Alles wat je moet weten over het hbo en wo op een rij

min. lezen
alles-over-hbo-wo

Hbo of wo: wat gaat het worden? Ga jij van het vwo toch liever een hbo studie doen, of ben jij van plan om van de havo naar de universiteit te gaan? Alles kan, maar wat zijn de verschillen tussen deze twee opleidingsniveaus eigenlijk en welke wegen kun jij bewandelen? Van tips tot ervaringsverhalen: alles over het hbo en wo vind je hier op deze pagina zodat jij een goede keuze kunt maken.

Hbo vs WO: de verschillen

Hbo vs wo. Hogeschool versus universiteit, maar waarin verschillen zij? 

Lees verder Door naar de volgende
De verschillen tussen hbo en wo uitgelegd

Zoek de verschillen...

In een aantal opzichten lijken het hbo en wo op elkaar. Zo kun je op zowel het hbo en het wo een bachelor halen en zelfs je master! Je krijgt hoor- en werkcolleges en je bent tijdens je studie "student".

Toch zijn er veel verschillen tussen hbo en wo te vinden. Heel kort gezegd: het hbo is praktisch en het wo is theoretisch. Wat dit precies betekent lees je hieronder.

Beroepsgericht vs onderzoeksgericht

Waar het hbo je klaarstoomt voor het bedrijfsleven binnen een bepaalde sector, is het wo gericht op het opzetten en uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek. 

Het hoger beroepsonderwijs leidt jou op voor een specifiek beroep. Je past kennis toe en je werkt oplossingsgericht. Het onderwijs is gericht op het verwerven van competenties.

De nadruk ligt bij het wetenschappelijk onderwijs op het analytisch en kritisch leren kijken naar de manieren waarop je een bepaald vakgebied kunt benaderen.

Een makkelijk ezelsbruggetje: Het hbo gaat om 'hoe' en het wo om 'waarom'.

Het gaat er dus grofweg om dat kennis op het hbo wordt toegepast in de praktijk, terwijl op het wo nieuwe kennis wordt geproduceerd.

Check de verschillen tussen hbo en wo in deze video

Check de video waarin Lucas en Leila de verschillen uitleggen.

Hoor- en werkcolleges

Hoe krijgt dit dan vorm in de manier van lesgeven? Laten we eerst weer met een overeenkomst beginnen. Zowel op het hbo en het wo krijg je hoor- en werkcolleges. 

Maar, op het hbo gaan deze vaak naadloos in elkaar over en is er niet veel verschil tussen de twee. Deze volg je telkens met dezelfde klas. Er is dus veel interactie met jouw klasgenoten en de docenten die het vak geven. Je werkt meestal in groepen en past de kennis direct toe in de praktijk.

Op het wo bestaat er een duidelijk verschil tussen hoor- en werkcolleges. Hoorcolleges zijn er echt om kennis op te doen, je luistert en maakt aantekeningen. Tijdens een werkcollege ga je aan de slag met de opgedane kennis om nieuwe kennis en theorieën te ontwikkelen. Op het wo heeft trouwens niet ieder vak een werkcollege. Er wordt ook verwacht dat je de stof begrijpt. 

Nog een verschil: op het wo volg je hoorcolleges je met jouw hele jaar en iedereen die dat vak volgt, terwijl werkcolleges meestel in kleinere werkgroepen worden gegeven. 

Hoe lang duurt de studie?

Een hbo bachelor duurt vier jaar en een wo bachelor drie jaar. Dat wilt niet zeggen dat je minder leert op het wo, in tegendeel. Het tempo ligt op het wo namelijk hoger. Je gaat sneller door de stof en er wordt van je verwacht dat je alles begrijpt en mee kan met het tempo. Docenten gaan ervan uit jij je thuis hebt ingelezen en weer waar het over gaat. Zo kun je meteen de diepte in tijdens de colleges.

Op het hbo wordt er langer stilgestaan bij een onderwerp. Je gaat er echt mee aan de slag in de praktijk. Je krijgt natuurlijk ook genoeg huiswerk! Maar dit wordt meer in de klas besproken en je gaat er dan weer mee verder. Je krijgt dus meer tijd om alle stof tot je te nemen.

Bovendien loop je op het hbo verplicht stage, terwijl dat op het wo een keuze is (meestal in de vorm van een minor).

Bachelor en master: het verschil uitgelegd

Hier leggen we uit wat het verschil is tussen een bachelor en een master.

Lees verderDoor naar het volgende deel
Bachelor en master: alle verschillen

Heb je net je bachelor gehaald, moet je nog twee jaar voor je master! Misschien denk je nu, "no way!", maar toch kan een master jouw kennis en specialisme echt verdiepen. Daarom: wat is een bachelor en een master, en welke andere vormen zijn er nog meer? Dat leer je hier.

Bachelor: van BSA, naar Propedeuse en verder

Tijdens je opleiding moet je een aantal stappen doorlopen om je bachelor te halen. Je kunt ook zijwegen kiezen zoals een deeltijdstudie of een Associate Degree. Hier lees je welke stappen je moet doorlopen en wat wat is.

Op zowel het hbo als het wo kun je je bachelor halen – de verschillen hebben we hierboven uitgelegd. Je kunt alleen pas een master halen als jij je bachelor gehaald hebt.

Maar voordat het zover is, moet je een aantal stappen doorlopen, zie het als een soort levels. 

BSA

Je krijgt tijdens het eerste jaar van je studie te maken met een bsa – bindend studieadvies. Je moet een aantal punten halen om verder te mogen met je studie. Het aantal punten, of hoe bindend dit advies is, is per hogeschool of universiteit anders geregeld. Let daar dus goed op bij het begin van je studie

Propedeuse

Om verder te komen tijdens je bachelor, moet je 60 studiepunten, of ect's, halen. Dat geldt voor zowel het hbo als het wo. Je moet je Propedeuse halen en steeds meer studies willen dat je het in één jaar haalt.

Ook dit is een soort bewijs dat je de studie en het niveau aankan. Als je dit haalt, krijg je meestal een P-uitreiking en mag je door met je opleiding. Het wordt dan ook wel gezien als een extra diploma. 

Associate degree

Dan is er ook nog de Associate Degree. Dit is een op zichzelf staande graad die je kunt behalen en houdt het midden tussen een mbo en hbo opleiding. Je studeert twee jaar en kunt er daarna voor kiezen om een bachelor te halen.

Voltijd of deeltijd

Op het hbo heb je de mogelijkheid om een voltijd of deeltijd bachelor te doen. Deeltijdstudies worden meestal gedaan door mensen die al een baan hebben en hun kennis willen verrijken.

Lees ook eens dit artikel over verschillen hbo en wo.

Door naar je master

Als je al je punten hebt gehaald en je scriptie succesvol hebt afgerond, heb je je bachelor gehaald en ben je geslaagd! Je kunt dan twee dingen doen: gaan werken, of doorleren voor je master! Maar waarom zou je dat laatste doen?

Wo master

Je master is een verdieping of specialisatie op je bachelor. Op de universiteit is het eigenlijk wel gebruikelijk dat je na je bachelor doorstudeert. Dat komt omdat je vroeger geen bachelor op universitair niveau had. Je studeerde vier jaar en dan had je je Doctorandus titel (staat gelijk aan een Master). Nu haal je eerst je bachelor en daarna kun je ervoor kiezen om een master te doen.   

Meestal duurt een master één of twee jaar, afhankelijk van welke master je doet. Aan het einde krijg je de titel Master of Arts (als je een alfa studie doet) of de Master of Science (als je een bèta studie of psychologiestudie doet).

Hbo master

Op het hbo kun je ook een master doen. Meestal doe je dat als je al een aantal jaar hebt gewerkt, maar dat hoeft niet! Je kunt ervoor kiezen om op een hbo of een universiteit een master te doen.  Een hbo master is echter meer praktisch en beroepsgericht en combineer je vaak met een baan.

Mocht je van het hbo komen en een wo master willen halen, dan moet je altijd een schakeljaar doen – ook wel en pre-master genaamd. Zo ben je al gauw twee tot drie jaar extra bezig.

Check deze video waar studenten vertellen die vanuit het hbo een universitaire master zijn gaan doen.

3 tips voor aanstaande masterstudenten

 
Tip 1:

“Zorg dat je tijdens je studie -liefst in de eerste twee jaar- al een idee hebt welke master je zou willen doen. Vaak moet je hier namelijk bepaalde vakken voor kiezen. Zo vergroot je de kans dat je toelating soepel verloopt.”

Tip 2:

“Hou de websites van onderwijsinstellingen goed in de gaten. Vaak komen er door de jaren heen leuke, nieuwe masters bij. Zo ben ik uiteindelijk ook bij mijn master uitgekomen.”

Tip 3:

“Laat je niet afschrikken door het idee van ‘nog een scriptie moeten schrijven’. Een scriptie is eigenlijk een hele grote paper. Toen ik die mindset eenmaal had, voelde het allemaal al snel wat minder heftig.”

Van hbo naar de universiteit

Tijd voor een verhaal over iemand die van het hbo naar de universiteit ging: Henrica Westerhoeve. Waarom wilde ze dat en hoe was de overstap voor haar?

Lees verderGa naar het volgende deel
Van hbo naar wo

Wat doe je wanneer je hbo-opleiding toch niet is wat je ervan verwachtte en je het gevoel hebt dat je een hoger niveau aan kunt? Dan kijk je verder, naar wo-opleidingen die misschien beter aansluiten. Henrica Westhoeve maakte de overstap van hbo Lifestyle Studies naar een WO-opleiding Liberal Arts & Sciences.

Al snel nadat Henrica aan haar hbo-opleiding begonnen was, voelde ze zich niet helemaal op haar plek, zo vertelt ze. “Ik ben ooit in een havo-vwo brugklas begonnen en heb op de middelbare school de havo afgemaakt. Achteraf gezien had ik misschien beter vwo kunnen gaan doen. Want eenmaal begonnen aan Lifestyle Studies op het hbo, had ik sterk het gevoel dat ik een uitdaging miste. Heel eerlijk: ik vond de stof wat te makkelijk.”

Lees het verhaal van Dion
Nog meer studentenverhalen?

Lees het verhaal van Dion Hij ging van vmbo naar een post-master!

Voorbereiden op een nieuwe studiekeuze

En dus ging Henrica op zoek naar een oplossing. Voor veel studenten zou dat betekenen: stoppen met de studie en een switch overwegen. Maar voor Henrica was stoppen geen optie. “Ik ben toen naar mijn ouders gegaan en heb ze voorgelegd dat ik eigenlijk naar de universiteit wilde. Maar welke studie zou ik dan gaan doen? Mijn huidige studie -Lifestyle Studies- was er namelijk niet op wo-niveau.”

Dus was het zoeken naar een nieuwe studie voor Henrica. Hoe heeft ze dat aangepakt? “Ik ben heel veel tests gaan doen: studiekeuzetests, beroepskeuzetests: noem maar op. Daar kwam eigenlijk altijd de richting Psychologie uit. Maar dat vond ik wat te eentonig. Ik wilde wel dat mijn nieuwe wo-opleiding de kleinschaligheid van het hbo had. Toen ben ik ook nog naar een aantal open dagen geweest, onder andere in Rotterdam en Utrecht.”

Een nieuwe studie

Uiteindelijk viel haar keuze op University College, als onderdeel van de bachelor Liberal Arts & Sciences. Deze studie biedt een breed eerste jaar, waarna de student een van de zestien richtingen kan kiezen om in te specialiseren. Henrica: “Dat sprak me heel erg aan, omdat je met kleinschalige groepen begint, waarbij je jezelf in je eerste jaar oriënteert op wat je echt wilt. Doordat er maar liefst zestien richtingen zijn, zijn de mogelijkheden bijna eindeloos.” 

Terwijl ze zich op haar nieuwe studie direct thuisvoelde, merkte Henrica ook de verschillen tussen hbo en wo. “Op de universiteit moet je veel meer zelf uitzoeken of aan de bel trekken wanneer het niet lukt. Op het hbo heb je nog je SLB-er (studieloopbaanbegeleider), maar op het wo moet je alles toch echt zelf regelen. Ook vallen praktijklessen bijna geheel weg, en krijg je vooral veel theorie. Dat kan overweldigend zijn, zeker in het begin.”

Weten hoe dit verhaal afloopt?

En welke tips Henrica voor jou heeft?

Lees verder

henrica-westhoeve

Alle clichés op een rij

Er zijn nogal wat clichés over studeren. We delen hier de vijf meest voorkomende.

Lees verderDoor naar volgende deel
Alle clichés op een rij

1: ‘De universiteit is het beste’

Het is een hardnekkig misverstand dat je het pas hebt ‘gemaakt’ als je naar de universiteit gaat. Voor veel scholieren is de universiteit helemaal niet de beste optie. Want behalve de leervaardigheden en motivatie waarover je moet beschikken, kan het zomaar dat een hbo-opleiding beter bij je past. 

2: Via je hbo-propedeuse kun je makkelijk overstappen naar de universiteit

Met een hbo-propedeuse word je zoals gezegd wél toegelaten tot de universiteit. Maar in de praktijk blijkt dat veel studenten die zo’n studieroute kiezen, afhaken op de universiteit omdat ze niet goed voorbereid zijn op de universiteit en de manier van lesgeven.

3: De universiteit is niks voor me, met al die hoorcolleges van drie uur

Op veel universiteiten krijg je ook colleges in kleinere groepen en zijn er doe-opdrachten in werkgroepen. Neem bijvoorbeeld Maastricht University en de technische universiteiten van Twente, Eindhoven, Wageningen en Delft: daar is veel aandacht voor probleemgestuurd onderwijs (PGO).

4: Het is zonde om met je vwo-diploma naar het hbo te gaan

Er zijn wetenschappers die na een glanzende studieloopbaan op de universiteit ontdekken dat ze veel gelukkiger worden als meubelmaker of kok dan als wetenschapper. En dat ze dus beter direct een beroep op het mbo hadden kunnen leren.

5: Je studiekeuze bepaalt je toekomst

Je bent nog jong, en of je nu een hbo- of universitaire studie hebt gekozen, je kunt altijd nog een andere (zij)weg nemen. Misschien ter geruststelling: de meeste werkenden komen uiteindelijk niét terecht in een beroep dat logisch volgt uit je studie.

Wat past het beste bij jou?

Nu je dit allemaal weet is het tijd om te bepalen welke studievorm het beste bij jou past

Lees verderTerug naar het begin
Wat past het beste bij jou?

Wat wil je eigenlijk?

Het is altijd goed om na te gaan welk type onderwijs jou het beste past. Om maar even een mythe te doorbreken: als je havo doet, hoef je niet perse een hbo opleiding af te ronden, je kunt ook naar de universiteit, of naar het mbo. En als je vwo doet, is het geen gegeven dat je naar de universiteit gaat. Er zijn genoeg verhalen van vwo-leerlingen die naar het hbo of naar het mbo gaan, simpelweg omdat het beter bij hen past.

Kijk daarom altijd verder dan wat je kent. Het kan namelijk goed dat jij je meer thuis voelt bij een ander niveau dan dat jij op de middelbare doet. Het is dan wel goed om te weten welk pad je moet bewandelen.

Ga eens na bij jezelf

Denk goed na over wat het beste bij jou zou passen. Hier zijn een paar vragen die je kunnen helpen bij het maken van een keuze over het opleidingsniveau:

  • Ben jij meer van de praktijk, of zit jij graag in de boeken?
  • Leer je makkelijk en snel, of heb je wat meer tijd nodig om stof tot je te nemen?
  • Werk je graag in groepen, of alleen?
  • Ben je heel kritisch en analytisch, of ben je oplossingsgericht?
  • Wil jij je studie in drie of vier jaar afronden?
  • Wil je later duidelijk een richting op of oriënteer jij je liever breder tijdens je bachelor?

Dit zijn een aantal voorbeeldvragen die je jezelf kunt stellen. Verzin er zelf ook nog een paar op basis van wat je allemaal op deze pagina kunt lezen.

Nu weet ja alles over het hbo en het wo

Met deze kennis ben jij klaar om alles uit je studententijd te halen. Nu nog kiezen wat het beste bij jou past en klaar is kees 😉. Heel veel succes met je studiekeuze.