9 studiekeuze tips en stappen voor de toekomstige student

min. lezen
Top 9 studiekeuze-tips

Wat ga je studeren? Het is niet makkelijk om daar een goed antwoord op te vinden. Om je daarbij te helpen, hebben we een aantal studiekeuze tips voor je op een rijtje gezet.

Tip 0: Begin op tijd

Voordat we ingaan op de 9 tips, is er nog iets belangrijks wat we moeten melden. Begin op tijd met je studiekeuze. Je maakt een studiekeuze namelijk niet in een dag, het kan best wat tijd in beslag nemen. Zorg dus dat je in het begin van het laatste schooljaar of zelfs al in je voorlaatste jaar begint. Zo heb je meer dan genoeg tijd om goed na te denken, een aantal studiekeuzeactiviteiten de volgen en je nog een keer te bedenken, als dat nodig is.

1. Ga eens bij jezelf na

De eerste – en misschien wel belangrijkste – tip is: kijk naar jezelf. Ondanks dat deze tip zo belangrijk is, wordt deze stap nog vaak overgeslagen. Juist door bij jezelf na te gaan waar je goed in bent, waar je door wordt uitgedaagd, welke talenten je inzet voor activiteiten (organiseer je graag, bijvoorbeeld), kom je erachter waar je goed in bent en waar je uitdaging in vindt. Goede vragen zijn:

  • Waar ben ik goed in?
  • Waar haal ik uitdaging uit?
  • Wanneer gebruik ik mijn talenten?
  • Wat vind ik er leuk aan?
  • Waar word ik gelukkig van?

Kijk dus niet meteen naar studies of opleidingen, maar stel jezelf deze belangrijke vragen. Zo zul je een richting – en uiteindelijk een studie – vinden die bij jou past. 

2. Bepaal of je in Nederland of in het buitenland wilt studeren

Als je stap 1 hebt afgerond, ga dan eens na waar je wilt gaan studeren. Dat begint heel breed: welk land? Sommige mensen willen het liefst in de buurt van hun huidige woonplaats studeren, sommigen in een andere stad in Nederland en sommigen zelfs in het buitenland. 

De wereld wordt steeds kleiner – we kunnen overal zo naar toe vliegen. Daarmee wordt de keuze steeds ruimer. Bedenk dus goed waar je wilt gaan studeren. Soms wordt een studie die jij wilt volgen alleen aangeboden in het buitenland, dan is het zeker het overwegen waard.

Is een studie in het buitenland iets voor jou
Is een studie in het buitenland iets voor jou?

Check hier welke landen populair zijn onder studenten uit Nederland

3. Bezoek een Studiekeuzebeurs

Onderwijs- en Studiekeuzebeurzen kunnen jou zeker verder helpen. Hier komen namelijk regionale, nationale en internationale opleidingen en onderwijsinstellingen bij elkaar en krijg je in een ochtend of middag een goed overzicht van het aanbod. 

Mocht je meer informatie willen – of zelfs een gesprek aangaan – over je studiekeuze, dan kan dat gemakkelijk. Er zijn voorlichtingen, workshops en zelfs studiecoach gesprekken. Het is dus een hele effectieve manier om een stap verder te raken in je studiekeuze. Vanwege Corona is het nu wat lastiger om een beurs te bezoeken, dus kijk ook naar online alternatieven

4. Bespreek je bevindingen

Na een beursdag heb je waarschijnlijk een beter beeld van wat je wilt gaan studeren en waar je dat kan gaan doen. Bespreek wat je allemaal gezien en gehoord hebt. Het werkt altijd goed om het met je ouders, decaan, mentor en je vrienden te bespreken. 

Maar.. luister ook goed naar jezelf. Uiteindelijk maak jij de keuze. Dat is misschien niet altijd makkelijk, maar uiteindelijk zul je zien dat je er gelukkiger van wordt en dat de kans dat je van studie wisselt kleiner wordt.

5. Bezoek open dagen

Weet je welke opleiding en welke school voor jou interessant is? Ga dan naar een open dag. De Onderwijs- en Studiekeuzebeurzen zijn redelijk breed ingestoken, open dagen zijn een stuk gerichter. Je krijgt de sfeer van de opleiding mee, leert de studenten en docenten een beetje kennen en je ziet wat er globaal gebeurt tijdens een opleiding of studie. 

Tip: wed niet op één paard, maar bezoek verschillende open dagen. Niet iedere opleiding biedt namelijk hetzelfde aan. Misschien vind je de sfeer niet goed, of het lespakket of curriculum niet interessant genoeg.

6. Meld je aan voor meeloopdagen

Ben je weer een stap verder? Mooi! Probeer dan een meeloopdag. Tijdens een dag meelopen neemt een student je bij de hand en laat je zien hoe een collegedag eruit ziet. Je mag dan alle vakken bijwonen en je krijgt een kijkje in de keuken van het studentenleven op de campus of school. Dit is een hele goede stap om te nemen als je bijna zeker weet welke studie je wilt gaan volgen, juist omdat het zo’n goed beeld geeft.

Tip: vaak kan je op de website van de opleiding of school vinden hoe je jezelf kunt aanmelden bij een meeloopdag.

7. Streep de voor- en nadelen bij elkaar weg

Je bent nu een stuk verder in het proces en misschien zijn er nu nog een maar een paar studies en scholen over. Ga er goed voor zitten, vat alle informatie die je hebt verzameld samen en streep de voor- en nadelen tegen elkaar weg. Hier alvast een aantal vragen om je vooruit te helpen:

  • Wil je ver van huis, of juist dichtbij? 
  • Wat vond je goed aan de lessen of colleges? 
  • Hoe vond je de sfeer? 
  • Waar denk je dat je jezelf het beste kan ontwikkelen?
  • Wat vond je van de docenten en studenten?

Tip: verzin zelf nog een paar vragen om tot een goed antwoord te komen! Degene met de meeste voordelen maakt de beste kans. :)

Do's en don'ts bij studiekeuze
Do's en don'ts bij studiekeuze

Wat moet je vooral wel en niet doen bij het maken van een studiekeuze? Lees het hier!

8. Hak de knoop door

Uiteindelijk zul je toch een keuze moeten maken. Hak de knoop door. Welke studie bevalt jou het meest, komt het dichtst in de buurt van waar jouw talenten liggen en waar ga jij je het meest op je gemak voelen? Natuurlijk is die laatste vraag nu moeilijk te beantwoorden, maar een schatting kan je zeker al maken!

9. Een studiekeuze is niet voor het leven ;)

Het maken van een studiekeuze is echt niet makkelijk. Er zijn veel opties, en hoe weet je zeker dat je de juiste keuze hebt gemaakt? 

Onthoud één ding: een studiekeuze is niet definitief, je kan altijd nog wisselen. En zelfs als je na je studie niet weet wat je ermee kan of wilt, maak je geen zorgen: want lang niet iedereen is werkzaam in het veld waarin ze hebben gestudeerd. Dat komt vaak omdat mensen zich doorontwikkelen en ervaring opdoen.

Maak de studiekeuze dus niet zwaarder dan het is. Het komt goed!

Een studiekeuze maken blijft een uitdaging. Wil je nog meer weten over het maken van een studiekeuze? Check dan de gerelateerde artikelen hieronder of schrijf je in voor onze newsletter.

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.