Hoe bereid ik me voor op een meeloopdag?

min. lezen
hoe bereid ik me voor op een meeloopdag

Vind je het spannend om de knoop door te hakken? Weet je niet of je er goed aan doet om je in te schrijven voor een bepaalde opleiding? Bekijk eens de mogelijkheden van een meeloopdag. In dit artikel bereiden we je voor op een meeloopdag!

Wat houdt een meeloopdag in?

Tijdens een meeloopdag verdiep je je meer in de studie waarin je geïnteresseerd bent. In tegenstelling tot een open dag, draait een meeloopdag om slechts 1 studie. Je draait een volledige dag mee en ervaart hoe het is om de studie te volgen. Vaak ontmoet je ook nog studenten en docenten die je meer vertellen over de studie. Zij zijn tenslotte échte ervaringsdeskundigen.

Waarom een meeloopdag?

Sta je op het punt om je in te schrijven voor een bepaalde studie, maar ervaar je nog een lichte twijfel? Dan is een meeloopdag perfect voor jou! In het gunstigste geval is de studie precies wat je in gedachte had, of zelfs nog beter. Dan was de meeloopdag een bevestiging van je gevoel: dit is de studie voor jou.

Maar houd er ook rekening mee dat het juist kan tegenvallen. Ervaar dit zeker niet als iets negatiefs! Het bespaart je juist een hoop ellende of een verplicht tussenjaar. Je weet nu in ieder geval wat je niet wil en dit is minstens zo belangrijk!

Of het nu je vermoedens bevestigt of juist ontkracht: een meeloopdag geeft je altijd meer informatie over misschien wel je toekomstige studie.

Proefstuderen vs. meeloopdag

Er zijn 2 soorten meeloopdagen: individueel en in groepsverband met anderen scholieren. Een individuele meeloopdag houdt in dat je wordt gekoppeld aan 1 student die je mee op sleeptouw neemt. Hij/zij volgt gewone lessen en colleges en jij sluit daarbij aan. Wanneer je in groepsverband een dagje meeloopt, wordt dit ook wel proefstuderen genoemd.

Tijdens het proefstuderen zijn er verschillende scholieren die allemaal willen weten hoe de studie er in het echt uitziet. De school zet dan een lesprogramma op voor 1 dag waarin de diversiteit van de opleiding aan bod komt. Ook ontmoet je diverse docenten en studenten waaraan je meer kunt vragen.

Hoe meld ik me aan voor een meeloopdag?

Bedenk voor jezelf van welke studies je meer wilt weten. Vaak zijn dit de studies die écht je interesse hebben gewekt en waar je je graag voor wil inschrijven.

Scholieren kunnen vaak een aanvraag doen voor een meeloopdag op de huidige school. Voor een meeloopdag krijg je namelijk (meestal) vrij! Voor een meeloopdag kun je je vaak aanmelden bij de desbetreffende vervolgopleiding.

Bedenk goede vragen

Goed, je hebt je aangemeld voor een meeloopdag of proefstudeerdag. Misschien heb je al een open dag bezocht en de website bezocht. Dan ben je goed bezig en heb je al een beeld van de studie.

Maar wil je je écht goed voorbereiden? Bedenk dan ook slimme vragen die je kunt stellen aan de student(en) en docent(en). Denk eens aan de volgende vragen:

  • Hoeveel uur volg ik lessen en hoeveel uur moet ik thuis nog aan de slag?
  • Heb je veel contact met medestudenten van andere opleidingen/andere klassen/andere leerjaren?
  • Welk project vond je echt supergaaf en waarom?
  • Zijn er veel studenten die uit de studie stappen? Waarom?
  • Hoe is de stad voor studenten?
  • Is er ook een studievereniging?
  • Hoe ben je aan een kamer gekomen?
Heb je alle bovenstaande stappen gevolgd? Dan ben jij helemaal klaar voor een meeloopdag!
Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.