Op naar de Onderwijsbeurs! Maak van jouw bezoek een succes met deze 7 tips

min. lezen
7-tips-voor-beurs-website-hearder-1076x715

Ben jij je aan het oriënteren op je studiekeuze? Kom dan naar één van de Onderwijs- of Studiekeuzebeurzen. Dit is dé plek waar je kennis kunt maken met verschillende onderwijsinstellingen én kunt kletsen met studenten die nu de opleiding van jouw dromen volgen. Een beurs kan echt een eye-opener zijn en je op weg helpen tijdens jouw zoektocht naar de juiste studie!

Een beurs kan best overweldigend zijn. Met meer dan 100 onderwijsinstellingen en bedrijven, en nog veel meer opleidingen, kan je keuzestress ter plekke een piek bereiken. Daarom is het handig om je alvast voor te bereiden op je bezoek aan de beurs.

We spraken Valeri Berns, Jolanda Roelevink & Heidi Rooijakkers van Studiekeuze Bootcamp en Xandra Koops van Inspiratiemotor. Deze vier studiekeuze-adviseurs geven met hun methode duizenden leerlingen gericht keuzeadvies voor hun vervolgopleiding. Hier geven ze jou 7 tips hoe jij van jouw tripje naar de beurs een succes maakt! 

Tip 1: Formuleer een doel

Heel simpel, wat kom je eigenlijk op de beurs doen? Wat wil jij eruit halen en waar wil je antwoorden op? Zet jezelf in het middelpunt en kijk wat je echt leuk vind, wat je talenten zijn en wat je motiveert. “Hoe beter jij jezelf kent, hoe gemakkelijker het wordt om de match te maken!” geeft Xandra aan.

Schrijf je bevindingen op zodat je gericht jouw beursplanning kunt maken. Kijk vooraf ook al eens op Studiekeuze123.nl of KiesMBO.nl om een beeld te krijgen van alle studies die er zijn. En take a sneak peek naar scholen en opleidingen die aanwezig zijn op de beurs. Welke maken je nieuwsgierig? 

Tip 2: Maak een planning

Een planning is geen overbodige luxe, want er is tijdens de beurs ontzettend veel te doen en te zien. Omcirkel de stands die je wilt bezoeken, welke workshops je wilt doen en welke lezingen je wilt bijwonen. Maak vooraf duidelijke keuzes, anders kom je tijdens de beurs tijd te kort. “Gebruik de index van de keuzegids of de deelnemerslijst van de beurs” zegt Xandra. Hierin staan alle studies overzichtelijk op een rij. “Markeer rood wat niet bij je past, groen voor interessant, en oranje voor studies die je ‘nog’ niet kent.”

Jolanda heeft ook een aantal aanraders: “De Sterke Punten Workshop van NJR is een mooie manier om je zelfkennis te vergroten. Deze wordt ieder uur gegeven. En de workshops waar je tips krijgt hoe je een bewuste studiekeuze maakt zijn ook erg interessant.”

Extra tip: Tijdens de beurs kun je een Persoonlijke Plattegrond maken. Zo weet je precies welke stands interessant zijn voor jou. Handig!

Tip 3: Sta open voor het onbekende

Op de beurs zul je studies zien waar je misschien nog nooit van hebt gehoord. Sta er voor open om hier kennis mee te maken, want misschien vind je hierin wel jouw droomstudie. De beurs is een mooie kans om op één dag heel veel nieuwe ideeën en inspiratie op te doen. Valeri is het daarmee eens: “Wees nieuwsgierig en laat je verrassen. Laat je inspireren bij de stands, doe mee met de workshops en (be)oordeel pas daarna. Er is echt heel veel te beleven en te leren!” Denk jij al helemaal te weten welke kant je op wilt? Ga toch eens kijken bij opleidingen die totaal anders zijn. Het kan je verrassen of jouw keuze juist bevestigen.

jop-volgt-zijn-hart-side-info
Van havo naar mbo-opleiding

Jop deed dat! Check hoe hij dat vond.

Tip 4: Stel vragen

Standhouders willen je natuurlijk alles vertellen over hun studie, en soms houden ze niet op met praten. Fijn dat ze zo enthousiast zijn, maar jij mag ook vragen stellen hoor! Daar is de beurs het ideale moment voor. Hoe kom je er anders achter welke vakken je gaat volgen of hoeveel uur je per week les hebt? “Op de beurs staan allemaal studenten en docenten. Zij kunnen uit ervaring vertellen hoe het eraan toe gaat op de school. Dat is vaak interessanter dan de tekst op de website van een opleiding of studie,” zo vertelt Heidi. En wees niet bang om eens een ‘kritische vraag’ te stellen.

Bekijk hier een lijstje met voorbeeldvragen die je kunt stellen aan de standhouders.

Tip 5: Bezoek open dagen en meeloopdagen!

Een leuke studie gevonden tijdens je bezoek aan de beurs? Laat er geen gras over groeien en kijk of de school meeloopdagen of open dagen aanbiedt. “Op een meeloopdag kun je écht de sfeer proeven en zie je wat voor studenten er rondlopen. Nog een voordeel is dat je ziet hoe de kantine en bibliotheek eruitzien en je kunt ervaren of je je thuis gaat voelen op die school,” legt Jolanda uit. Valeri vult aan: “Je kunt ook ogenschijnlijk dezelfde studies met elkaar vergelijken, want de accenten liggen overal anders. Een studie in Enschede kan qua accenten en onderwijsmethode verschillen van dezelfde studie in bijvoorbeeld Rotterdam.”

Tip 6: Welk beroep hoort bij je gekozen studie

Je gaat studeren om later ‘iets te worden’ en een leuke baan te vinden in jouw vakgebied. Weet jij welke banen er na jouw studie mogelijk zijn? Het is belangrijk om daar nu al over na te denken, want hoe shit is het als je een studie hebt afgerond en er geen werk te vinden is. Heidi geeft nog een tip: “Ga na een beursbezoek eens in gesprek met iemand die het werk doet waar jouw beoogde studie of opleiding jou voor opleidt. Zie je jezelf dat werk doen? En past het bij jouw kwaliteiten en interesses?”

Als je op zoek bent naar een geschikte werknemer of ondernemer, kun je altijd de hulp inschakelen van je decaan of ouders/begeleiders. De meeste mensen vinden het hartstikke leuk om jou iets te vertellen over het beroep dat ze uitoefenen. 

Tip 7: Plan je vervolgstappen van je studiekeuzeproces

Een zorgvuldig studiekeuzeproces duurt ongeveer 1,5 jaar. Dat klinkt misschien erg lang. Maar het is dan ook een belangrijke keuze die je maakt. Jolanda geeft aan. “Als je begint in het jaar voordat je examen doet, scheelt dat veel stress in jouw examenjaar en heb je meer tijd en motivatie om je te focussen op jouw examens!” Op de beurs zijn verschillende workshops waarin je leert hoe je hiermee om kunt gaan en hoe je dit proces gestructureerd aanpakt.

Extra tip voor ouders: “Je ziet soms ouders die tijdens de beurs voorop lopen en zo de route bepalen. Het is beter om als ouder je op te stellen als de ‘tassendrager’ en je kind zijn of haar eigen weg te laten gaan. Jij bent de supporter.” geeft Xandra aan.

Neem ook deel aan de webinars van Bootcamp & Inspiratiemotor waar begeleiding door ouders wordt besproken.

Hulpmiddelen bij het kiezen

Een studie kiezen is niet altijd eenvoudig. Maar met de juiste methodes en begeleiding kan iedereen een opleiding vinden die écht bij hem of haar past. Zo zweert Xandra bijvoorbeeld bij de Bert&Ernie-methode. “Kijk eerst met de blik van Ernie: enthousiast en onbevangen, naar alles wat je leuk vindt. Gebruik daarna de zienswijze van Bert: serieus en feitelijk, en zet de voor- en nadelen op een rij,” legt ze uit.

Tijdens de workshop Het Studiekeuze Stappenplan vertelt Xandra precies hoe deze aanpak werkt.

Persoonlijk advies

Zelf studiekeuzeadvies krijgen van Valeri, Heidi, Jolanda, Xandra of één van de andere studiekeuzeadviseurs? Bezoek tijdens de beurs het coachplein. Voor €5 schrijf je je in voor een 1-op-1 gesprek van 15 minuten. “We zien op de beurs heel veel verschillende leerlingen. Leerlingen in een oriënterende fase maar ook studenten die zijn gestopt met hun studie. Bijzonder om te merken dat we in een kort coachgesprek kunnen verhelderen waarom de eerder gekozen studie niet paste. Dat maakt de weg vrij voor de juiste keuze", zegt Valeri.


Onderwijs- en Studiekeuzebeurzen in 2024

Met deze 7 tips ben jij helemaal klaar voor de beurs! Hier nog even alle beurzen op een rij. Welke ga jij bezoeken?

Onderwijsbeurs Zuid
26 & 27 september 2025 | Koningshof Veldhoven

Onderwijsbeurs Noordoost
3 & 4 oktober 2025 | Evenementenhal Hardenberg

Studiekeuzebeurs Midden
28 & 29 november 2025 | Jaarbeurs Utrecht

De BuitenlandBeurs
28 & 29 november 2025 | Jaarbeurs Utrecht

Studiekeuzebeurs West
12 & 13 december 2025 | Rotterdam Ahoy

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.