijmegen - Introductieweek
 • Introductieweek Rotterdam - Eurekaweek
 • Introductieweek Tilburg - TOP-week
 • Introductieweek Utrecht - UIT week
 • Introductieweek Wageningen - Algemene Introductiedagen

Schrijf je (op tijd) in!

Heb je besloten om mee te doen met een introweek? Super! Maar vergeet je niet in te schrijven, dat is namelijk verplicht. Zo kun je worden ingedeeld in je groep en wordt er rekening met je gehouden. Inschrijven kost bijna altijd geld, maar daar krijg je dus best wat voor terug. Het kan trouwens ook zijn dat de hogeschool of universiteit je automatisch inschrijft. Je kunt dit eenvoudig checken door even een mailtje te sturen of even te bellen.

Hou je grenzen in de gaten

De introweek is supergaaf, maar er wordt ook een behoorlijke hoeveelheid alcohol geschonken. Die twee gaan namelijk hand in hand. Hartstikke leuk, maar zorg ervoor dat je je eigen grenzen een beetje in de gaten houdt. Heb je even geen zin in pils? Neem dan wat anders. Laat je dus niet gek maken en kies af en toe voor jezelf.

De intro wil je niet missen

Voor veel aankomend studenten is de introweek de mooiste manier om een begin te maken aan een nieuwe en grote stap. Je maakt meteen nieuwe vrienden, leert je school, de opleiding en de stad kennen. Het is eigenlijk de ideale manier om jouw leven als student in te wijden.

Maar het is goed te begrijpen dat je het misschien spannend vindt. Alles is nieuw en er is bijna niemand die je kent. Laat dat je niet tegenhouden! Het is misschien even wennen, of zelfs eng, maar na een tijdje zit je er lekker in en over een paar jaar lach je erom. Denk maar zo: jij bent echt niet de enige die het spannend vindt!

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.