Het maken van een studiekeuze: alle do’s en don’ts op een rij [+video]

min. lezen
do's don'ts studiekeuze

Laten we maar meteen met de deur in huis vallen: er zijn geen foute keuzes, zolang je er maar achter staat. Ook een foute beslissing kan uiteindelijk een goede zijn. Je bent nog jong en een foute keuze leidt uiteindelijk tot een nieuwe eye opener: je weet in ieder geval wat je niet wilt!

In deze blog hebben we de meest voorkomende do’s en don’ts op een rijtje gezet om je te helpen bij het maken van een studiekeuze. Check je liever de video? Dat kan, klik dan hierboven op de play-knop en Lucas en Leila leggen de do's en don'ts haarfijn uit.

Do’s: wat je wél moet doen bij het maken van een studiekeuze

Begin op tijd met oriënteren

Er zijn eindeloos veel richtingen en opleidingen waar je uit kan kiezen. Begin dus op tijd met oriënteren en bezoek diverse studiebeurzen en open dagen van scholen.

Focus op wat je leuk vindt en waar je sterke punten liggen

Dat maakt een studie ook direct veel leuker en interessanter voor je. Misschien liggen je interesses in eerste instantie niet bij een specifiek vak of een bepaalde richting, maar ben je er wél heel goed in. Iedereen heeft zo z’n eigen kwaliteiten, maak daar gebruik van! Check ook eens deze blog over het ontdekken van je kwaliteiten.

Kritisch kijken naar de verschillen tussen studies

Studeren is van groot belang voor je toekomst. Twijfel je tussen verschillende studies? Maak dan een voor- en nadelen lijstje per studie. Sluit een studie niet direct uit omdat er een paar vakken tussen zitten die je niet leuk vindt. Er zijn altijd plus- én minpunten te vinden. Weeg deze tegen elkaar af. Zo kom je uit op een studie die voor jou de minste minpunten heeft en het beste aansluit bij jouw kwaliteiten en interesses!

Bedenk een plan B

Er kan van alles gebeuren tussen de tijd dat je je inschrijft en de eerste lesdag. Of misschien is het wel een lotingstudie (numerus fixus) en word je uitgeloot. Of wie weet zijn er te weinig inschrijvingen en wordt de studie gecanceld. Zorg dus voor een top 3 van studies die je leuk lijkt.

Loop een dagje mee

Naast open dagen, organiseren scholen ook vaak meeloopdagen. Zo kun je met een student meekijken en ervaren wat je van de studie vindt in de praktijk. Vaak krijg je ook nog wat extra informatie over de ervaringen van de student.

Don’ts: dit moet je niet doen bij het kiezen van een studie

Een studie kiezen omdat het moet van jezelf of je omgeving

Ben je er nog niet aan toe om te studeren of kom je er echt niet uit wat je wil? Neem een pauze! Las een tussenjaar in en probeer te ontdekken wat je leuk vindt en waar je kwaliteiten liggen. Dit kan je doen door een bijbaantje te zoeken waar je kunt gaan werken. Of misschien is het maken van een verre reis wel iets voor jou om te ontdekken wat je écht wilt.

Check hier Rafaël's verhaal
Check hier Rafaël's verhaal

Hij wist – met behulp van een studiekeuzecoach – toch zijn studiekeuze te maken

Te veel van jezelf vragen

Kom je er in je eentje niet uit? Blijf dan niet hangen maar vraag om hulp: bij de decaan, je vrienden, je ouders of doe een studiekeuzetest. StudiekeuzeMaken.nl heeft een overzicht met testjes waar je WEL wat aan hebt. Er zijn dus genoeg hulpmiddelen om erachter te komen wat bij je past: bij jouw kwaliteiten, je interesses én je niveau.

Doen wat een ander doet

Het is een veelvoorkomende fout en toch wordt deze nog vaak gemaakt: een studie kiezen omdat je vrienden dat doen. Zonde van je tijd als je in het eerste jaar al afhaakt! Waar hun kwaliteiten liggen of wat zij leuk vinden, hoeft niet per se bij jou te passen. Ga dus goed op onderzoek uit en volg niet blindelings anderen op.

Een opleiding kiezen vanwege imago, locatie of salaris

Je ziet je toekomst al helemaal voor je: een goede baan met een dik salaris. Daarom ga je voor die ene opleiding… niet doen! Hartstikke mooi, zo’n droom. Maar wanneer je doel te ver weg ligt is het moeilijk om hierop te blijven focussen. Kies dus iets waar je plezier in hebt of waar je interesses liggen of waar je goed in bent. Je weet nooit welke kansen er op je pad komen, dus wie weet kom je met een opleiding die je leuk vindt wel net zo ver. Enne, dromen mag altijd!

Denken dat je leven nu vastligt

Je studiekeuze bepaalt niet de rest van je leven. Vraag maar eens na in je omgeving wat je vader, moeder, tante of opa heeft gestudeerd. Wedden dat er altijd wel iemand tussen zit die nu heel gelukkig is met een baan die totaal niet aansluit bij hun studiekeuze? Je studie bepaalt niet je toekomst, maar draagt wel bij aan zelfontwikkeling en sollicitaties!

Met bovenstaande do’s en don’ts hopen we je een eind op weg te helpen om de studie te kiezen die het best bij jou past. Bevalt de opleiding nou tóch niet? Het is niet het einde van de wereld als je een foute studiekeuze maakt! Je weet dan in ieder geval wat je niet wil. Dat is óók belangrijk om te weten.

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.