Hoe kom je erachter wat je wilt? Zelfkennis en studiekeuze

min. lezen
Hoe kom je erachter wat je echt wil? Zelfkennis en studiekeuze

Ben je net lekker bezig op school – je hebt je profiel gekozen en je haalt prima cijfers – moet je opeens aan de slag met je studiekeuze. Maar wat wil je?! En hoe kom je erachter wat je wilt? Allemaal lastige vragen die niet 1, 2, 3 beantwoord zijn. Om je op weg te helpen, vind je hier een aantal handige tips om erachter te komen wat je wilt.

Keuzes maken is moeilijk, iedereen heeft er moeite mee. Want hoe weet je nou wat je wilt – en wat de juiste keuze is? Soms is het al lastig om te kiezen wat je op je brood wil, of dat je voor Doritos of Lays chips moet gaan, laat staan welke studiekeuze je moet maken – weet jij veel?!

Gelukkig zijn er manieren om daarachter te komen. Te beginnen bij een stukje zelfkennis. Weten wie je bent, brengt je een stuk dichterbij weten wat je wilt. Veel mensen die weinig zelfkennis hebben, kunnen vaak ook lastiger goede keuzes maken, want hoe weet je of je de juiste keuze maakt als je geen idee hebt wie jij eigenlijk bent? Dit is een struggle die veel mensen hebben. Daarom we gaan proberen je er doorheen te loodsen.

Zelfkennis

Om erachter te komen wat je wilt, heb je zelfkennis nodig. Zelfkennis betekent kortgezegd dat je van jezelf weet hoe je denkt, wat je wel en niet kunt, en op basis daarvan keuzes kunt maken.

Het stomme is alleen dat je vaak dingen op de automatische piloot doet. Zoals fietsen, je denkt er niet echt bij na. Hetzelfde geldt voor dingen doen die je leuk vindt. Daar denk je ook niet over na waarom je het leuk vindt. Op die manier leer je jezelf niet echt kennen. Maar hoe vergaar je die zelfkennis dan wel? Om jezelf echt goed te leren kennen, kun je een aantal dingen doen.

Twijfel je over je studiekeuze?
Twijfel je wel eens?

Check dan deze topic page met verhalen tips en tricks over hoe je keuzes leert maken

Begin bij jezelf

Heb je al eens nagedacht over jezelf? Wat vind je leuk om te doen – en wat niet –, waar ben je goed in – en waarin niet –, wat voor vrienden heb je? Wat zou je ooit nog eens willen doen? Waarvan droomde je altijd? Wat doe je als je piekert, bang bent, of juist heel blij? Wat vind je van bepaalde dingen? En waarom vind je dat?

Dit zijn allemaal vragen die je aan jezelf kunt stellen om jezelf beter te leren kennen. Ga dus met jezelf in gesprek. Dit klinkt misschien zweverig, maar dat valt wel mee, het is juist heel handig om te weten. Want als je weet wie jij bent, kun je makkelijker keuzes maken. Je weet ook beter waarom je bepaalde keuzes maakt – en waarom je twijfelt over bepaalde dingen.

Het belangrijkste is om jouw eigen (denk)patronen te leren kennen, waarom word je boos om bepaalde dingen, waarom word je blij van bepaalde dingen, waarom vind je bepaalde dingen leuk en waarom vind je andere dingen niet leuk? Een manier om dat te ondersteunen is het bijhouden van een dagboek.

Hou een dagboek bij

Het bijhouden van een dagboek kan goed helpen inzicht te krijgen in hoe je denkt en wat je wilt. Je hebt namelijk zoveel gedachten op één dag dat je ook veel van deze gedachten weer vergeet, terwijl ze heel waardevol kunnen zijn.

Als je veel piekert omdat je bijvoorbeeld niet weet wat je wilt na de middelbare school, dan kan het helpen om je gedachten op te schrijven, om ze van je af te schrijven. Het schrijven helpt namelijk om inzicht te krijgen in je eigen denkpatronen. Als je weet hoe je denkt, waar je over twijfelt, wat je leuk vindt en wat niet, kun je bewuster omgaan met momenten waarop je piekert of twijfelt aan bepaalde dingen.

Praat met anderen

Een andere belangrijke manier om zelfkennis op te doen is door er met anderen over te praten. Hoe kijken zij naar jou? Wat zien zij? Waar vinden zij dat jij goed, of minder goed, in bent? Welke kenmerken zien zij in jou? Bespreek dit met mensen die jou goed kennen – en waarvan je een stootje kunt hebben, want zulke gesprekken kunnen best confronterend zijn.

Deze gesprekken zijn super handig. Andere mensen zien jou namelijk anders dan jezelf. Misschien denk je van jezelf wel dat je niet zo goed bent in het organiseren van dingen, terwijl anderen dat juist heel anders zien. Daarom is het altijd goed om eens in gesprek te gaan met een aantal vrienden, familieleden, je decaan of mentor. Zo krijg je een vollediger beeld van jezelf.

Waarom zou je jezelf beter willen leren kennen?

Dit is een belangrijke vraag, want het kan best confronterend zijn om jezelf te leren kennen. Het kan best hard aankomen als je erachter komt dat je iets toch niet zo goed kunt, toch?
Misschien wel, maar je leert er wel van, en je komt er wel overheen.

Als je niet weet wat je wilt en je blijft je keuze maar vooruit schuiven, dan komt er een moment dat je tegen de lamp loopt en geen tijd meer hebt om een keuze te maken. Dat is pas vervelend! Ga er dus mee aan de slag. Uiteindelijk heb je er superveel aan. Zelfkennis en weten wat je wilt komen op zoveel momenten in je leven goed van pas. Niet alleen bij je studiekeuze, maar straks ook bij het vinden van een baan, of het zoeken naar een huis (volwassen shit).

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.