Op zoek naar een kamer? Check onze tips!

min. lezen
Op zoek naar een kamer? Check onze tips! website header 1076x715-1

De beslissing is gemaakt: je gaat uit huis en bent op zoek naar een studentenkamer. Spannend! Maar op kamers gaan en een kamer vinden kan een hele zoektocht zijn. En waar begin je? We helpen je graag op weg en geven een aantal tips. Zo vind jij snel een kamer!

Op kamers gaan: een nieuw tijdperk

Wanneer je op kamers gaat begint een nieuw tijdperk. Je leert op jezelf wonen, je maakt nieuwe vrienden, en misschien nog wel het belangrijkst: je hoeft niet meer met je ouders af te spreken hoe laat je thuis bent na het stappen. Super toch? 

Op kamers gaan betekent ook meer verantwoordelijkheid. Je moet nu écht voor jezelf zorgen; koken, schoonmaken, enzovoort. Ook moet je (leren) budgetteren.

Heel wat verantwoordelijkheden, dus. Maar dat zijn allemaal zorgen voor later, want eerst moet je natuurlijk die ene kamer zien te vinden. En dat blijkt lang niet altijd even makkelijk te zijn...

Een hele opgave

Waar moet je rekening mee houden als je op kamers gaat? Wat zijn jouw wensen? Wil je een groot huis met veel verschillende huisgenoten, of wil je juist met en paar vrienden een huis huren? Wil je wonen in een huis van de studentenvereniging, of juist bij een woningcorporatie aangesloten zijn? Vind je het belangrijk dat er goede huisfeestjes zijn, of ben je meer op je privacy gesteld? Hoeveel mag je kamer maximaal kosten en hoeveel vierkante meter wil je?

Dit zijn een paar vragen die je jezelf kunt stellen als je op zoek gaat naar een studentenkamer. Maar misschien is de belangrijkste vraag wel: heb je wel iets te kiezen? Dit klinkt nogal negatief, maar het geeft aan dat het niet zo makkelijk is om een kamer te vinden voor een goede prijs. Dus sommige (aankomende) studenten zijn allang blij als ze überhaupt een kamer kunnen vinden in de stad waar ze studeren.

Een reden waarom er een krapte aan studentenkamers is, is doordat studentensteden als Rotterdam, Utrecht en Amsterdam een regel hanteren die zegt dat je niet van ieder huis een studentenhuis mag maken, simpelweg om overlast te voorkomen! Want ja, studenten zijn nu eenmaal behoorlijk goed in het organiseren van goede feestjes die tot diep in de nacht kunnen doorgaan. Hierdoor wordt het aanbod nog kleiner en is het nog lastiger om een kamer in deze steden te vinden – en het was al niet makkelijk.

Gelukkig hebben wij een aantal goede tips voor jou in petto die je gaan helpen om een kamer te vinden.

Tip 1: weet waar je naar op zoek bent

Als een kip zonder kop zoeken naar een kamer levert doorgaans weinig succes op. Heb dus voor jezelf helder waar je naar op zoek bent. Hoe groot moet je kamer minimaal zijn? In welke buurt wil je wel óf juist niet wonen? Hoeveel geld wil je maandelijks uitgeven aan huur? Hoeveel huisgenoten wil je? Ga zo maar door. Wanneer je antwoorden hebt op bovenstaande vragen is het een stuk makkelijker om op zoek te gaan.

Tip 2: laat anderen met je meezoeken

Laat anderen in je omgeving weten dat je op zoek bent naar een kamer. Vertel aan je vrienden, vriendinnen en familie dat je op zoek bent naar een studentenkamer in jouw studentenstad. Deel bijvoorbeeld ook een bericht op social media om anderen in je netwerk op de hoogte te stellen. Met een beetje geluk vindt de kamer jou, voordat jij deze hebt gevonden!

Heb je toevallig al vrienden of vriendinnen die al een studentenkamer hebben? Vraag dan of zij misschien in huis kunnen kijken, of hun oren en ogen goed willen open houden. Zodra er iets vrijkomt, kunnen zij jou dan aanbevelen. Dat werkt vaak ook, zo heb je net een streepje voor.

Tip 3: spreid je kansen

Er zijn verschillende platforms waar studentenkamers aangeboden worden. Op deze platforms kan je vaak (tegen een klein bedrag) inzage krijgen in alle kamers die in de stad verhuurd worden. Meld je vooral via verschillende platformen aan en spreid je kansen. Enkele platformen zijn:

Tip 4: maak een online profiel aan

Maak een online profiel aan op diverse platformen. Vul deze zo compleet mogelijk in én naar waarheid. Laat zien wie je bent en blijf vooral jezelf. Dan weet de huisbaas/huisgenoten ook waar ze aan toe zijn. Reageer op kamers die het in jouw ogen net niet zijn, en natuurlijk op kamers die supergaaf zijn. De kamers die het net niet zijn, kunnen je meer leren over wat je écht niet wilt en wat je juist wél een must vindt in een studentenkamer.

Tip 5: hospiteer!

Net zoals hierboven al genoemd wordt: reageer zoveel mogelijk. Wie weet mag je wel langskomen op een hospiteer- of kijkavond! De kans is groot dat je zo ook je netwerk uitbreidt en wie weet komt er snel weer een kamer vrij in dat studentenhuis. Dan hebben ze je al een keer gezien en is de kans groter dat je er als eerste bij bent! 

Heel veel succes met de zoektocht naar jouw kamer. Hopelijk helpen bovenstaande tips je om snel een studentenkamer te vinden. En nog een laatste tip: begin op tijd met zoeken!

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.