Dingen die je wilt weten voor je gaat studeren

min. lezen
Dingen die je moet weten voor je studie

Je heb meerdere open dagen bezocht en hebt je favoriete studie gevonden. Je staat al bijna ingeschreven bij een mbo, hogeschool of universiteit. Je hoeft nog maar een paar dingen te regelen. En dan komt het: je beseft je dat je een compleet nieuw leven gaat leiden, dat van een student. De paniek slaat toe, wat nu?! Rustig blijven en deze blog lezen 😉

Je hoort het wel vaker: studeren is de mooiste tijd van je leven. Vrijheid, blijheid. Geen ouders die je iedere ochtend wakker maken, vakken volgen die je leuk vindt, alleen maar gelijkgestemde mensen en misschien wel op kamers in een nieuwe stad. Dit klinkt toch hemels? Absoluut, maar elke medaille heeft twee kanten, zo ook je studententijd. Daarom is het goed om deze keerzijde van tevoren te kennen zodat je daarop bent voorbereid.

Studenten zijn skeer

Als je op de middelbare school zit, woon je nog bij je ouders. Zij betalen je eten, je onderdak en het onderwijs is gratis. Heel chill, maar als je student wordt en je gaat op kamers wonen, dan verandert dat. Misschien heb je het geluk dat je ouders je kamer en je opleiding betalen, maar dan moet je jezelf alsnog in leven houden. En als je alles zelf betaalt is het helemaal geen vetpot. Je hebt ook geen tijd om veel te werken, want je studie neemt al 40 uur in beslag. Het komt daarom vaak voor dat studenten aan het einde van hun geld nog een stuk maand overhouden. Je bent dan gedwongen om droog brood te eten tot de studiefinanciering van ome duo weer wordt gestort. Kortom: studenten zijn skeer. Verwacht dus niet dat je elke week uit eten kunt of elke dag Thuisbezorgd kunt laten opdraven. Dat zit er niet in.

Een studentenhuis deel je met muizen

Als je op kamers gaat, houd er dan rekening mee dat je je studentenhuis deelt met meer dan alleen mensen. Muizen horen vaak bij het huisgezelschap. Dat komt omdat studentenhuizen niet de schoonste huizen, en studenten niet de schoonste mensen zijn.

En dan denk jij vast: "Dat overkomt mij niet. Als ik op kamers ga zorg ik ervoor dat alles altijd spic en span is." Dan is het nu tijd om wakker te worden. Dit is namelijk een hele mooie droom, maar bijna iedereen geeft het bij het eerste aanblik van die immens smerige keuken gelijk op. Je kunt je het beste overgeven aan de soms intense goorheid – wie weet wen je er nog eens aan.

Grote kans dat er een aanwezigheidsplicht is

Als je denkt dat je als student af en toe kunt uitslapen en een college kunt missen, think again. In het hoger onderwijs geldt vaak een aanwezigheidsplicht. Meestal voor 80%, maar soms ook meer – dat hangt af van de opleiding. Je bent dus bijna altijd wel verplicht om aanwezig te zijn tijdens college.

En je kunt maar beter aanwezig zijn, want veel van de stof die je tijdens de toetsen krijgt wordt behandeld tijdens de colleges. Tuurlijk, het komt voor dat je echt niet naar college kunt, maar dat is eerder een uitzondering – dus die moker van een kater telt niet. Wil je een vak halen en mogelijke consequenties uit de weg gaan? Volg dan gewoon je colleges.

Niet alle vakken zijn leuk

Nog zo'n mythe: je gaat iets studeren dat je leuk vindt dus je hebt geen saaie vakken en suffe docenten meer die maar blijven praten over dat ene slaapverwekkende onderwerp. Helaas, ook tijdens je studie krijg je vakken die supersaai zijn. Je moet hier gewoon doorheen, want uiteindelijk wil je ook dit stomme vak halen. Anders kun je fluiten naar je diploma. Bijt dus door die vakken heen en focus op de leuke dingen.

Studeren kan best intens zijn

Studeren kan best stressvol zijn. Je bent zo'n 40 uur per week bezig met je studie en het tempo ligt hoog. Het is dus best een groot verschil met de middelbare school. Daarnaast heb je naast het studeren zelf ook een druk studentenleven: feestje hier, borreltje daar. Dit zorgt ervoor dat studeren best intens kan zijn.

Zorg er daarom voor dat je het overzicht bewaart door een planning te maken, genoeg rust te nemen,  voldoende tijd neemt om te studeren en dat je je colleges volgt. Zo voorkom je stress en haal je je vakken.

Je bent zelf verantwoordelijk voor het halen van studiepunten

Zelfstudie is in het hoger onderwijs erg belangrijk. Er wordt van je verwacht dat je je huiswerk maakt! Je ouders zitten je niet meer achter je broek aan. Het is dus je eigen verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat jij je studiepunten haalt. En daarvoor moet je nou eenmaal studeren.

Boeken hoef je niet nieuw te kopen

Ook voor je studie moet je boeken hebben. Je hoeft deze niet perse te nieuw kopen. Veel studieboekenverkopers zoals Studystore verkopen boeken ook tweedehands. Ook handig om te weten is dat zij boeken terugkopen. Dus wanneer je ze niet meer nodig hebt, verkoop je ze gewoon terug! Je kunt boeken ook doorverkopen aan de nieuwe eerstejaars.

Een andere optie is om je boeken via de studievereniging te kopen. Zij hebben vaak een kortingsregeling voor leden. Zo kun je goedkoper aan boeken komen.

Een laatste tip is om een oudere druk van een boek te kopen. Die zijn vaak een stuk goedkoper dan de laatste druk. Het is echt niet dat de oude druk verouderd is.

Goed voorbereid beginnen aan je studie

Dit zijn belangrijke dingen om te weten voordat je begint aan je opleiding. Natuurlijk, het is ook belangrijk om op tijd je studiefinanciering en je OV te regelen, op tijd te zoeken naar een kamer, je in te schrijven voor een studie- of studentenvereniging en dat soort praktische zaken. Maar de tips hierboven zijn even belangrijk, ze worden alleen wat minder vaak besproken.

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.