Studenten bijbaan of vrijwilligerswerk?

min. lezen
Aan je CV werken tijdens je studie

Je hebt het volgende vast wel eens gehoord: tijdens je studie kan je perfect aan je cv werken. Maar hoe doe je dat precies? In dit stuk lees je wat je opties zijn om tijdens je studie een cv te bouwen dat er écht uit springt!

De perfecte studentenbaan 

Het meest voor de hand liggende middel om aan je cv te werken tijdens je studie is een bijbaantje. Veel studenten kiezen voor de horeca, en dat is niet voor niets. In de horeca leer je namelijk flexibel zijn en snel schakelen, ook werk je hier aan je social skills en klantvriendelijkheid. Dit zijn allemaal belangrijke eigenschappen waar je later veel aan hebt. 

Een andere populaire bijbaan voor studenten is werken in een callcenter of als fondsenwerver voor goede doelen. Hier doe je klantvriendelijkheid en mensenkennis op. Ook zijn er vaak mogelijkheden om binnen je bijbaantje hogerop te klimmen. Heb jij in je studententijd al leiding gegeven over een (klein) team? Dan is je toekomstige werkgever daar waarschijnlijk in geïnteresseerd. 

Studentenvereniging of studievereniging

Een andere populaire cv-bouwer voor studenten is de studievereniging of studentenvereniging. Maar wat is het verschil? Studentenverenigingen zijn in veel steden te vinden. Er zijn veel verschillende soorten: van een vrij traditioneel corps naar wat lossere verenigingen. Bij een studentenvereniging ben je welkom ongeacht je studie. 

Een studievereniging heeft wel wat raakvlakken met een studentenvereniging. Het grootste verschil is dat bij een studievereniging de leden allemaal dezelfde studie doen, of in ieder geval dezelfde afstudeerrichting volgen. Naast studiegerelateerde activiteiten worden er ook andere activiteiten georganiseerd, zoals sport- en vrijetijdsactiviteiten. 

Bij zowel een studievereniging als een studentenvereniging is actief lidmaatschap vaak een pré. Zo kun je een bestuursjaar doen, of jezelf inzetten voor allerlei activiteiten die met je studie- of studentenvereniging te maken hebben. En zijn  er voor de sportieve studenten vaak genoeg opties, van roeiclubs naar boksverenigingen of zelfs schaaktoernooien. 

Jezelf inzetten voor je studievereniging of studentenvereniging is daarnaast ook nog eens heel leuk. Je maakt snel vrienden voor het leven terwijl je tegelijkertijd een goed cv opbouwt. Hartstikke leuk én nuttig dus! 

Stage in het buitenland

Bij veel studies is de buitenlandse stage een vast onderdeel geworden. En terecht: want je leert ontzettend veel van een ervaring over de grens. Zoek jij het ver weg of wat dichter bij huis in België of Duitsland?

Eigenlijk maakt de locatie niet eens uit. Een goed afgeronde buitenlandstage straalt zelfstandigheid, daadkracht en onafhankelijkheid uit naar je nieuwe werkgever. Dat ziet er altijd goed uit.

Volg een (deel van je) studie in het buitenland

Maar je kunt ook op een andere manier naar het buitenland. Zo kun je een gehele of gedeeltelijke studie in het buitenland volgen. Populaire landen zijn o.a. het Verenigd Koninkrijk, België of de Verenigde Staten. Lijkt het je tof, maar weet je niet zo goed wat de mogelijkheden zijn voor jouw studie? Neem dan contact op met het international office op jouw school. Zij kunnen je perfect adviseren. 

De wereld wordt steeds internationaler, en daarom wordt werk- of studie ervaring in het buitenland steeds belangrijker. Dus, wil jij dat jouw cv er écht uitspringt? Zorg dan dat je er ook een buitenlandse ervaring op kunt schrijven. En natuurlijk doe je zo herinneringen op die je nooit meer zult vergeten.

verschillen-tussen-onderwijs-in-nl-uk-be-vs
Studeren in het buitenland

Misschien is studeren in het buitenland wel iets voor jou! Lees het artikel en ontdek het zelf. 

Vrijwilligerswerk toont je betrokkenheid

Eigenlijk toont geen enkele activiteit jouw maatschappelijke en sociale betrokkenheid zo goed als vrijwilligerswerk. Voor sommige instanties, zoals het VSB fonds, is het zelfs een harde eis om in aanmerking te komen voor een studiebeurs. Vrijwilligers zijn altijd nodig en bij ontzettend veel organisaties van essentieel belang. 

En natuurlijk kun je ook vrijwilligerswerk in het buitenland doen. Van lesgeven in Zuid-Afrika tot natuurbescherming in Australië: er zijn wereldwijd ontzettend veel organisaties waar je zo aan de slag kan. Vaak kan dit tegen kost en inwoning en soms betaal je hier een vergoeding voor. 

Nu is het de tijd om aan je cv te werken!

Kortom, je studententijd is de perfecte tijd om aan je cv te werken. Of je nu kiest voor een studenten bijbaan, of als voorzitter van je studievereniging gaat shinen, dat is aan jou. Kies iets uit dat goed bij je past en dat jou tegelijkertijd voldoening geeft, zo komt het met die toekomstige baan zeker goed! 

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.