Zo bereid jij je het beste voor op een open dag

min. lezen
hoe bereid ik me voor op een open dag

De oriëntatiefase zit erop of misschien zit je er nog middenin en twijfel je tussen verschillende studies. Bezoek eens een (online) open dag van een vervolg-opleiding! Op zo’n dag krijg je veel informatie over de school, de stad en de studie(s) die je interesse wekt! Maar hoe haal je het meest uit zo’n open dag?

Een goede voorbereiding is het halve werk. In dit artikel lees je hoe jij je het allerbeste kan voorbereiden op een open dag!

Wat is het doel van je open dag bezoek?

Er zijn meerdere redenen waarom je een bezoek brengt aan een open dag. Houd je doel helder voor ogen. Wil je meer weten over de opleiding? Wil je opleidingen vergelijken met andere scholen waar je misschien al bent geweest of interesse in hebt? Wil je weten of de school bij je past? Of is het slechts een onderdeel van je oriëntatiefase en heb je eigenlijk nog geen studie in het vizier? Alles is mogelijk, maar bedenk vooraf wat je te weten wilt komen. Tip: reis met het openbaar vervoer om te ervaren hoe de reistijd is.

Bezoek de website

Een belangrijk onderdeel in de oriëntatiefase: je gaat een open dag bezoeken van een studie en/of school die je aandacht heeft getrokken. Maar voordat je een bezoek brengt aan de open dag is het verstandig om je oriëntatie online te beginnen. Bekijk eens de website van de studie(s) die je wel ziet zitten. Op de website staat vaak al veel algemene informatie. Alle vragen die onbeantwoord blijven kan je aan studenten en docenten stellen tijdens de open dag. Misschien ben je zó enthousiast dat je niet verder hoeft te lezen, maar doe het toch maar wel. Neem er even de tijd voor en bekijk de website (nog) eens goed.

Schrijf al je vragen op

Na het doorspitten van de website zijn er vast vragen onbeantwoord gebleven. Schrijf deze op zodat je zeker weet dat je deze niet vergeet te stellen tijdens de open dag! Op een open dag krijg je zoveel informatie dat de kans groot is dat het een beetje overweldigend is. Zonde van alle antwoorden waar je naar op zoek was! De vragen kunnen heel uiteenlopend zijn, kijk maar 's naar het lijstje met voorbeelden hieronder. En niet vergeten: schrijf tijdens de open dag de antwoorden op, zodat er geen info verloren gaat!

Voorbeeldvragen

Dit zijn de vragen die je op een open dag zou kunnen stellen...

  • Hoe is de verhouding tussen praktijk en theorie?
  • Wat zijn de toelatingseisen?
  • In welk jaar moet ik stage lopen?
  • Hoeveel uur is een student gemiddeld kwijt aan studie per week?
  • Hoe zien de toetsingsmomenten eruit?
  • Is deze stad een echte studentenstad?
  • Wat is mijn toekomstperspectief op de banenmarkt?

Laat je niet te makkelijk verleiden

Op een open dag is het doel van een school om jou te overtuigen er te komen studeren. Hiervoor halen ze alles uit de kast! Vind je de school mooi, logisch ingedeeld en krijg je een fijn gevoel? Mooi! Staat er een toffe dj te draaien, of zijn de hapjes en drankjes lekker? Oké, dit is de verleidingstactiek! Op een normale schooldag is dit (helaas) niet zo. Blijf dus kritisch én realistisch rondkijken op een open dag. Niet alles is altijd zo mooi als het lijkt.

Ben jij er klaar voor om een open dag te gaan bezoeken? Mooi! Op de website van de school die je interesse heeft, staan vaak de open dagen vermeld. Een overzicht van alle open dagen vind je hier voor HBO en WO en hier voor MBO.

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.