Dit moet je wel, en juist niet doen bij het kiezen van een studie [+video]

min. lezen
Wat je wel en juist niet moet doen bij het maken van een studiekeuze

Het maken van een studiekeuze is niet altijd makkelijk. Want ja, wat moet je eigenlijk kiezen, en wat sluit goed aan bij jou? Om ervoor te zorgen dat je niet verstrikt raakt in het web dat studiekeuze heet, hebben we hier een aantal do's en don'ts bij het maken van een studiekeuze voor je.

Liever kijken in plaats van lezen? Dat kan! Klik hierboven op de play-knop, dan leggen Lucas en Leila de do's en don'ts haarfijn uit.

Do’s: Dit kun je het beste wel doen

Begin op tijd

De studiekeuze is reuze. Er zijn zoveel opleidingen en studierichtingen, dat het belangrijk is dat je de tijd neemt. Want een keuze is niet 1, 2, 3 gemaakt. Begin dus ver van tevoren. Ideaal is om al in het voorlaatste jaar te beginnen – of zelfs eerder. Als je dat doet, hoef je je niet te haasten en kun je rustig je opties afgaan. Dat scheelt stress. 

Kijk naar jouw kwaliteiten en wat je leuk vindt

Kies een studie die past bij jouw kwaliteiten en wat je leuk vindt. Als je daarvan uitgaat, is de kans veel groter dat je jouw toekomstige studie ook daadwerkelijk leuk gaat vinden. Kijk dus goed naar jezelf of praat met anderen over jouw kwaliteiten en talenten (en ja, iedereen heeft ze).

Vergelijk studies

Heb je al een aantal studies die jou interessant lijken, maar twijfel je nog? Maak dan een voor- en nadelen lijstje per studie. Er zijn altijd plus- én minpunten te vinden. Streep deze tegen elkaar af. Zo kom je uit op een studie die voor jou de minste minpunten heeft en het beste aansluit bij jouw kwaliteiten en interesses.

Ga eropuit

Je kunt veel online vinden, maar de opleiding leer je toch echt het beste kennen door het te ervaren. Ga er dus op uit. Dat begint bijvoorbeeld bij een onderwijs- of studiekeuzebeurs. Daar krijg je een overzicht van welke studies er allemaal zijn. Met die kennis maak je een selectie aan opleidingen die je kunt bezoeken tijdens een open dag. Ook daar maak je weer een selectie uit. Bezoek vervolgens een meeloopdag. Zo krijg je echt te zien hoe het is om op die opleiding te studeren.

Wed niet op één paard

Er kan van alles gebeuren tussen de tijd dat je je inschrijft en de eerste lesdag. Of misschien is het wel een lotingstudie (numerus fixus) en word je uitgeloot. Of wie weet zijn er te weinig inschrijvingen en wordt de studie gecanceld. Zorg dus voor een top 3 van studies die je leuk lijkt.

Don’ts: dit kun je het beste 

Een studie kiezen vanwege vooroordelen

"Ga jij maar rechten studeren, daar verdien je tenminste geld mee." Herken je dit, of iets wat hierop lijkt? Luister er niet naar! Het is belangrijk dat je iets kiest waar jij zelf helemaal achter staat, en niet omdat je omgeving vindt dat je iets moet gaan studeren. Kies een studie die bij jou past en gooi die vooroordelen overboord.
studiekeuzelab ebook
In vier stappen naar je studiekeuze

Download het Studiekeuzelab ebook

Jezelf teveel druk opleggen

"Ik moet nu kiezen.", werkt ongeveer even averechts als "Ik moet nu slapen.": dat gaat niet. Blijf daar dan ook niet in hangen maar vraag om hulp: bij de decaan, je vrienden, je ouders of spreek eens met een studiekeuzecoach. Er zijn dus genoeg hulpmiddelen om erachter te komen wat bij je past: bij jouw kwaliteiten, je interesses én je niveau.

Kiezen wat je vrienden kiezen

Dit gebeurt regelmatig, helemaal nu met corona: een studie kiezen omdat je vrienden dat doen. Er zijn hele vriendengroepen die zich massaal voor één studie inschrijven. Ga hier niet in mee. Want het is jammer als je in het eerste jaar al afhaakt omdat die studie eigenlijk niet past! Waar hun kwaliteiten liggen of wat zij leuk vinden, hoeft niet per se bij jou te passen. Ga dus goed op onderzoek uit en volg niet blindelings anderen op.

Een opleiding kiezen, puur vanwege de baankansen

Je ziet je toekomst al helemaal voor je: een goede baan met een dik salaris. Daarom ga je voor die ene opleiding… niet doen! Natuurlijk is geld belangrijk, maar zeker niet het belangrijkste. Want wat als je een dikke baan hebt, maar niet gelukkig bent? En weet je, je kunt beter iets doen wat je leuk vindt. Zo vind je altijd wel een leuke baan en hou je het langer vol. En dat geld? Dat komt wel. 

Kies dus iets waar je plezier in hebt, waar je interesses liggen, waar je goed in bent, of alledrie. Je weet nooit welke kansen er op je pad komen, dus wie weet kom je met een opleiding die je leuk vindt wel net zo ver.

Denken dat je keuze de rest van je leven bepaalt

Denk je dat je studie de rest van je leven bepaald en voel je nu al een hele hoop druk? Denk dan maar zo: je studiekeuze bepaalt niet de rest van je leven.

Ontzettend veel mensen werken in een ander veld dan ze in hebben gestudeerd. 

Vraag maar eens na in je omgeving wat je vader, moeder, tante of opa heeft gestudeerd. Wedden dat er altijd wel iemand tussen zit die nu heel gelukkig is met een baan die totaal niet aansluit bij hun studiekeuze? Je studie bepaalt dus niet je toekomst, maar draagt wel bij aan zelfontwikkeling en sollicitaties.

Goed om te weten

Met bovenstaande do’s en don’ts hopen we je een eind op weg te helpen om de studie te kiezen die het best bij jou past. Bevalt de opleiding nou tóch niet? Het is niet het einde van de wereld als je een foute studiekeuze maakt! Je weet dan in ieder geval wat je niet wil. Dat is óók belangrijk om te weten.

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.