Je hebt lekker uit kunnen rusten van de eindexamens en veel leuke dingen gedaan tijdens je welverdiende vakantie. De vakantie zit er nu bijna op en je eerste collegeweek begint er nu echt aan te komen. Hoog tijd dus om de laatste zaken te regelen. Houd er rekening mee dat de meeste opleidingen een introweek organiseren die jij absoluut niet mag missen. Voor die tijd zul je dus de rest op orde moeten hebben. Wees gerust, het is geen waslijst. Alleen zijn er wel wat dingetjes te doen.
We hopen dat dit eerste topic al eerder de revue is gepasseerd bij je. Je hebt als het goed is op basis van afstand al besloten of je met de scooter, fiets, het openbaar vervoer of op een andere manier naar je studie toe gaat reizen. Met de meeste vervoersmiddelen is het (eventueel met behulp van Google Maps) een fluitje van een cent, maar voor het OV is wel wat uitzoekwerk benodigd. Je moet bijvoorbeeld een persoonlijke OV-chipkaart aanvragen.
Vervolgens koppel je hier jouw studenten ov aan. Wanneer dit allemaal geregeld is, zoek je met behulp van een reisplanner app uit op welke tijden en vanaf waar jouw bus, trein, tram, metro of zelfs veerboot vertrekt. Maak bijvoorbeeld gebruik van de 9292 of de NS app en stippel je route uit!
Overigens heb je ook recht op studiefinanciering, en ook dit dien je helemaal zelf te regelen. Alle ins en outs hierover lees je in ons artikel over studiefinanciering.
Wellicht even wennen, maar je moet jouw boeken zelf aanschaffen voor je studie. Begin hier op tijd mee, want je wil niet dat je tijdens het eerste college je boek nodig hebt en dat deze nog ontbreekt. De eerste indruk is belangrijk, en docenten onthouden het als je jouw zaakjes niet op orde hebt!
Opleidingen voorzien je vaak van een boekenlijst, zodat je de boeken gemakkelijk kunt bestellen. Sommige boeken vind je tweedehands online, dat scheelt alvast in de prijs ;)
P.s. Bij sommige opleidingen ontvang je jouw boekenlijst pas op je eerste schooldag. Als dit het geval is, hoef je je niet druk te maken.
Houd er rekening mee dat er een hoop op je af gaat komen in de eerste weken. Veel nieuwe namen (van studenten én docenten), blijven zoeken waar een lokaal of bepaalde faciliteit is, een hoop nieuwe stof…… pfieeeeuww!
Dit alles onthouden is nog niet zo makkelijk. Zorg dat je de belangrijkste zaken opschrijft, zodat je altijd iets hebt om op terug te vallen. En gun jezelf ook een rustmomentje tussendoor. Chill met je nieuwe klasgenoten in een park, pak een terrasje of eet een lekkere studentenmaaltijd bij iemand thuis. Zo kun je jullie eerste indrukken delen en tegelijk elkaar een beetje beter leren kennen.
Misschien niet de leukste tip, maar het is wel nodig om jezelf aan te leren dat je tijd inplant om te studeren. We hadden het net al over alle nieuwe indrukken die je opdoet tijdens je eerste weken. Een beetje ontspanning is daarom zeker geen overbodige luxe, maar je zult ook de eerste stappen op studiegebied moeten zetten.
In de eerste weken komt het vooral neer op veel lezen en doornemen van stof, later ligt de focus meer op opdrachten en verslagen maken. De tip is wel om al in de eerste weken (wanneer je het nog niet al te druk hebt) te zorgen dat je op schema loopt met je huiswerk. Je wilt niet al vanaf het begin achter de feiten aanlopen.
Bij de meeste vakken krijg je al direct te horen welke deadlines er zijn (vaak aan het einde van een semester), dus kun je zelf je tijd indelen op weg naar de einddatum. Het is slim om per dag vaste tijden in te plannen waarop jij voor je studie gaat zitten. Op die manier creëer je een vast ritme en vind je ook gaatjes in je agenda om je hobby’s uit te oefenen, of om gewoon even uit te rusten. Gemiddeld besteden studenten tussen de 37 en 43 uur per week aan studeren. Vaak is het merendeel hiervan klassikaal en de rest thuis. Uiteraard verschilt het aantal uur dat je studeert weer per opleiding en niveau.
Het klinkt als een open deur, maar deze tip geven we niet voor niets. Net op kamers (en dus geen moeder die je uit bed sleurt), geen aanwezigheidsplicht bij colleges van sommige opleidingen; alle ingrediënten zijn aanwezig om lekker in je bed te blijven in plaats van een vroeg college te bezoeken.
Leer jezelf echter aan om ‘gewoon’ naar de lessen te gaan. Je hebt deze opleiding gekozen omdat je het interessant vindt, verdiep je dan ook echt in de lesstof. Hoe meer je leert over een vak, hoe meer het je interesseert. En uiteraard helpt de stof je ook bij het maken van je huiswerk, waardoor je het eerder af hebt.
Uiteindelijk doe je het voor jezelf. Jij hebt een studie uitgekozen die matcht met jouw interesses en ambities, dus wil je er ook daadwerkelijk moeite in steken. En al in de eerste weken colleges overslaan zorgt ervoor dat je al vanaf het begin achterloopt op de lesstof. Ook niet onbelangrijk: docenten hebben het echt wel door als jij er nooit bent. Ze merken direct dat je ongemotiveerd bent en zullen je daardoor kritisch in de gaten houden.
Natuurlijk is een keertje een les missen niet meteen funest voor jouw opleiding. Zorg er wel voor dat het geen gewoonte wordt, want je merkt het écht in je kennis en dus in je resultaten. Zonde van dat dure collegegeld als je het niet haalt door een paar colleges te skippen, toch?
We willen je echt niet bang maken, maar weet dat het best pittig kan zijn om de eerste weken door te komen. Het is belangrijk dat je je niet gek laat maken en gewoon je ding blijft doen. Door goed te plannen en alle stof netjes bij te houden, ga jij het redden. Je bent niet voor niets op deze opleiding terechtgekomen; met jouw vooropleiding heb je de juiste bagage om deze studie af te ronden.
No stress, you got this! Als je eenmaal een paar weken de tijd hebt gehad om te wennen, zal alles vanzelf gaan. En welke werkende volwassene je ook spreekt, iedereen zegt het: je studententijd is de leukste van je leven! Misschien wil je wel alles uit het studentenleven halen door bij een studentenvereniging te gaan. Dit helpt je in ieder geval om snel mensen te leren kennen in jouw nieuwe hometown. Laat het alleen niet ten koste van het studeren gaan ;)
7 juni 2022 geschreven door Luuk Erens