Van twijfel kan je leren
Laten we beginnen met een geruststelling: iedereen twijfelt. Twijfel is helemaal niet erg, maar het kan je wel onzeker maken. Toch leidt een beetje wikken en wegen vaak tot een betere keuze, omdat je daardoor ook andere opties bekijkt – je krijgt dan nieuwe inzichten.
Stel je eens voor: je zou zonder enige twijfel meteen kiezen voor rood als lievelingskleur, zonder ook naar de andere kleuren te kijken. Maar wanneer je later de kleur blauw ziet, vind je die kleur eigenlijk ook heel mooi en heb je spijt dat niet je wat meer had getwijfeld en die optie meenam in je keuze.
Dit is natuurlijk een onbelangrijk voorbeeld, maar stel je nu dan eens voor dat het om een studie gaat. Je ziet bijvoorbeeld de studie rechten en denkt direct: “Ja, dat wordt het!” Je schrijft je in zonder naar andere studies te kijken. Je begint aan de studie, maar na een tijdje kom je erachter dat je de studie helemaal niet zo leuk vindt of bij je past. Je krijgt spijt dat je niet wat beter had gekeken en wat meer had getwijfeld.
Zie je? Soms kun je beter twijfelen tussen een paar opties dan meteen iets kiezen. Maar hoe ga je met twijfel om? Hoe hak je knopen door?