Curlingouder of loedermoeder: wat voor ouders heb jij?

min. lezen
curlingouders_loedermoeder

Misschien ken je de woorden wel: curlingouder en loedermoeder. Ze staan lijnrecht tegenover elkaar. Welke van de twee herken jij in jouw ouders en wat hebben die twee te maken met je studiekeuze?

Curlingouder

Het woord curlingouder is bekend geworden door de tv-serie ‘De Luizenmoeder’ (voor wie het niet kent: het is een programma over een basisschool. Klinkt heel saai, maar is mega grappig). Daarin zegt juf Ank op een gegeven moment: “Ik kan er dit schooljaar even geen curlingouders bij hebben.” Wat zijn curlingouders en wat bedoelt ze hiermee? 

Ken je die sport, curling? Daarbij duwt 1 iemand een schijf over het ijs terwijl 2 anderen met een bezem de baan schoonpoetsen zodat de schijf verder komt. Het lijkt op Jeu-de-boules, maar dan op ijs en met bezems. 

Stel je nu eens voor dat jij die schijf bent en jouw ouders de vegers zijn die de weg voor je vrij maken. Ze ruimen je kamer op, ze maken je huiswerk en als jij je een keer niet helemaal lekker voelt, mag je een dagje thuisblijven. Allemaal om ervoor te zorgen dat jou niets overkomt en jij precies op de goede plek terecht komt. Zie hier: de curlingouders.

luizenmoeder
npo3.nl De luizenmoeder

Een superleuke (en hele droge) serie die je echt moet kijken.

Loedermoeder

Recht tegenover de curlingouder staat de ‘loedermoeder’. De loedermoeder staat voor een ouder die er net even wat minder om geeft, er heerst meer chaos in huis en je draagt om de zoveel tijd je sokken door elkaar. Je moeder rent zich helemaal suf om alles goed geregeld te krijgen, maar ja, dat lukt nou eenmaal niet altijd. 

Zo heb je wel eens gaten in je kleren, kom je wel eens te laat omdat je ouders even niet zo scherp waren, of moet je om de haverklap je eigen lunch maken omdat die niet klaar staat.

Het is niet de perfecte moeder. Maar zo leer je nog eens zelf de was doen of je kamer op te ruimen. Superhandig als je dadelijk op jezelf woont in een studentenhuis! Soms is het dus rommelig, maar ja, dat hoort nou eenmaal bij de loedermoeder.

Wat heeft dit met jouw studiekeuze te maken?

Dit zijn natuurlijk twee extreme voorbeelden. Maar het kan goed zijn dat je 1 van de 2 (een beetje) bij jouw ouders herkent. Wat heeft dit eigenlijk te maken met jouw studiekeuze? Nou, het maken van een studiekeuze is niet makkelijk en je moet het toch zelf doen. Het kan ook zijn dat je teleurgesteld wordt als je niet helemaal de goede studiekeuze gemaakt blijkt te hebben. 

Het schijnt dat kinderen van ‘curlingouders’ minder goed met tegenslag om kunnen gaan, omdat alle tegenslag voor ze is ‘weggepoetst’. Het kan daarom zijn dat kinderen van curlingouders minder weerbaar zijn en dat zij eerder een burn-out krijgen omdat ze niet gewend zijn zelf iets te doen. (Nu geen zorgen maken hoor! Het valt meestal wel mee.)

Een loedermoeder laat haar kinderen meer vrij. Dan moet je ook meer zelf doen. Zo leer al eerder je eigen keuzes te maken. Je kunt dus ook makkelijker omgaan met teleurstelling en je kent jezelf misschien al een beetje beter! Dat komt allemaal goed uit bij het kiezen van een studie.

Of je nu curlingouders of loedermoeders hebt: uiteindelijk willen ze allebei het beste voor jou! Uiteindelijk moet je toch zelf je studiekeuze maken. Dus mocht je dit herkennen bij je ouders, geen zorgen, het komt wel goed. 😉

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.