Studenten OV: Alles wat je moet weten

min. lezen
Alles-over-studenten-OV-websitehearder1076x715

Ga jij studeren? Supergaaf! Naast je duo studiefinanciering kun je ook een studenten ov aanvragen. En dat is mega chill, want je kunt hiermee bijna altijd gratis reizen! Hoe dit precies zit en hoe je het aanvraagt, lees je hier.

Over de OV kaart

Studenten ov, persoonlijke ov chipkaart, weekabonnement, studentenreisproduct: allemaal termen om hetzelfde aan te geven: een kaart dat vrij reizen met al het openbaar vervoer als student mogelijk maakt. Dus lekker gratis cruisen met de trein, bus & tram! Fijn toch? Hier beantwoorden we de belangrijkste veelgestelde vragen over de ov chipkaart voor studenten.

Heb ik recht op Studenten OV?

Ben je 18 of ouder en heb je jezelf ingeschreven voor het mbo, hbo of universiteit? Top! Dan heb je recht op studiefinanciering (ook wel stufi genaamd) en kun je een ov aanvragen.

Ben je jonger dan 18 en ga je een voltijd mbo-studie doen? No worries, je krijgt dan ook gewoon studenten ov. Maar aangezien je pas vanaf je 18e stufi mag aanvragen, moet je je ov apart regelen.

Als je mbo niveau 1 of 2 doet, is het ‘studentenreisproduct' gewoon gratis. Als je mbo niveau 3 of 4, hbo of wo doet is het in eerste instantie een lening, maar wanneer je je studie binnen tien jaar afrondt, wordt het een gift.

Hoe lang mag ik mijn OV houden?

Hoe lang je recht hebt op een studenten ov, hangt af van je opleidingsniveau. Doe je mbo 1 of 2, dan heb je recht op een studenten ov zolang jij staat ingeschreven op dat niveau. Doe je mbo 3 of 4, dan heb je maximaal 7 jaar lang recht op een studenten ov, ook als je nog geen 18 bent. Heb je al eens eerder een mbo niveau 3 of 4 opleiding gedaan? Dan wordt dat afgetrokken van het totaal. Ga je op hbo of wo-niveau studeren, dan heb je maximaal 5 jaar recht op een studentenreisproduct. Duurt je opleiding langer dan vijf jaar, dan kan het zijn dat je meer dan 5 jaar recht hebt op een studenten ov. Daarbij moet je rekening houden met een aantal dingen:

  • Heb je eerder een opleiding op hbo of wo niveau gevolgd? Dan gaat dat af van het totale aantal.

  • Als je langer doet over een bacheloropleiding, dan loopt je ov gewoon door. Je verbruikt dan dus ook al de maanden die bedoeld waren voor je volgende opleiding.

Wat is beter: week of weekend abonnement 

Met een studenten ov chipkaart kun je als mbo, hbo en wo student gratis met het openbaar vervoer reizen. Er zijn twee vormen van een ov: een week- en een weekend abonnement. Als je een week ov hebt, reis je doordeweeks vanaf maandag 04:00 uur tot vrijdagnacht 04:00 uur helemaal gratis. In de weekenden reis je met 40% korting in de trein en 34% in de bus, tram of metro. Op feestdagen en tijdens de zomervakantie krijg je korting.

Een weekend abonnement werkt net iets anders. Je reist vanaf vrijdag 12.00 uur tot  zondagnacht 04.00 uur gratis. Van maandag tot vrijdag moet je tussen 04:00-09:00 uur het volle tarief betalen. Vanaf 09.00 uur krijg je op de doordeweekse dagen een korting van 40% in de trein en 34% in de bus, tram of metro. Tijdens feestdagen reis je vrij en op hemelvaart en goede vrijdag start je korting vanaf 12.00 uur. 

Zorg dat je altijd saldo op je kaart hebt staan. Want vrij reizen is super, maar op sommige tijdstippen moet je wel gewoon dokken.  

Gratis reizen

Wanneer kun je gratis reizen met je studenten ov?

Dag

Week
abonnement

Weekend
abonnement

Maandag Korting tot 04.00 uur, daarna vrij reizen Vrij reizen tot 4.00 uur, daarna korting
Dinsdag Vrij reizen Vol tarief van 4.00 tot 9.00 uur, daarna korting
Woensdag Vrij reizen Vol tarief van 4.00 tot 9.00 uur, daarna korting
Donderdag Vrij reizen Vol tarief van 4.00 tot 9.00 uur, daarna korting
Vrijdag Vrij reizen

Vol tarief van 4.00 tot 9.00 uur,

Korting van 09.00 tot 12.00 uur, daarna vrij reizen

Zaterdag Vrij reizen tot 04.00 uur, daarna korting Vrij reizen
Zondag Korting Vrij reizen
 
Zomerperiode Korting Als in de rest van het jaar
Feestdagen * Korting van 04.00 tot 04.00 uur de dag erna Vrij reizen van 04.00 tot 04.00 uur de dag erna
Goede Vrijdag (7 april) * Vrij reizen Vrij reizen

* Feestdagen zijn: Nieuwjaarsdag, Goede Vrijdag, Eerste en Tweede Paasdag, Koningsdag, Bevrijdingsdag, Hemelvaartsdag, Eerste en Tweede Pinksterdag en Eerste en Tweede Kerstdag. De korting tijdens feestdagen geldt voor al het openbaar vervoer in Nederland: 40% voor trein en 34% voor tram, bus, metro en waterbus.

Heb je Studenten OV in de zomervakantie?

Nee, ook je studentenreisproduct verdient af en toe een vakantie. Deze begint voor je studenten ov op 16 juli om 04:00 uur tot 16 augustus om 04:00 uur.

Hoe vraag je een OV-chipkaart aan?

Zodra je bent ingeschreven voor een studie heb je recht op het studentenreisproduct. Zorg dus dat je het meteen regelt. Op de website studentenreisproduct.nl staat uitgebreid beschreven hoe je een Studenten OV aanvraagt. Wij hebben het hier in vijf stappen samengevat. 

  • Vraag je Studenten OV aan. Dat doe je bij DUO (daar vraag je ook je stufi aan). Je logt in met je DigiD. Daar kun je aangeven of je een week of een weekend OV wilt hebben. Als je niks invult, wordt het automatisch een week OV.

  • Vraag je persoonlijke OV-chipkaart aan. Nu moet je naar een andere site: ov-chipkaart.nl. Hier vraag jij je persoonlijke kaart aan. De kaart zelf kost €7,50 en is vijf jaar geldig. Als je al een chipkaart hebt, kun je deze stap overslaan. 

  • Koppel je kaart. Is je Studenten OV aanvraag goedgekeurd, heb je een OV kaart en heb je een mail ontvangen om je abonnement toe te voegen aan je kaart? Dan is het tijd om alles aan elkaar te koppelen. Via deze link kun je dat eenvoudig doen.

  • Haal je studentenreisproduct op. Nu is het tijd om je studentenreisproduct op te halen bij een automaat op het station. Je krijgt mail met de ophaaldatum. Je reisproduct is nu klaar, maar gaat pas in op het moment dat je studie start. 

  • Reizen maar! Nu ben je klaar om heel Nederland GRATIS af te reizen. Dus, hop die trein in en reizen maar.

Goed om te weten: het studentenreisproduct gaat in vanaf het moment dat jij staat ingeschreven bij jouw opleiding. Op het mbo is dat meestal de eerste dag van de maand in augustus. Ga je naar het hbo of de universiteit? Dan gaat je ov chipkaart in vanaf 1 september.

Kan ik wisselen van week naar weekend-abonnement?

Wil je liever wisselen van abonnement? Dat kan. Daarvoor ga je naar mijn DUO en kun je dit zelf regelen. Je krijgt dan weer een bericht als je nieuwe studentenreisproduct klaarstaat dat duurt ongeveer 6 werkdagen. Je laadt het product op je huidige OV chipkaart en klaar is kees.

Goed om te weten: van 1 mei tot 25 augustus kun je jouw abonnement niet wijzigen. Daarnaast mag je per kalenderjaar maximaal 2 keer wisselen, maar niet 2 keer binnen 2 maanden. Helder, toch?

Er gaat iets mis?

Het kan natuurlijk zijn dat er iets niet helemaal goed gaat met de levering van je ov kaart, dat je reisproduct te laat klaar stond, of dat je een verkeerd abonnement krijgt. Hierdoor kan het zijn dat je onterecht extra kosten maakt. Hier kan je voor vergoed worden. In het (zeldzame) geval dat het toch gebeurt, kun je naar de klantenservice van DUO. Zij kunnen je verder helpen.

Hoe vraag je een nieuwe Studenten OV aan?

Het kan natuurlijk gebeuren dat je jouw dierbare studenten ov kwijtraakt of dat ie gestolen wordt. Niet handig, wel vervelend. Wat moet je dan doen? 

  • Meld je kaart als verloren of gestolen. Doe dit direct als je zeker weet dat je ov kaart inderdaad gestolen of kwijt is. Je kaart wordt binnen 24 uur na het melden geblokkeerd.

  • Vraag een vervangende kaart aan. Ga naar de inlogpagina van mijn ov chipkaart, log in en vraag een nieuwe persoonlijke kaart aan. Dit duurt ongeveer 3 werkdagen voordat je een nieuwe hebt.

  • Vraag een tijdelijke studenten ov aan. Je wilt in de tussentijd natuurlijk wel kunnen blijven reizen. Koop daarom een anonieme ov chipkaart en bestel een tijdelijke studentenreisproduct online. Dan heb je binnen een uur een nieuwe kaart. 

Zet je Studenten OV zelf stop!

Stop je met je studie? Of ben je geslaagd? Zet dan zelf je studentenreisproduct stop! Dit gaat namelijk niet automatisch en het kan je serieus knaken kosten als je het door laat lopen. De eerste boete die je ontvangt is € 89,54 per halve maand. Heb je daarna je OV kaart nog niet stop gezet dan kun je een maand later een boete van € 179,10 per halve maand in de bus verwachten. Jij kan wel iets leukers bedenken om met dat geld te doen toch?!

Het stopzetten van je OV chipkaart regel je bij een ophaalautomaat. Je krijgt maximaal een dag later een bevestiging van DUO dat jouw reisproduct is stopgezet! 👏

Nu ben je klaar om jouw studenten ov te bemachtigen. Met het studentenreisproduct reis je heel Nederland door! Heb je nog vragen? Check dan even de website van de DUO.

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.