Met deze vijf tips ben jij klaar voor een open dag!

min. lezen
voorbereiden-op-open-dag

De oriëntatiefase zit erop of misschien zit je er nog middenin en twijfel je tussen verschillende studies. Bezoek eens een (online) open dag van een vervolg-opleiding! Op zo’n dag krijg je veel informatie over de school, de stad en de studie(s) die je interesse wekt! Maar hoe haal je het meest uit zo’n open dag?

Een goede voorbereiding is het halve werk. In dit artikel lees je hoe jij je het allerbeste kan voorbereiden op een open dag!

1: Wat is het doel van je open dag bezoek?

Er zijn meerdere redenen waarom je een bezoek brengt aan een open dag. Houd je doel helder voor ogen. Wil je meer weten over de opleiding? Wil je opleidingen vergelijken met andere scholen waar je misschien al bent geweest of interesse in hebt? Wil je weten of de school bij je past? Of is het slechts een onderdeel van je oriëntatiefase en heb je eigenlijk nog geen studie in het vizier? Alles is mogelijk, maar bedenk vooraf wat je te weten wilt komen.

Tip: reis met het openbaar vervoer om te ervaren hoe de reistijd is.

2: Bereid je goed voor

Het is belangrijk om je goed voor te bereiden op een open dag. Dat kun je bijvoorbeeld doen door alvast online info op te zoeken over de school die jij gaat bezoeken. Hier staat vaak al veel algemene informatie. Je kunt ook een brochure downloaden, zo kun jij je rustig inlezen in wat de studie inhoudt. 

Alle vragen die onbeantwoord blijven kan je aan studenten en docenten stellen tijdens de open dag. Misschien ben je zó enthousiast dat je niet verder hoeft te lezen, maar doe het toch maar wel. Neem er even de tijd voor en bekijk de website (nog) eens goed.

Door je goed voor te bereiden, weet je wat je kunt verwachten en sta je niet met je mond vol tanden als je met iemand in gesprek raakt.

3: Schrijf al je vragen op

Na het doorspitten van de website zijn er vast vragen onbeantwoord gebleven. Schrijf deze op zodat je zeker weet dat je deze niet vergeet te stellen tijdens de open dag! Op een open dag krijg je zoveel informatie dat de kans groot is dat het een beetje overweldigend is. Zonde van alle antwoorden waar je naar op zoek was! De vragen kunnen heel uiteenlopend zijn, kijk maar 's naar het lijstje met voorbeelden hieronder. En niet vergeten: schrijf tijdens de open dag de antwoorden op, zodat er geen info verloren gaat!

Voorbeeldvragen

Dit zijn de vragen die je op een open dag zou kunnen stellen...

  • Hoe is de verhouding tussen praktijk en theorie?
  • Wat zijn de toelatingseisen?
  • (aan een student) Wat vind jij van de studie?
  • In welk jaar moet ik stage lopen?
  • Hoeveel uur is een student gemiddeld kwijt aan studie per week?
  • Hoeveel studenten melden zich jaarlijks aan?/ Hoe groot zijn de groepen?
  • Hoe zien de toetsingsmomenten eruit?
  • Is deze stad een echte studentenstad?
  • Wat is mijn toekomstperspectief op de banenmarkt?

4: Bezoek meerdere open dagen

Bezoek meerdere open dagen. Hierdoor kun je goed vergelijken tussen verschillende opleidingen en scholen en kun je uiteindelijk een betere keuze maken.

Als je nog meer informatie wilt, of je wilt echt een kijkje nemen in de keuken, bezoek dan ook eens een meeloopdag of ga eens proefstuderen. Zo kom je erachter hoe het er in het echt aantoe gaat, want tijdens een open dag presenteert de school zich op zijn allerbest, en dat kan misschien een beetje een te rooskleurig beeld geven – zoals je kunt lezen in de volgende tip. 

5: Laat je niet te makkelijk verleiden

Op een open dag is het doel van een school om jou te overtuigen er te komen studeren. Hiervoor halen ze alles uit de kast! Vind je de school mooi, logisch ingedeeld en krijg je een fijn gevoel? Mooi! Staat er een toffe dj te draaien, of zijn de hapjes en drankjes lekker? Oké, dit is de verleidingstactiek! Op een normale schooldag is dit (helaas) niet zo. Blijf dus kritisch én realistisch rondkijken op een open dag. Niet alles is altijd zo mooi als het lijkt.

Ben jij er klaar voor om een open dag te gaan bezoeken? Mooi! Op de website van de school die je interesse heeft, staan vaak de open dagen vermeld. Een overzicht van alle open dagen vind je hier voor HBO en WO en hier voor MBO.

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.