Studenten OV: Alles wat je moet weten

min. lezen
ov-chipkaart

Als je gaat studeren, kun je een studenten ov aanvragen. Dat is mega chill, want je kunt er bijna altijd gratis mee reizen! Hoe dit precies zit en hoe je het aanvraagt, lees je hier.

Wanneer kan je een studenten ov aanvragen?

Ben je 18 of ouder en heb je jezelf ingeschreven voor een mbo, hbo of wo studie? Top! Dan kun je studiefinanciering en je studenten ov aanvragen. Ben je jonger dan 18 en ga je een voltijd mbo-studie doen? No worries, je krijgt dan ook gewoon studenten ov. Maar aangezien je pas vanaf je 18e stufi mag aanvragen, moet je je ov apart regelen.

Als je mbo niveau 1 of 2 doet, is het ‘studentenreisproduct’ gewoon gratis. Als je mbo niveau 3 of 4, hbo of wo doet is het in eerste instantie een lening, maar wanneer je je studie binnen tien jaar afrondt, wordt het een gift.

Week of weekend abo

Met een studenten ov kun je als mbo, hbo en wo student vijf jaar lang gratis reizen. Er zijn twee vormen van een ov: een week- en een weekend abonnement. Als je een week abo hebt, reis je door de week overdag vanaf 04:00 uur gratis. In de weekenden reis je met 40% korting in de trein en 34% in de bus, tram of metro. Een weekendabonnement werkt precies andersom, dan reis je in de weekenden en feestdagen gratis en heb je door de week vanaf 09:00 uur 40% korting en 34% in de bus, tram of metro. Alles wat je nodig hebt is een OV-chipkaart!

 

Zo vraag je een OV-chipkaart aan

Op de website studentenreisproduct.nl staat in vijf stappen beschreven hoe je een studenten ov aanvraagt. Wij hebben het hier in vijf stappen samengevat. Zo vraag je een OV-chipkaart aan: 

  • Vraag je studenten ov aan. Dat doe je bij de DUO (dezelfde plek als waar je stufi aanvraagt). Daar kun je aangeven of je een week of een weekend ov wilt hebben. Als je niks invult, wordt het automatisch een week ov.
  • Vraag je persoonlijke OV-chipkaart aan. Nu moet je naar een andere site: ov-chipkaart.nl. Hier vraag jij je persoonlijk kaart aan. De kaart zelf kost €7,50 en is vijf jaar geldig. Als je al een chipkaart hebt, hoef je deze natuurlijk niet nog een keer aan te vragen. Dan kun je meteen naar de volgende stap.
  • Koppel je kaart. Is je OV-aanvraag goedgekeurd, heb je een OV-kaart en heb je een mail ontvangen om je abonnement toe te voegen aan je kaart? Dan is het tijd om alles aan elkaar te koppelen. Via deze link kun je dat eenvoudig doen.
  • Haal je product op. Dat doe je bij de gele automaten op het station. Let wel even op de datum dat je het ophaalt. check daarom even de website van studentenreisproduct.
  • Reizen maar! Nu ben je klaar om heel Nederland GRATIS af te reizen. Dus, hop die trein in en reizen maar.

Zet je studenten ov op tijd stop!

Heel chill, zo’n studenten-ov, maar houd er alsjeblieft rekening mee dat je het na vijf jaar zelf  stop zet! Dit gaat namelijk niet automatisch en het kan je serieus knaken kosten als je het door laat lopen.

Nu ben je klaar om jou studenten ov te bemachtigen. Heb je nog vragen? Check dan even de website van de DUO.

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.