Met deze tips word je een master in plannen

min. lezen
Zo leer je plannen

Ken jij dat gevoel wanneer je weer een dubbele afspraak hebt gepland? Of dat je niet genoeg studietijd had voor een toets omdat je met vrienden belangrijkere dingen te doen had? Lees dan vooral verder, want in deze blog leer je in 6 stappen hoe je dit soort dingen kunt voorkomen.

Aan plannen moet je wennen

Plannen zorgt voor structuur in dat drukke leventje van je. Het voorkomt dat je van hot naar her rent. Dat je van voren niet meer weet dat je van achter bestaat. Leren plannen kan je leven een stuk makkelijker maken. Maar plannen vergt ook discipline en gewenning.

Het kan soms best even puzzelen zijn. En dan nog iets: een planning maken is één ding, je eraan houden is een tweede. Daarom moet je vaak even wennen aan het plannen. Er moet een handigheid in komen. Het vergt bovendien energie om jezelf er ook daadwerkelijk aan te houden. Maar wanneer je het in de vingers hebt, gaat het je zeker helpen. Vooral als je in de examenperiode of een proefwerkweek zit, is goed plannen de sleutel tot succes.

#1 Maak een lijst

Heb je veel te doen en heb je geen overzicht meer? Schrijf dan eerst alle activiteiten en taken op. Schrijf het van je af. Zo zie je precies wat je allemaal moet doen. Je creëert overzicht en rust in je hoofd. Vergeet niet om alle taken op te schrijven, ook de kleine dingetjes.

#2 Bedenk hoeveel tijd iets kost + deadline

Nu je een overzicht hebt van al je to-do’s, is het tijd om erbij te schrijven wanneer iets af moet en hoeveel tijd iets (ongeveer) kost. Moet je bijvoorbeeld leren voor een toets? Dan heb je daar wel een paar uur voor nodig. Wanneer je boodschappen moet doen, kost dat misschien maar een half uurtje. Bekijk voor jezelf hoe lang een taak duurt en wanneer het af moet zijn.

#3 Bouw marges in

Het is van tevoren moeilijk te zeggen hoe lang je ergens precies over gaat doen. De ene keer race je erdoorheen, de andere keer kom je gewoon niet vooruit. Zorg daarom dat je wat extra tijd inruimt voor een taak. Zo voorkom je dat je planning in de war raakt. Doe je gemiddeld ongeveer 1 uur over het maken van je wiskunde huiswerk? Reken er dan 20 minuten bij (meer of minder kan natuurlijk ook). Ben je sneller klaar? Prima, dan kun je of even pauzeren of door naar de volgende taak.

zo-leer-je-knopen-hakken
Moeite met prioriteiten stellen?

Leer knopen door te hakken

#4 Grote opdrachten in kleine stukje opknippen + prioriteren

Als je dit hebt gedaan, kun je bekijken welke taken groot zijn en welke klein. Maak hier twee categorieën van. Vervolgens kun je de grote taken ook proberen op te splitsen in meerdere kleine taken. Tegelijkertijd bedenk je welke het belangrijkst zijn, je gaat dus prioriteren. De belangrijke taken zet je bovenaan en de minder belangrijke onder.

Hoe doe je dit? Moet je bijvoorbeeld een presentatie geven op school? Dan kun je vaststellen dat dit best wat werk gaat kosten, het is dus een grote taak. Begin met het opknippen van verschillende kleinere taken. Dat ziet er ongeveer zo uit:

  • Onderwerp bedenken
  • Informatie verzamelen
  • Uitwerken in een presentatie
  • Oefenen

Weet je niet hoe lang iets normaal gesproken duurt? Time je activiteiten dan eens. Zo kun je een betere inschatting maken.

#5 Beloon jezelf

Als je een taak af hebt, dan mag je dat best even vieren met een beloning. Wat dat is, mag je natuurlijk helemaal zelf weten. Ruim hier ook wat tijd voor in in je agenda, want voor je het weet besteed je een halve dag aan je beloning en loopt je planning in de soep.

#6 Vaker nee zeggen

Ben je normaal gesproken echt een bezige bij? Zeg dan ook eens ‘nee’. Zo hou je meer tijd over voor jezelf en voor de belangrijke dingen. Helemaal als je in een examenperiode of proefwerkweek zit, is dit een dikke tip. Bang voor fomo? Lees dan even deze blog.

Met deze tips worden toets- en examenweken ineens een stuk overzichtelijker en minder stressvol. En het fijne is dat je nooit meer dubbele afspraken heb met vrienden, vriendinnen of familie. Dat is wel zo fijn. Dus, maak die planning en hou je eraan. Je leven wordt er een stuk makkelijker van.

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.