Voor we overgaan op de 9 tips, willen we nog iets belangrijks melden. Begin op tijd met je studiekeuze. Je maakt een studiekeuze namelijk niet binnen een dag, het kan best wat tijd in beslag nemen. Zorg er dus voor dat je aan het begin van je laatste schooljaar of zelfs al in je voorlaatste jaar begint. Zo heb je meer dan genoeg tijd om goed na te denken, een aantal studiekeuzeactiviteiten te volgen en je nog een keer te bedenken, als dat nodig is.
De eerste – en misschien wel belangrijkste – tip is: kijk naar jezelf. Ondanks dat deze tip zo belangrijk is, wordt deze stap nog vaak overgeslagen. Juist door bij jezelf na te gaan waar je goed in bent, waar je door wordt uitgedaagd, welke talenten je inzet voor activiteiten (organiseer je graag, bijvoorbeeld), kom je erachter waar je goed in bent en waar je uitdaging in vindt. Goede vragen zijn:
Kijk dus niet meteen naar studies of opleidingen, maar kijk goed naar jezelf. Zo zul je een richting – en uiteindelijk een studie – vinden die bij jou past.
Als je stap 1 hebt afgerond, ga dan eens denken over waar je wilt gaan studeren. Dat begint heel breed: welk land? Sommige mensen willen het liefst in de buurt van hun huidige woonplaats studeren, sommigen in een andere stad in Nederland en sommigen zelfs in het buitenland.
De wereld wordt steeds toegankelijker – we kunnen vrijwel overal naartoe vliegen. Dit vergroot je keuzemogelijkheden. Bedenk dus goed waar je wilt gaan studeren. Soms wordt een studie die jij wilt volgen alleen aangeboden in het buitenland, dan is het zeker het overwegen waard.
Lees hier inspirerende verhalen en waardevolle tips
Onderwijs- en Studiekeuzebeurzen kunnen jou zeker verder helpen. Hier komen namelijk regionale, nationale en internationale opleidingen en onderwijsinstellingen bij elkaar en krijg je in een ochtend of middag een goed overzicht van het aanbod.
Als je meer informatie wilt of zelfs een gesprek over je studiekeuze wilt voeren, is dat eenvoudig te regelen. Er zijn voorlichtingen, workshops en zelfs studiecoach gesprekken. Dit is een hele effectieve manier om een stap verder te raken in je studiekeuze.
Na een beursdag heb je waarschijnlijk een duidelijker beeld van wat je wilt gaan studeren en waar je dat kan gaan doen. Praat over wat je allemaal gezien en gehoord hebt. Het werkt altijd goed om het met je ouders, decaan, mentor en je vrienden te bespreken.
Maar... luister ook goed naar jezelf. Jij bent degene die de keuze maakt. Dat kan soms lastig zijn, maar uiteindelijk zul je zien dat je er gelukkiger van wordt en dat de kans dat je van studie wisselt kleiner wordt.
Weet je welke opleiding en welke school voor jou interessant is? Meld je dan eens aan voor een open dag. De Onderwijs- en Studiekeuzebeurzen zijn redelijk breed ingestoken, open dagen zijn een stuk gerichter. Je krijgt de sfeer van de opleiding mee, leert de studenten en docenten een beetje kennen en je ziet wat er globaal gebeurt tijdens een opleiding of studie.
Tip: wed niet op één paard, maar bezoek verschillende open dagen. Elke opleiding heeft namelijk zijn eigen aanbod. Misschien vind je de sfeer niet goed, of het lespakket of curriculum niet interessant genoeg.
Ben je weer een stap verder? Lekker bezig! Overweeg dan om een meeloopdag te volgen. Tijdens een dag meelopen neemt een student je bij de hand en laat je zien hoe een collegedag eruit ziet. Je kunt alle vakken bijwonen en krijgt een kijkje in het studentenleven op de campus of school. Dit is een uitstekende stap om te nemen als je bijna zeker weet welke studie je wilt gaan volgen, omdat het je een duidelijk beeld geeft.
Tip: vaak kan je op de website van de opleiding of school vinden hoe je jezelf kunt aanmelden voor een meeloopdag.
Je bent nu een stuk verder in het proces en misschien zijn er nu nog een maar een paar studies en scholen over. Ga er eens goed voor zitten, vat alle informatie die je hebt samen en streep de voor- en nadelen tegen elkaar weg. Hier alvast een aantal vragen om je vooruit te helpen:
Tip: verzin zelf nog een paar extra vragen om tot een goed antwoord te komen! Degene met de meeste voordelen maakt de beste kans. :)
Wat moet je vooral wel en niet doen bij het maken van een studiekeuze? Lees het hier!
Uiteindelijk zul je toch een keuze moeten maken. Hak de knoop door. Welke studie bevalt jou het meest, komt het dichtst in de buurt van waar jouw talenten liggen en waar ga jij je het meest op je gemak voelen? Natuurlijk is die laatste vraag nu moeilijk te beantwoorden, maar een schatting kan je zeker al maken!
Het maken van een studiekeuze is zeker geen eenvoudige opgave. Er zijn zoveel mogelijkheden, en hoe kun je er zeker van zijn dat je de juiste beslissing hebt genomen?
Vergeet niet: een studiekeuze is niet permanent, je kan altijd nog wisselen. En zelfs als je na je studie niet weet wat je ermee kan of wilt, maak je geen zorgen: want lang niet iedereen is werkzaam in het veld waarin ze hebben gestudeerd. Dat komt vaak omdat mensen zich doorontwikkelen en ervaring opdoen.
Maak de studiekeuze dus niet zwaarder dan het is. Het komt goed!
Een studiekeuze maken blijft een uitdaging. Wil je nog meer weten over het maken van een studiekeuze? Check dan de gerelateerde artikelen hieronder of schrijf je in voor onze newsletter.
25 november 2024 geschreven door Redactie