Wat kost studeren en hoe ga je dat betalen?

min. lezen
Je gaat (eindelijk) studeren! Maar wat kost studeren eigenlijk?

Studeren is volgens veel mensen een van de mooiste tijden van hun leven. Hopelijk kijk jij er straks ook zo op terug, maar voordat het zover is, zijn er belangrijke dingen te bespreken. Zoals studiekosten. Wat kost studeren en hoe kom je aan geld?

Studiekosten: Wat kost studeren?

Bij studeren komen meer kosten kijken dan het collegegeld alleen. Misschien is dit een open deur, maar niet iedereen staat daarbij stil.

Daarom bespreken we hier wat studeren kost, wat er allemaal bij komt kijken en hoe je dat kunt betalen als je wil gaan studeren.

Wettelijk collegegeld 

Het wettelijk collegegeld voor een opleiding aan een openbare hogeschool of universiteit (hoger onderwijs) ligt voor dit studiejaar (2023-2024) op € 2.314,- Volgend jaar stijgt dit bedrag naar € 2.530,-

Voor je mbo opleiding of als je naar volwassenenonderwijs gaat, bedraagt het lesgeld € 1.357,-

Je schooljaar begint dan op 1 augustus. Bevalt het niet? Schrijf je dan voor 1 oktober uit, dan hoef je namelijk niks te betalen. 

Kamerhuur

Wanneer je op kamers gaat word je een uitwonende student, en dan betaal je huur. Hoeveel dat kost, hangt gedeeltelijk af van de stad waar je gaat wonen. Maar het hangt ook af van wat voor kamer je wilt en op welke locatie. Wil je bijvoorbeeld een kamer van 15 m2 in hartje Utrecht? Dan ga je veel betalen. Wil je een kamer buiten de stad, of huur je een kamer via een coöperatie zoals de SSH, dan betaal je een stuk minder. Natuurlijk, het is jouw keuze, maar een dure kamer zorgt ervoor dat een groot deel van je budget daaraan opgaat.

Hieronder vind je een lijst met de gemiddelde prijzen per stad (per maand):

Wat kost een kamer?

Check hier wat de gemiddelde kamerprijs per stad is

Stad

Gemiddelde kamerprijs*

Gemiddelde €/ m2

Landelijk

€543

€32

Alkmaar

€483

€32

Amsterdam

€984

€54

Breda

€557

€29

Delft

€469

€29

Den Bosch

€557

€23

Den Haag

€696

€33

Ede

€426

€26

Eindhoven

€502

€30

Enschede

€361

€22

Groningen

€480

€27

Haarlem

€725

€ 45

Leeuwarden

€420

€24

Leiden

€518

€30

Maastricht

€481

€25

Nijmegen

€517

€27

Rotterdam

€672

€37

Tilburg

€493

€30

Utrecht

€708

€37

Wageningen

€359

€20

Zwolle

€471

€29

Bron: Kamernet Verhuurrapportage 2023

*Onder woonlasten verstaan wij: huur, gas, water en licht en gemeentelijke heffingen

Studiemateriaal

Dan zijn er nog overige studiekosten. Net als op de middelbare school moet je studiemateriaal kopen. Denk hierbij aan boeken of een laptop. En afhankelijk van de opleiding die je volgt, heb je andere materialen nodig. Volg je een creatieve studie, dan zul je daar ook de juiste materialen voor moeten aanschaffen. Je opleiding of studie komt vaak met een lijst en een punt waar je je spullen kan kopen.

De prijs van het studiemateriaal is afhankelijk van welke studie je gaat doen, dus het is lastig om daar een vaste prijs aan te koppelen.  

Verzekering 

Dit is misschien wel het saaiste, maar wel een super belangrijk onderwerp. Want, vanaf je 18e moet je jezelf gaan verzekeren. Je hebt dan sowieso een zorgverzekering en een aansprakelijkheidsverzekering nodig.

Goed om te weten: zolang je studeert kun je de zorgverzekering eventueel ook via je ouders afsluiten.

Een zorgverzekering heb je vanaf €120,- en in sommige gevallen kan het goedkoper.

Er zijn ook speciale verzekeringen die helemaal op jouw behoefte als student inspelen. Doe je een hbo of wo opleiding of ben je mbo student? Dan kun je daar speciale zorgverzekeringen voor krijgen.

Vrije tijd

Tja, ook uitgaan is niet gratis. Maar hoeveel dat kost, is natuurlijk volledig aan jou. Misschien wil je daarnaast ook nog bij een sportclub met andere studenten of andere leuke dingen doen in je vrije tijd.

Gemiddeld is een student €144,- per maand aan vrijetijdsbesteding. 

Kleding

De meeste studenten willen er ook nog een beetje goed uitzien. Dat hoeft natuurlijk niet duur te zijn, maar je kan het zo gek maken als je wilt. Koop jij die dure Gucci, of ben je tevreden met H&M? Het maakt natuurlijk niks uit wat je draagt maar aan designerkleding hangt natuurlijk een ander prijskaartje.

Hoe dan ook, een gemiddelde student geeft zo’n €53,- per maand uit aan kleding. 

Boodschappen

Tot slot moet je jezelf nog in leven zien te houden. Boodschappen doen helpt daarbij! Maar ook daar kunnen de kosten enorm verschillen. Verwacht dus niet iedere week kreeft en kaviaar, maar ga ook niet elke dag burgers of pizza eten (dat is niet zo gezond). Hou het een beetje gezond en let met je studentenbudget een beetje op de kortingen. Zo kun je al gauw vrij veel besparen op bijvoorbeeld verse producten.

Wat kost het dan? Nou, een gemiddelde student is maandelijks €181,- kwijt aan boodschappen.

Hoe betaal ik mijn studentenleven?

Nu je weet wat studeren kost, is het goed om te weten hoe je dat gaat betalen. Want, in totaal is dat best een prijskaartje. Gelukkig zijn er verschillende manieren om het allemaal te kunnen bekostigen. Hier zijn een paar opties.

Wist je trouwens dat je als student zo'n €1.100,- per maand te besteden hebt? Het Nibud, Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting, heeft dat berekend. 1.100 ballen per maand klinkt niet slecht, maar ga maar eens na wat je er allemaal mee moet doen elke maand. En, waar komt dat geld vandaan? Daar hebben we een aantal tips voor die je hieronder kunt vinden.  

Ome DUO

Je kent het wel, de DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs), onder studenten ook wel ‘suikeroompje’ genoemd. Studiefinanciering kan echt een uitkomst bieden voor studenten. Het helpt je namelijk in het bekostigen van je studentenleven. Voorwaarden zijn wel dat je ingeschreven moet staan bij een mbo, hbo of wo opleiding. En let op: het is wel een lening. 

De basisbeurs met prestatiebeurs (aanvullende beurs) is weer teruggekeerd. Wil je hier meer over weten? Lees dan deze blog waar je alles vindt over het afschaffen van het leenstelsel en termen als basisbeurs en aanvullende beurs.

Laat je handjes wapperen!

Ga werken! Handig voor: het opdoen van ervaring, om nieuwe vrienden te maken, maar niet onbelangrijk: om je studie te bekostigen.

Hoe meer je zelf werkt, hoe meer je zelf kan betalen, hoe minder je hoeft te lenen, hoe lager je studieschuld. Zo kan je aan de slag in de supermarkt, de horeca, je kan promotiewerk gaan doen of bijles geven. Voor de echte ondernemers kan je natuurlijk ook zelf een bedrijfje beginnen, super leerzaam! En het helpt de kosten van je studie te betalen.

Natuurlijk zijn er nog andere manieren om aan geld te komen, er zijn talloze bijbaantjes te bedenken. Daar hebben we een flink aantal verhalen over geschreven, hier op Studiekeuzelab. Dus wil jij wat goede inspiratie? Check van vooral de blogs over het topic Money.

Wat kost studeren? Best veel, maar er zijn best veel opties om het allemaal te kunnen betalen. Nu je een beter beeld hebt van wat studeren kost en hoe je het kan betalen, kan je hopelijk verder aan de slag met het maken van een goede studiekeuze en misschien ook de zoektocht naar een kamer. Succes!

DUO
www.duo.nl Duo kan je helpen!

Hier vind je meer informatie over studiefinanciering

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.