Studentensteden: alles wat je erover moet weten

min. lezen
alles-over-studentensteden

Studentensteden zijn er in alle soorten en maten door heel het land, maar wat is een studentenstad precies, welke kenmerken heeft het en welke past bij jou? Dat en meer bespreken we allemaal hier in vijf stappen. (Als je trouwens weet welke stad je ziet op de bovenste afbeelding, krijg je 10 punten!)

Wat is een studentenstad?

Wat is een studentenstad en welke kenmerken heeft het? Dat lees je hier. 

Lees verder Door naar de volgende
maastricht

Wat is een studentenstad?

Bijna elke stad in Nederland heeft wel mbo- en hbo-scholen. Een aantal steden heeft ook een universiteit. Maar de aanwezigheid van een van deze maakt een stad nog niet perse een tot een studentenstad. Daar zijn meer kenmerken voor nodig. Wist jij bijvoorbeeld dat een echte studentenstad meer dan 10.000 studenten moet hebben?

Horeca gericht op studenten

Als eerste moeten er natuurlijk genoeg kroegen zijn. Een kroeg is namelijk voor de echte student ongeveer de tweede huiskamer. Op studeren na doe je hier als student ongeveer alles. Denk aan borrelen, feesten, flirten, afspreken met vrienden, noem het maar op. Het sociale leven bevindt zich hier, of op de sociëteit, maar daarover later meer.

Dan is het natuurlijk ook wel fijn als de kroeg een beetje is afgestemd op jouw wensen als student, namelijk goedkoop bier en lange openingstijden. Een echte studentenstad heeft dit soort kroegen. Hier herken je een echte studentenkroeg aan: 

 • happy hours
 • meters bier
 • slechte muziek
 • lange openingstijden
 • studenten die niet meer recht uit hun ogen kijken.

Ruim aanbod aan kamers

Een studentenstad moet voldoende studentenkamers beschikbaar hebben. Hoewel dit soms wel eens lastig blijkt te zijn in een aantal steden, gaat dit meestal wel goed. In de echte studentensteden wordt er namelijk veel aan gedaan. 

Daarnaast moeten kamers ook nog eens betaalbaar zijn, want het leven als student gaat meestal niet gepaard met een dikke bankrekening. 

wat-kost-dat-nou-studeren

Deze video laat je zien wat studeren gemiddeld kost.

Verschillende (hoge)scholen en universiteiten

Een studentenstad moet natuurlijk wel een breed aanbod hebben aan (hoge)scholen en universiteiten. Meestal is er in een studentenstad voor ieder wat wils. Maar er zijn ook steden die echt bekend staan om één universiteit of opleiding. Zo staat Delft bekend om haar Technische Universiteit en Maastricht om haar toneelacademie. 

Het belangrijkste is natuurlijk om te kijken welke opleiding en welke studentenstad het beste bij jou past. Daarom hebben wij een quiz voor je om te zien welke stad jou het beste past.

Meer kenmerken van een echte studentenstad ontdekken?

De populairste studentensteden van Nederland

Welke studentensteden zijn volgens studenten zelf het meest populair? Dat zie je hieronder.

Lees verderDoor naar het volgende stuk
groningen

15 echte studentensteden

Nederland kent 15 echte studentensteden met meer dan 10.000 studenten hebben. Deze steden hebben allemaal verschillende opleidingen en verschillende scholen en/of universiteiten, en voldoen aan de kenmerken die in het vorige deel benoemd zijn. 

Alle studentensteden

Welke steden tellen als studentenstad?

 • Amsterdam
 • Breda
 • Delft
 • Den Bosch
 • Den Haag
 • Eindhoven
 • Enschede
 • Groningen
 • Leeuwarden
 • Leiden
 • Maastricht
 • Nijmegen
 • Rotterdam
 • Tilburg
 • Utrecht

Top 5 studentensteden

Studentensteden zijn natuurlijk populair. Maar welke scoren als studentenstad nu supergoed? Welke van deze steden heeft de beste kroegen en wat kost een studentenkamer er gemiddeld? Dat zie je hieronder.

1: Groningen

Met maar liefst 50.000 studenten op ruim 200.000 inwoners heeft Groningen een behoorlijke studentendichtheid. Daarnaast heeft het ontzettend veel leuke kroegen en zijn er veel studentenverenigingen. Een studentenkamer kost in Groningen gemiddeld €414,-

2: Rotterdam

De grootste havenstad van de wereld kent ook een bruisend studentenleven. Deze stad is modern, levendig en heeft zich in de laatste jaren ontpopt als studentenstad. Een kamer kost er gemiddeld €453,-

3: Maastricht

Nog een Maasstad, maar dit keer een heel oude. Deze stad kent de meeste kroegen per inwoner en organiseert de befaamde INKOM introductieweek. Er zijn veel internationale studenten en een mega verenigingsleven. Een kamer kost gemiddeld €423,-

4: Utrecht

Utrecht staat al jaren hoog in de lijst van populaire studentensteden. Er zijn hier 16 studentenverenigingen en talloze opleidingen te vinden. Een kamer heb je hier gemiddeld voor €405,-

5: Amsterdam

Op vijf staat onze hoofdstad. Dit is niet alleen een studentenstad, maar ook een leuke stad om te stappen en te wonen – al is het er niet goedkoop! Een kamer in Amsterdam is gemiddeld het duurste: €483,-. Je moet het ervoor over hebben, maar dan woon je wel in de hoofdstad.

Top 10 internationale studentensteden

Natuurlijk kijken we ook over de landsgrenzen naar de meest populaire studentensteden! Hieronder vind je die lijst.

Lees verderGa naar het volgende deel
giphy.london

Internationale studentensteden

Internationale studentensteden verschillen best veel van de Nederlandse. Bijvoorbeeld in grootte, het aantal verenigingen, prijs en natuurlijk afstand. 

Ook het studentenverenigingsleven is in landen buiten Europa bijvoorbeeld anders. Zo kent de VS voornamelijk verenigingen die meer op de Nederlandse disputen lijken, en zijn Duitse verenigingen weer onderdeel van een grotere vereniging en mogen in de traditionele verenigingen geen vrouwen (achterhaald, he). 

Ook zijn de internationale en populaire studentensteden meestal metropolen (miljoenensteden). Het studentenleven daar gaat er dus net was anders aantoe dan hier, maar dat kan juist ook een motivatie zijn om naar het buitenland te gaan! Om je op weg te helpen, hebben we hier een top tien met internationale studentensteden voor je gemaakt.

Hier vind je alles over de top tien beste studentensteden

1: Londen

In Londen vind je het allemaal: veel universiteiten, kroegen en een bruisend studentenleven! Wat wil je nog meer in de Britse hoofdstad? Een goedkope kamer misschien? Dat gaat helaas niet lukken, maar los daarvan is Londen volgens veel studenten de beste internationale studentenstad ter wereld!

2: Tokyo

Tokyo is een van de meest prestigieuze steden ter wereld met een aantal echte topuniversiteiten. Als serieuze metropool gaat het leven hier altijd door. Maar misschien wel het allerbelangrijkste is dat Tokyo een hele aangename stad is om te wonen.

3: Melbourne

Melbourne staat terecht op nummer drie. Dit is een van de leukste en gezelligste steden ter wereld en doet het ook nog eens heel goed als studentenstad: het huist een grote internationale studentengemeenschap. Het leven is er niet goedkoop, maar je moet er wat voor over hebben.

4: München

De stad in het Zuidoosten van Duitsland kent een geweldige studentencultuur. Hier wordt bovendien het jaarlijkse Oktoberfest gehouden en zijn hier talloze (top)universiteiten te vinden.

5: Berlijn

Nog een notering voor Duitsland in deze top 10: Berlijn. De Duitse hoofdstad heeft een geweldige sfeer, een rijk cultureel leven en is niet al te duur! 

6: Montreal

Bijna 1/3 van de studenten is student en Montreal staat bekend als cultuurstad met een groot jazz en comedy festival!

7: Parijs

De stad van de liefde staat terecht in de top 10! Met de oudste universiteiten van Europa en mooie straatjes om door de struinen, is Parijs een geliefde studentenstad. Parijs kent 31 universiteiten met studies in alle denkbare richtingen.

8: Zürich

Niet alleen een van de rijkste steden van Europa, ook een van de beste studentensteden. Iedereen die op zoek is naar een luxe leven en goede universiteiten dichtbij huis, kan hier goed vertoeven.

9: Sydney

Ook Australië heeft twee top tien noteringen. Sydney geldt al jarenlang als een populaire studentenbestemming. Dit is een van de meest relaxte steden ter wereld (misschien op Melbourne na). Het grote voordeel is dat je als student makkelijk aan een (bij)baan kunt komen.

10: Seoul

Dit wordt ook wel de parel van Azië genoemd, helemaal als het gaat om het studentenleven (hoewel Tokyo toch hoger genoteerd staat). Het kent een aantal topuniversiteiten en een bruisend uitgaansleven. Hou je daarnaast van K-pop? Dan ben je zeker thuis in Seoul.

top-10-studentensteden-in-de-wereld
Internationale studentensteden

Alles over kamer- en bierprijzen en universiteiten van deze steden vind je hier

Studentenverenigingen

Als je in een studentenstad studeert kun je ervoor kiezen om bij een studentenvereniging te gaan. Wat het is, hoe het werkt en waarom je erbij zou gaan lees je hier.

Lees verderDoor naar volgende deel
giphy-vereniging

Een studentenvereniging, wat is dat precies?

Elke studentenstad met een universiteit heeft er wel een: een studentenvereniging. Maar wat is het precies, en wat zit er achter de ontgroeningen die zoveel in het nieuws geweest zijn? Dat en meer lees je hier.

Iedereen die een hbo of wo studie doet, kan lid worden. De meesten doen dat in het eerste jaar, maar je kan ook later lid worden. 

Een studentenvereniging is eigenlijk niets meer dan een groep studenten die eens in de zoveel tijd samenkomt om te borrelen, feestjes te houden en andere leuke dingen met elkaar te doen. Je kunt het eigenlijk zien als een grote vriendengroep die het studentenleven kleur geeft. De meeste studenten gaan erbij om nieuwe mensen te leren kennen in een nieuwe stad. Een vereniging werkt vaak zo goed dat ze vrienden voor het leven maken.

Studentenverenigingen zijn er in verschillende soorten en maten. Er zijn traditionele verenigingen met een echte ontgroening en er zijn vrijblijvende verenigingen. Voor iedere student valt er wel wat te vinden!

Waarom zou je lid worden?

Zoals hierboven al een beetje gezegd is, vertrekken studenten vaak naar een compleet nieuwe stad die ze niet of nauwelijks kennen. Een makkelijke manier om nieuwe vrienden te maken is door bij een studentenvereniging te gaan. Daarnaast willen studenten ook een leuk studentenleven en daar horen goede feestjes bij. Reken maar dat ze daar bij een vereniging goed in zijn. 

Sommige steden als Leiden, Delft, Maastricht en Groningen kennen een sterke verenigingscultuur, andere steden wat minder.

Check deze podcast van studenten over het leven in een studentenvereniging.

Enkele belangrijke begrippen

Om een studentenvereniging goed te kunnen begrijpen, zijn er wat belangrijke begrippen die je moet kennen. Hieronder vind je een samenvatting. Wil je hier meer over weten, check dan de blog over studentenverenigingen.

1: Corps (spreek uit als koor)

Dit zijn traditioneel gezien de oudste studentenverenigingen van de stad en hebben een traditioneel karakter

2: Vrijblijvend/ Alternatief

Dit zijn de studentenverenigingen met een wat lossere sfeer en soms zelfs zonder ontgroening. 

3: Sociëteit

Dit is het hoofdkwartier van de studentenvereniging. Hier worden feestjes, borrels, vergaderingen en noem maar op gehouden. 

4: Jaarclub

Iedere studentenvereniging heeft jaarclubs. Hier zit je met een aantal studenten van dezelfde lichting bij elkaar.

5: Dispuut

Dit zijn groepen waar meerdere jaren bij elkaar zitten. Er zijn ook onafhankelijke disputen die niet bij een studentenvereniging horen. Maastricht heeft er daar veel van.

6: Commissie

Dit is een groepje dat verantwoordelijk is voor iets binnen de vereniging, zoals deelname aan een sporttoernooi of de introductie.

7: Ontgroening

De meeste studentenverenigingen verwelkomen hun nieuwe leden met een introductie of een ontgroening. Dit is om te kijken wat voor aanwas ze hebben en om elkaar beter te leren kennen. 

Nu je dit allemaal weet, rest je nog 1 ding: erachter komen welke studentenstad bij jou past! Hieronder vind je daar de perfecte quiz voor. 

Welke studentenstad past bij jou?

Doe hieronder de quiz en vind uit welke stad het beste bij jou past!

Lees verderTerug naar het begin
Quiz_ welke studentenstad past bij jou_ (1)

Welke studentenstad past bet beste bij jou?

Een leuke studentenstad heeft natuurlijk meer dan alleen goede kroegen met lange openingstijden. Het moet ook voor jou een goede opleiding hebben. En er moet een plek zijn waar jij goed kunt studeren. Daarnaast moet je er ook 'gewoon' een goed gevoel bij krijgen. Een goede tip is om eens met een vriend of vriendin naar een aantal steden te gaan om de sfeer te proeven. 

Om alvast een selectie te maken is het daarnaast aan te raden om de quiz hieronder te maken. Zo hoef je niet alle 15 de studentensteden af te gaan 😉

Nu weet je alles over studentensteden

Met deze kennis ben jij klaar om alles uit je studententijd te halen. Nu nog de goede stad kiezen, hospiteren voor een kamer en bepalen of je bij een studentenvereniging wil en je bent klaar! Zo kun je op kamers gaan in jouw droomstad!