Studentenleven 101: life hack je studententijd

min. lezen
Studentenleven 101: life hack je studententijd!
Logo Saxion
Deze content is gemaakt door Saxion Hogeschool

Branded content

Misschien zit je nu nog volop in je examens, maar na de zomer begint (fingers crossed) jouw leven als student. Doei school, hallo mbo, hbo of uni! Maar hoe zorg je nou dat je het onderste uit de kan haalt van je studententijd? Deze life hacks mag je niet missen!

We weten het eigenlijk allemaal wel: studeren is veel meer dan alleen je studie. Misschien een heftig statement, maar we durven wel te stellen dat voor veel mensen hun studentenleven een van de meest fantastische periodes uit hun leven is! Een andere omgeving dan je vertrouwde dorpje, allerlei leuke nieuwe mensen om je heen, én natuurlijk alle vrijheid om te doen wat jij wilt. Klinkt lekker toch? Daarom even geen studietips, maar wel de beste life hacks van onze studenten om jouw studententijd optimaal te benutten!

Life hack 1: Ken je stad, bespaar je centen!

Stel je voor: het is je gelukt om een prachtige studentenkamer te bemachtigen in jouw nieuwe studentenstad. Toppertje dat je bent. Dan weet je ook dat je best zal moeten budgetteren om elke maand rond te komen. Je huur, studiekosten, boodschappen, kleedgeld, sport, uitgaan, de lijst houdt niet op! Houd je ogen daarom open voor mooie kortingen of aanbiedingen in jouw studentenstad. Life hack: vraag een International Student Identity Card (ISIC) aan via jouw onderwijsinstelling. Hiermee krijg je tot wel 60% korting op sport en cultuur. Lees hier meer over de ISIC!

Wil je trouwens nog meer tips over bijvoorbeeld het vinden van een kamer en de gezelligste hotspots in je studentenstad? Bekijk dan hier onze tips over het studentenleven in Apeldoorn, Deventer of Enschede.

Life hack 2: Word een social butterfly bij een studie- of studentenvereniging

Dé manier om je sociale netwerk uit te breiden: meld je aan bij een studie- of studentenvereniging! Om eventuele verwarring te voorkomen; er is zeker een verschil tussen een studie- en een studentenvereniging. De superbeknopte uitleg hiervan is dat studentenverenigingen in principe voor iedereen toegankelijk zijn. Uiteraard is er vaak wel een ontgroening, dus beware! Studieverenigingen zijn daarentegen verbonden aan één specifieke opleiding. Wil je hier nou meer over weten? Bekijk dan dit artikel over het verschil tussen studie- en studentenverenigingen.

Vind een toffe studievereniging

Er zitten allerlei voordelen aan lid worden van de studievereniging van jouw opleiding. Ze vertegenwoordigen en behartigen namelijk de belangen binnen hun opleiding én organiseren allerlei toffe studie-gerelateerde activiteiten. Ook ontmoet je dus studiegenoten van alle jaarlagen. Het ander voordeel is dat je het hele jaar door lid kan worden en je zo actief kan zijn als je zelf wilt. Neem bijvoorbeeld deel aan een van de commissies! Check hier welke studievereniging bij jouw favoriete opleiding van Saxion hoort.

Ontdek de gezelligheid van studentenverenigingen

Ga jij binnenkort studeren en wil jij alles uit het studentenleven halen? Sluit je dan aan bij een studentenvereniging. Een studentenvereniging kent het principe ‘door studenten, voor studenten’, maar richt zich niet op een bepaalde studie. Iedereen kan dus lid worden! Ten opzichte van de studieverenigingen, richten studentenverenigingen zich vooral op het fun gedeelte van studeren. Bereid je dus voor op veel feestjes en gezelligheid.

Life hack 3: Bouw aan je droom in een Studententeam

Wil jij deel uitmaken van een hecht team met een geweldige motivatie en dingen leren die je tijdens je studie niet tegenkomt? Sluit dan aan bij een studententeam! In een studententeam werk je een jaar lang fulltime aan een groots project waarbij je het beste in jezelf en elkaar naar boven brengt. Vorig jaar bouwde het Solar Team Twente bijvoorbeeld hun eigen zonneauto en won de Solar Challenge Morocco 2021!

Ook onderdeel worden van een geniale crew? Check hier welk studententeam het beste bij jou past!

Meer life hacks voor je studententijd

Kan jij zelfs na al deze info geen genoeg krijgen van life hacks voor je studentenleven? En wil jij ook alles uit je studententijd halen? Bekijk dan hier het hele dossier met life hacks van onze studenten!