Op kamers gaan: hoe vind ik een kamer?

min. lezen
op kamers gaan hoe vind ik een kamer

De beslissing is gemaakt: je gaat uit huis en bent op zoek naar een studentenkamer. Spannend! Maar op kamers gaan en een kamer vinden kan een hele zoektocht zijn. En waar begin je? We helpen je graag op weg en geven een aantal tips over op kamers gaan en hoe je het beste een kamer vindt!

Op kamers gaan, een nieuw tijdperk

Wanneer je op kamers gaat begint een nieuw tijdperk. Je leert op jezelf wonen, je maakt nieuwe vrienden, en misschien nog wel het belangrijkst: je hoeft niet meer met je ouders af te spreken hoe laat je thuis bent na het stappen. Super toch? 

Op kamers gaan betekent ook meer verantwoordelijkheid. Je moet jezelf namelijk in leven houden, maar je moet er ook voor zorgen dat je genoeg geld aan het eind van de maand overhoud zodat je niet je ouders hoeft te bellen voor nieuw geld. 

Je gaat natuurlijk op kamers omdat je gaat studeren. Dan is het ook handig om je studie (op tijd) af te ronden. Daarvoor moet je studiepunten halen. Het is dus wel handig dat je het zelf kunt opbrengen om te studeren.

Heel wat verantwoordelijkheden, dus. Maar dat zijn allemaal zorgen voor later, want eerst moet je natuurlijk die ene kamer zien te vinden. Dat blijkt nog lang niet altijd even makkelijk te zijn...

Een hele opgave

Waar moet je rekening mee houden als je op kamers gaat? Wat zijn jouw wensen? Wil je een groot huis met veel verschillende huisgenoten, of wil je juist met en paar vrienden een huis huren? Wil je wonen in een huis van de studentenvereniging, of juist bij een woningcorporatie aangesloten zijn? Vind je het belangrijk dat er goede huisfeestjes zijn, of ben je meer op je privacy gesteld? Hoeveel mag je kamer maximaal kosten en hoeveel vierkante meter wil je?

Dit zijn zomaar een paar vragen die je jezelf kunt stellen als je op zoek gaat naar een studentenkamer. Maar misschien de belangrijkste vraag is nog wel: heb je wel iets te kiezen? Dit klinkt nogal negatief, maar het geeft aan dat het niet zo makkelijk is om een kamer te vinden voor een goede prijs. Dus sommige (aankomend) studenten zijn allang blij als ze überhaupt een kamer kunnen vinden in de stad waar ze studeren.

Een van de redenen waarom er een krapte aan studentenkamers is, komt doordat studentensteden als Rotterdam, Utrecht en Amsterdam een regel hanteren die zegt dat je niet van ieder huis een studentenhuis mag maken, simpelweg om overlast te voorkomen! Want ja, studenten zijn nu eenmaal behoorlijk goed in het organiseren van goede feestjes die tot diep in de nacht kunnen doorgaan. Hierdoor wordt het aanbod nog kleiner en is het nog lastiger om een kamer in deze steden te vinden – en het was al niet makkelijk.

In de komende jaren is de verwachting dat er een tekort is van maar liefst 50.000 studentenkamers. Op kamers gaan is dus niet meer zo makkelijk als dat het vroeger was.

Hoe kom je aan een kamer?

Dat gaat ons bij Studiekeuzelab aan het hart. Want op kamers gaan – als je het wilt, natuurlijk – hoort bij studeren en het studentenleven. 

Daarom hebben we een aantal goede tips opgesteld zodat je goed voorbereid op zoek gaat naar een kamer. Deze tips kunnen jou helpen bij het vinden van een kamer. Maar er is ook een goede dosis geluk bij nodig. Bedenk maar zo: als je erin gelooft, dan kan het! Laten we snel naar de tips gaan.

Tip 1: Weet waar je naar op zoek bent

Als een kip zonder kop zoeken naar een kamer levert doorgaans weinig succes op. Heb dus voor jezelf helder waar je naar op zoek bent. Hoe groot moet je kamer minimaal zijn? In welke buurt wil je wel óf juist niet wonen? Hoeveel geld wil je maandelijks uitgeven aan huur? Hoeveel huisgenoten wil je? Ga zo maar door. Wanneer je antwoorden hebt op bovenstaande vragen is het een stuk makkelijker om op zoek te gaan.

Tip 2: Laat anderen met je meezoeken naar een kamer

Laat anderen in je omgeving weten dat je op zoek bent naar een kamer. Vertel aan je vrienden, vriendinnen en familie dat je op zoek bent naar een studentenkamer in jouw studentenstad. Deel bijvoorbeeld ook een bericht op social media om anderen in je netwerk op de hoogte te stellen. Met een beetje geluk vindt de kamer jou, voordat jij deze hebt gevonden!

Heb je toevallig al vrienden of vriendinnen die al een studentenkamer hebben? Vraag dan of zij misschien in huis kunnen kijken, of hun oren en ogen goed willen open houden. Zodra er iets vrijkomt, kunnen zij jou dan aanbevelen. Dat werkt vaak ook, zo heb je net een streepje voor.

Tip 3: Spreid je kansen

Er zijn verschillende platforms waar studentenkamers aangeboden worden. Op deze platforms kan je vaak (tegen een klein bedrag) inzage krijgen in alle kamers die in de stad verhuurd worden. Meld je vooral via verschillende platformen aan en spreid je kansen. Enkele platformen zijn:

Tip 4: Maak een online profiel aan

Maak een online profiel aan op diverse platformen. Vul deze zo compleet mogelijk in én naar waarheid. Laat zien wie je bent en blijf vooral jezelf. Dan weet de huisbaas/huisgenoten ook waar ze aan toe zijn. Reageer op kamers die het in jouw ogen net niet zijn, en natuurlijk op kamers die supergaaf zijn. De kamers die het net niet zijn, kunnen je meer leren over wat je écht niet wilt en wat je juist wél een must vindt in een studentenkamer.

Tip 5: Hospiteer!

Net zoals hierboven al genoemd wordt: reageer zoveel mogelijk. Wie weet mag je wel langskomen op een hospiteer- of kijkavond! De kans is groot dat je zo ook je netwerk uitbreidt en wie weet komt er snel weer een kamer vrij in dat studentenhuis. Dan hebben ze je al een keer gezien en is de kans groter dat je er als eerste bij bent! 

Heel veel succes met de zoektocht naar jouw kamer. Hopelijk helpen bovenstaande tips je om snel een studentenkamer te vinden. En nog een laatste tip: begin op tijd met zoeken!

Een kamer vinden

Meer hierover vind je op Studiekeuzelab

Het vinden van een kamer is nog niet zo makkelijk, blijkt wel. Zeker met de krapte op de huizenmarkt is het voor veel (aanstaande) studenten een hele opgave om een betaalbare kamer te vinden in een beetje een leuk deel van de stad waarin zij studeren.

Het is soms zo lastig dat steeds meer studenten besluiten om (een deel van) hun studie bij hun ouders te blijven wonen. Dat komt mede omdat studeren zo duur is geworden. Sinds de studiefinanciering niet langer een gift maar een lening is, is het voor sommige studenten simpelweg niet meer betaalbaar om ook nog op kamers te gaan.

Dat is jammer, vinden wij, want van op kamers gaan leer je heel veel en het is nog leuk ook. Zo leer je onafhankelijk te worden en is het enorm goed voor je sociale vaardigheden. Daarnaast leer je de studentenstad kennen en heb je meer tijd voor jezelf.

Daarom wijden we er bij Studiekeuzelab best wat aandacht aan. We spreken veel studenten die ook moeite hebben met het vinden van een kamer, maar we spreken ook studenten die juist hierom voor een andere oplossing hebben gekozen. Zo is er een student in een tijdje de de tuin van zijn ouders in een oude caravan heeft gewoond. Een andere studente is op zoek gegaan naar een antikraak woning.

We geven op ons platform dus tips over het vinden van een kamer en over hospiteren. Maar we vinden het ook belangrijk dat wanneer je eenmaal op kamers woont, je het naar je zin hebt – en dat je jezelf in leven kunt houden. Zo hebben we blogs over studentenmaaltijden en over hoe je de was moet doen

Tot slot hebben we content over je studententijd zelf. Daar krijg je bijvoorbeeld info over waarom je juist wel, of niet bij een studentenvereniging moet gaan, wat het is en hoe jij je tijd als student het beste kunt doorbrengen.

Zo zie je, er is genoeg content te vinden op Studiekeuzelab om jouw te helpen een kamer te vinden, en als je eenmaal een kamer hebt, hoe je dan het beste uit je studententijd kunt halen. 

Ga er vooral mee aan de slag, check de content en dan zul je merken dat het allemaal zo erg niet is. Je vindt heus wel die ene topkamer. Succes.

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.