Nog geen keuze gemaakt? Help! 5 tips voor last-minute beslissers

min. lezen
5-tips-voor-last-minute-studie-kiezen-website hearder 1076x715

Zo heb je nog een half jaar voor je studiekeuze, en zo is het bijna 1 mei! April is aangebroken en dit is dus echt de laatste maand om een studie te kiezen voor volgend schooljaar! Twijfel je nog? Heel begrijpelijk als je hier stress van hebt. Geen paniek, Studiekeuzelab to the rescue! We geven je 5 handige tips.

1: Schrijf je in voor meerdere studies!

Kan dat? JA! En doe dat vooral zo snel mogelijk, want zo voorkom je dat je in een ongewenst tussenjaar terechtkomt. Je kunt je voor vier (niet numerus fixus) opleidingen inschrijven. Op deze manier kun je in ieder geval weer rustig nadenken over welke studie het daadwerkelijk gaat worden. Hiermee verminder je stress die je niet kunt gebruiken zo vlak voor de centrale examens.

2: Back to basic

Oké, nu je je hebt ingeschreven kun je weer even rustig ademhalen. Maar hoe nu verder? Ga terug naar de basis. Om je te helpen, hebben we een aantal vragen voor je:

  • Waarom heb je voor deze opleiding gekozen
  • Hoe matcht de studie met jouw talenten en karaktereigenschappen?
  • Waarom past de opleiding goed bij je?
  • Wat vind je er leuk aan, wat niet?

Schrijf die dingen op en vergelijk de uitkomsten met elkaar. Zo krijg je inzicht in je eigen gedachten en zie je waarschijnlijk al snel voor welke studie je moet gaan.

aanmelddeadlines
Download het studiekeuze e-boek

Maak in vier stappen de juiste studiekeuze!

3: Bespreek je twijfels

Mocht je nog twijfelen, bespreek het dan! Ga bijvoorbeeld naar je mentor of decaan om hun mening eens te horen. Onderschat daarnaast de mening van je ouders of vrienden niet. Zij kennen jou door en door en kunnen je helpen met je keuze. Leg uit waarom je twijfelt tussen een aantal studies en vraag of zij je kunnen helpen.

Je kunt ook nog met een student van elke studie in gesprek. Zij kunnen jou alles vertellen over hun ervaring met de studie zelf. Zo kun je natuurlijk ook veel informatie inwinnen.

4: Maak je keuze

Weet je nu voor welke studie jij gaat? Mooi, dan is het tijd om de knoop door te hakken. Je hebt alles nog een keer nagelopen, het met anderen besproken. Check alles nog een laatste keer, en maak dan de keuze die het dichtste bij je lijkt te liggen.

Wist je dat je meestal ook nog vanuit de school zelf een studiekeuzecheck krijgt? Op elk niveau bestaat er zoiets. De uitkomst is niet bindend, maar het is wel verplicht om de check te doen. Zie het maar zo, je kunt dan met een gerust hart beginnen aan je opleiding!

knopen-doorhakken
Twijfel je?

Leer kopen doorhakken!

5: Kies voor een tussenjaar

Mocht je er echt niet uitkomen, dan kan een tussenjaar een uitkomst zijn. Dit geeft je extra tijd om nog eens goed na te denken over jouw studiekeuze. Zelfs Amalia deed het. Doe een studiekeuzetraject en ga op zoek naar een bijbaantje. Op deze manier ben je actief bezig met het maken van je studiekeuze en verdien je daarnaast nog eens een aardig zakcentje. Als je nog niet zo goed weet wat je wil kan het behulpzaam zijn om eerst meer over jezelf te leren, door bijvoorbeeld wat ervaring op te doen in het buitenland. Op deze manier leer je jezelf beter kennen en kun je een bewustere studiekeuze maken.

Een tussenjaar hoeft dus echt niet zo erg te zijn. Mocht je dit willen voorkomen, zorg dan dat je in ieder geval deze tips volgt en vergeet niet om je vooral in te schrijven voor de studies waartussen je twijfelt. Als je ook op kamers wilt, lees dan deze tips voor hospiteren. Veel succes!

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.