Leer knopen doorhakken: zorg dat je in ieder geval iets kiest

min. lezen
knopen doorhakken

Je bent zover, het moment van de studiekeuze nadert, maar je twijfelt nog enorm. Tja, dat kan gebeuren... Het maken van een studiekeuze is echt niet altijd makkelijk, maar hoeft geen ramp te zijn. Zorg bij twijfel dat je in ieder geval iets kiest.

Weet je niet hoe en twijfel je nog (heel erg)? Met deze blog helpen we je om knopen door te hakken!

Van twijfel kan je leren

Laten we beginnen met een geruststelling: iedereen twijfelt. Twijfel is helemaal niet erg, maar het kan je wel onzeker maken. Toch leidt een beetje wikken en wegen vaak tot een betere keuze, omdat je daardoor ook andere opties bekijkt – je krijgt dan nieuwe inzichten.

Stel je eens voor: je zou zonder enige twijfel meteen kiezen voor rood als lievelingskleur, zonder ook naar de andere kleuren te kijken. Maar wanneer je later de kleur blauw ziet, vind je die kleur eigenlijk ook heel mooi en heb je spijt dat niet je wat meer had getwijfeld en die optie meenam in je keuze.

Dit is natuurlijk een onbelangrijk voorbeeld, maar stel je nu dan eens voor dat het om een studie gaat. Je ziet bijvoorbeeld de studie rechten en denkt direct: “Ja, dat wordt het!” Je schrijft je in zonder naar andere studies te kijken. Je begint aan de studie, maar na een tijdje kom je erachter dat je de studie helemaal niet zo leuk vindt of bij je past. Je krijgt spijt dat je niet wat beter had gekeken en wat meer had getwijfeld.

Zie je? Soms kun je beter twijfelen tussen een paar opties dan meteen iets kiezen. Maar hoe ga je met twijfel om? Hoe hak je knopen door?

Knopen doorhakken

Teveel twijfel is natuurlijk ook niet goed, want dan kun je uiteindelijk geen (studie)keuze maken. Hoe hak je dan knopen door? De meeste mensen stellen dingen uit als ze ergens niet helemaal zeker van zijn. 

Moet je dan, om een keuze te maken, heel zeker zijn van je zaak? Ja en nee, je moet natuurlijk wel wat onderzoek hebben gedaan om te weten waaruit je kiest en je moet weten wat de voor- en nadelen zijn van elke optie. Maar dan nog, je kunt het nooit helemaal zeker weten. Focus vooral niet op de ‘perfecte’ keuze. Die is er niet. 

Uitstellen zorgt er vaak voor dat er niets gebeurt, of dat anderen voor je gaan kiezen, waardoor je later misschien spijt krijgt. Kies dus in ieder geval zelf. Je moet daarvoor soms best wat moed verzamelen. Als je meer wilt weten over hoe je moed verzamelt, lees dan deze blog met do’s en don’ts over het maken van een studiekeuze

Dit is natuurlijk allemaal makkelijker gezegd dan gedaan, maar probeer het eens. Begin met iets kleins zoals het kiezen van je lievelingskleur of eten en maak dan telkens wat belangrijkere beslissingen. Je zult merken dat je zelfverzekerder wordt als je vaker keuzes maakt.

Kies, maak fouten en leer ervan

We hebben het nu gehad over het kiezen van een studie, maar je kunt ook prima kiezen voor een tussenjaar, zolang je maar een bewuste beslissing maakt. Je zult merken dat wanneer je moed verzamelt om een studiekeuze te maken, er ook echt iets gebeurt – en daar kun je dan weer trots op zijn. Wil jij je eigen koers bepalen? Dan hoort zelf kiezen erbij.

Of je twijfelt of niet: kies dus in ieder geval ergens voor, dan kun je achteraf altijd nog zeggen dat het geen goede keuze is geweest, en kun je daarvan leren. Uiteindelijk is het toch vallen en opstaan. Van fouten leer je.

ik-wil-niet-kiezen-foto2
Lees de blog over Rafaël

Vind jij het ook moeilijk om een studiekeuze te maken en wil je meer weten over niet kunnen kiezen?

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.