Studenten OV: Alles wat je moet weten

min. lezen
Alles over studenten ov chipkaart

Als je gaat studeren, kun je naast je duo studiefinanciering een studenten ov aanvragen. Dat is mega chill, want je kunt er bijna altijd gratis mee reizen! Hoe dit precies zit en hoe je het aanvraagt, lees je hier.

Alles over de studenten ov chipkaart

Studenten ov, persoonlijke ov chipkaart, weekabonnement, studentenreisproduct: allemaal termen om hetzelfde aan te geven: een kaartje dat gratis reizen met het openbaar als student mogelijk maakt. Superchill toch? Hier beantwoorden we de belangrijkste veelgestelde vragen over de ov chipkaart voor studenten.

Wanneer heb je recht op studenten ov?

Ben je 18 of ouder en heb je jezelf ingeschreven voor een mbo, hbo of wo studie? Top! Dan heb je recht op studiefinanciering (ook wel stufi genaamd) en kun je een studenten ov aanvragen.

Ben je jonger dan 18 en ga je een voltijd mbo-studie doen? No worries, je krijgt dan ook gewoon studenten ov. Maar aangezien je pas vanaf je 18e stufi mag aanvragen, moet je je ov apart regelen.

Als je mbo niveau 1 of 2 doet, is het ‘studentenreisproduct’ gewoon gratis. Als je mbo niveau 3 of 4, hbo of wo doet is het in eerste instantie een lening, maar wanneer je je studie binnen tien jaar afrondt, wordt het een gift.

Hoe lang recht op studenten ov?

Hoe lang je recht hebt op een studenten ov, hangt af van je opleidingsniveau. Doe je mbo 1 of 2, dan heb je recht op een studenten ov zolang jij staat ingeschreven op dat niveau. Doe je mbo 3 of 4, dan heb je 7 jaar lang recht op een studenten ov, ook als je nog geen 18 bent. Heb je al eens eerder een mbo niveau 3 of 4 opleiding gedaan? Dan wordt dat afgetrokken van het totaal. Ga je op hbo of wo-niveau studeren, dan heb je 5 jaar recht op een studentenreisproduct. Duurt je opleiding langer dan vijf jaar, dan kan het zijn dat je meer dan 5 jaar recht hebt op een studenten ov. Daarbij moet je rekening houden met een aantal dingen:

  • Heb je eerder een opleiding op hbo of wo niveau gevolgd? Dan gaat dat af van het totaal aantal.
  • Als je langer doet over een bacheloropleiding, dan loopt je ov gewoon door. Je verbruikt dan dus ook al de maanden die bedoeld waren voor je volgende opleiding.

Met een week of weekendabonnement reizen

Met een studenten ov chipkaart kun je als mbo, hbo en wo student gratis met het openbaar vervoer reizen. Er zijn twee vormen van een ov: een week- en een weekend abonnement. Als je een week abo hebt, reis je doordeweeks overdag vanaf 04:00 uur gratis. In de weekenden reis je met 40% korting in de trein en 34% in de bus, tram of metro. Buiten deze uren betaal je dus het volle tarief.

Een weekendabonnement werkt precies andersom, dan reis je in de weekenden en feestdagen gratis en heb je doordeweeks vanaf 09:00 uur 40% korting en 34% in de bus, tram of metro. Ook hier betaal je buiten deze uren het volle tarief. Alles wat je nodig hebt om het het openbaar vervoer te kunnen reizen is een ov chipkaart!

Gratis reizen

Wanneer kun je gratis reizen met je studenten ov?

Dag

Week
abonnement

Weekend
abonnement

Maandag Korting tot 4.00 uur, daarna vrij reizen Vrij reizen tot 4.00 uur, daarna korting
Dinsdag Vrij reizen Vol tarief tot 09.00 uur, daarna korting
Woensdag Vrij reizen Vol tarief tot 09.00 uur, daarna korting
Donderdag Vrij reizen Vol tarief tot 09.00 uur, daarna korting
Vrijdag Vrij reizen Korting van 9.00 tot 12.00 uur, daarna vrij reizen
Zaterdag Vrij reizen tot 4.00 uur, daarna korting Vrij reizen
Zondag Korting Vrij reizen
 
Zomerperiode Korting Als in de rest van het jaar
Feestdagen * Korting van 4.00 tot 4.00 uur de dag erna Vrij reizen van 4.00 tot 4.00 uur de dag erna
Goede Vrijdag (15 april) * Vrij reizen Vrij reizen

* Op de dag voor Goede Vrijdag en voor Hemelvaartsdag reis je als op een vrijdag.

Zo vraag je een studenten ov chipkaart aan

Zodra je bent ingeschreven voor een studie heb je recht op het studentenreisproduct. Zorg dus dat je het meteen regelt. Op de website studentenreisproduct.nl staat beschreven hoe je een studenten ov aanvraagt. Wij hebben het hier in vijf stappen samengevat. Zo vraag je een ov chipkaart aan: 

  • Vraag je studenten ov aan. Dat doe je bij de DUO (dezelfde plek als waar je stufi aanvraagt). Je logt in met je DigiD. Daar kun je aangeven of je een week of een weekend ov wilt hebben. Als je niks invult, wordt het automatisch een week ov.
  • Vraag je persoonlijke ov chipkaart aan. Nu moet je naar een andere site: ov-chipkaart.nl. Hier vraag jij je persoonlijke kaart aan. De kaart zelf kost €7,50 en is vijf jaar geldig. Als je al een chipkaart hebt, hoef je deze natuurlijk niet nog een keer aan te vragen. Dan kun je meteen naar de volgende stap.
  • Koppel je kaart. Is je ov aanvraag goedgekeurd, heb je een ov kaart en heb je een mail ontvangen om je abonnement toe te voegen aan je kaart? Dan is het tijd om alles aan elkaar te koppelen. Via deze link kun je dat eenvoudig doen.
  • Haal je product op. Als je je product hebt opgehaald, kun je je studenten ov activeren. Dat doe je bij de gele automaten op het station. Let wel even op de datum dat je het ophaalt. Check daarom even de website van studentenreisproduct
  • Reizen maar! Nu ben je klaar om heel Nederland GRATIS af te reizen. Dus, hop die trein in en reizen maar.

Iets mis?

Het kan natuurlijk zijn dat er iets niet helemaal goed gaat met de levering van je ov kaart, dat je reisproduct te laat klaar stond, of dat je een verkeerd abonnement krijgt. Hierdoor kan het zijn dat je onterecht extra kosten maakt. Hier kan je voor vergoed worden. In het (zeldzame) geval dat het toch gebeurt, kun je naar de klantenservice van DUO. Zij kunnen je verder helpen.

Het ligt een beetje aan bij je je moet zijn voor welk probleem. Dat kan of DUO zijn of studentenreisproduct.nl. 

Ov kwijt als student?

Het kan natuurlijk gebeuren dat je je studenten ov kwijtraakt. Niet handig, wel vervelend. Wat moet je dan doen? Dat wordt hier uitgelegd:

  • Meld je kaart als verloren of gestolen. Doe dit direct als je zeker weet dat je ov kaart inderdaad gestolen of kwijt is. Je kaart wordt na binnen 24 uur na het melden geblokkeerd.
  • Vraag een vervangende kaart aan. Ga naar de inlog pagina van mijn ov-chipkaart, log in en vraag een nieuwe persoonlijke kaart aan. Dit duurt ongeveer 3 dagen voordat je een nieuwe hebt.
  • Vraag een tijdelijke studenten ov aan. Je wilt in de tussentijd natuurlijk wel kunnen blijven reizen. Koop daarom een anonieme ov chipkaart en bestel een tijdelijke studentenreisproduct online. Dan heb je binnen een uur een nieuwe kaart. 

Zet je studenten ov op tijd stop!

Heel chill, zo’n studenten ov, maar houd er alsjeblieft rekening mee dat je het na vijf jaar zelf stop zet! Dit gaat namelijk niet automatisch en het kan je serieus knaken kosten als je het door laat lopen.

Nu ben je klaar om jou studenten ov te bemachtigen. Met het studentenreisproduct reis je heel Nederland door! Heb je nog vragen? Check dan even de website van de DUO, of neem contact op met duo.

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.