Hoe proef ik optimaal sfeer op een open dag?

min. lezen
sfeer-proeven-open-dag

Je hebt besloten om een bezoek te brengen aan een open dag. Heel goed, dit is een belangrijke stap in het studiekeuzeproces. Een of meerdere open dagen bezoeken levert je enorm veel voordelen op. Eén daarvan is dat je al een beetje kunt sfeer proeven op een open dag. Maar hoe doe je dat? Daar gaan we in dit artikel uitgebreid op in.

Veel jongeren bezoeken een open dag van een opleiding vooral om informatie op te doen. Hoe zien het vakkenpakket en de tentamens eruit, wat kun je worden met een bepaalde opleiding, et cetera. Maar op open dagen kun je zoveel méér ontdekken! Je ziet het opleidingsgebouw met je eigen ogen, kunt mensen spreken die er al langer rondlopen en simpelweg ervaren hoe de sfeer er is.

Bereid je voor!

Allereerst een kleine waarschuwing: een open dag geeft je niet altijd een eerlijk beeld van de opleiding. Je snapt zelf natuurlijk ook wel dat de opleiding zijn beste beentje voortzet om zo veel mogelijk studenten binnen te halen. Een schoolgebouw vol ballonnen, heerlijke hapjes en leuke spelletjes zijn dingen die je uiteraard niet het hele jaar door ziet. Alles wordt net even wat mooier/leuker/beter gemaakt dan de normale gang van zaken. Belangrijk is om je goed voor te bereiden, zodat je echt naar de inhoud kijkt en je je dus niet laat verleiden door leuke extraatjes. Hoe beter jij al weet wat de opleiding zelf inhoudt, hoe meer je je kunt focussen op de sfeer die er heerst.

Bij de meeste open dagen is er een programma samengesteld met bijvoorbeeld klassikale bijeenkomsten waarbij zowel een student als docent iets vertelt over de studie. Docenten praten dan vooral over praktische zaken als het lesprogramma, studenten vertellen je meer over het studentenleven. Zo moet jij een zo compleet mogelijk beeld van de opleiding krijgen, iets wat in de praktijk nog wel eens tegenvalt. Zeker als je onvoorbereid naar de open dag gaat, want dan is alles nieuw en onduidelijk voor je.

Alles begint bij vragen stellen

De belangrijkste tip die we je kunnen geven is kort maar krachtig: stel vragen! Met alleen maar om je heen kijken kom je niet ver. Benader studenten van de opleiding met vragen over hoe een normale schooldag eruitziet, over de campus, over verenigingen, over de faciliteiten en alle andere dingen die je wilt weten. De meeste studenten geven je hier een eerlijk antwoord op en helpen je graag een reëel beeld van de opleiding te schetsen. Om optimaal sfeer te proeven op een open dag, moet je daarom zelf op onderzoek uit naar verschillende thema's:

Het oordeel van studenten

Door vragen te stellen aan studenten kom je erachter hoe hun schoolleven eruitziet, maar je kunt ook de diepte in over andere zaken. Hoe beoordelen zij de campus en de faciliteiten in het schoolgebouw? Is de studielast niet veel te zwaar (of juist veel te licht)? Houd je nog vrije tijd over voor leuke dingen? Studenten die het zelf meemaken, kunnen jou het beste beeld schetsen.

Daarbij: misschien zit de student die jij spreekt wel bij een studie- of studentenvereniging. In dat geval kan hij of zij je hier meer over vertellen. Soms wordt er op een open dag al een plekje vrijgemaakt waar verenigingen zich kunnen presenteren, maar de kans is groot dat zij alleen de lusten en niet de lasten met je delen. Een student 1-op-1 spreken zorgt waarschijnlijk voor een eerlijker verhaal.

Een beeld van de stad/het vervoer

Bij open dagen wil je vooral een idee krijgen van de opleiding, maar ook het studentenleven eromheen. Verken daarom meteen de stad waar jouw mogelijke vervolgopleiding zit. Dit helpt je in jouw overweging of je op kamers wilt in de stad of niet. Extra tip: bezoek de open dag met het openbaar vervoer. Wanneer het studiejaar begint, ga je hier waarschijnlijk gebruik van moeten maken. Wel zo fijn als je weet hoe bereikbaar jouw opleiding is en bij welke halte je moet in- en uitstappen 😉

Opleidingsfaciliteiten

We hebben het al even over de faciliteiten op een opleiding gehad. Laten we hier nog extra op inzoomen. Wanneer je veel groepsprojecten hebt, is het fijn als er veel ruimtes zijn waar jij met je groepje kunt zitten om te overleggen. Daarnaast wil je het liefst ook een rustig plekje om te leren voor tentamens. De meeste opleidingen beschikken over een mediatheek, hier kun jij in alle rust blokken voor die (studenten)tien!

Verder is het prettig als je een beetje keuze hebt in eet- en drinkgelegenheden. Een kantine met genoeg keuze, een paar automaten waar je drinken uit kunt halen tussen de lessen door, of die vette hap scoren die je verdiend hebt na een middagje blokken; je wilt wel keuze hebben. Uiteraard is dit niet het belangrijkste om op te letten bij open dagen, maar wel prettig als de faciliteiten er zijn, toch?

Maak een lijstje

Vergelijken is uiteraard de key. Bezoek meerdere open dagen van dezelfde studie, zodat je de voor- en nadelen van opleidingen op een rijtje kunt zetten en een goede afweging kunt maken welke opleiding het beste overall scoort.

Zorg er ook voor dat je je niet teveel laat afleiden door je smartphone. Het is heel verleidelijk om even door je Instafeed te scrollen of met andere dingen bezig te zijn, maar uiteindelijk breng je toch een paar jaar op je nieuwe opleiding door. Zonde als je je er dan niet prettig voelt.

Tot slot nog een extra tip: meld je ook aan voor een meeloopdag om een dag op de opleiding in de praktijk mee te maken. Je volgt hierbij een aantal lessen die ook gegeven worden als je ook echt aan deze opleiding gaat studeren. Zo ga je meer de diepte in in de richting van de opleiding dan bij een open dag. Dit helpt je nog beter de juiste studiekeuze te maken.

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.