Dit is waarom je netwerk de sleutel tot succes kan zijn

min. lezen
Ontwerp zonder titel (1)

Je netwerk is simpelweg iedereen die je kent of waar je via-via mee in contact kunt komen. Denk bijvoorbeeld aan je familie en vrienden, maar ook aan klasgenoten, collega’s of contacten via social media. De juiste personen in je netwerk kunnen je op verschillende momenten in je carrière verder helpen. Benieuwd naar hoe dat dan precies werkt? Lees verder!

3 situaties waarbij je je netwerk kunt inzetten

Er zullen momenten in je leven voorbij komen dat je een beroep kunt doen op je netwerk. Door contact te leggen met de juiste mensen kun je bijvoorbeeld eerder een stageplek of baan vinden of uitgenodigd worden voor een interessant event.

Ook aan het begin van je (studie)carrière kan je netwerk veel betekenen. Bijvoorbeeld wanneer je een studiekeuze moet maken. Hieronder lichten we deze 3 situaties verder toe:

1. Hulp bij je studiekuze

Wie zie je iedere dag? Wie kent jou het beste? Grote kans dat dit je ouders, andere familieleden of beste vrienden zijn. Allen behoren ze tot jouw netwerk waaraan je bijvoorbeeld advies kunt vragen over je studiekeuze.

Iedereen heeft het beste met je voor, maar doordat mensen je goed kennen kunnen ze misschien iets anders vinden dan wat jij in gedachten hebt. Wil je een meer neutrale of zakelijke mening? Kijk dan eens of je mensen in je netwerk hebt die net wat verder van je af staan.

Onze tip: vraag jezelf van tevoren af wie uit je netwerk je het meest nuttige advies kan geven over je studiekeuze en probeer vervolgens goed door te vragen naar de reden achter een bepaald advies.

gebruik-het-disc-model-voor-je-studiekeuze
Zelfinzicht vergroten? Gebruik het DISC model

Loopbaancoach Heidi Rooijakkers vertelt hoe

2. De zoektocht naar een stageplek of baan

Bij veel opleidingen komt een stage aan bod. En soms moet je een stageplek zelf regelen. Daar kan je netwerk bij helpen! Ken je mensen die bijvoorbeeld werkzaam zijn bij een bedrijf dat je interessant vindt? Probeer daar dan eens een lijntje uit te zetten. Of spread the word in je netwerk dat je op zoek bent naar een stageplek.


Afgestudeerd? Het bovenstaande geldt ook zeker als je op zoek bent naar je eerste baan. Je netwerk kan je tippen over een openstaande vacature. Kom je in contact met een persoon die wat voor je kan betekenen, bereid de vervolgstap dan goed voor. Bedenk van tevoren goed wat je uit een sollicitatiegesprek wil halen en zet vragen alvast op papier.

3. Bijwonen van een event

Heb je je weleens afgevraagd hoe jouw favoriete insta-influencers toch altijd bij die vette events aanwezig zijn? Netwerken! Vaak benader jij iemand uit je netwerk als je het inzet in de zoektocht naar een baan of bij je studiekeuze, maar bij een event werkt het iets anders.

De uitnodiging voor een event komt vanuit een bedrijf en dus nodig je jezelf niet uit. Daarom ligt de main focus eerst op het opbouwen van de relatie met de persoon uit je netwerk. Dit doe je o.a. door interesse te tonen in het product of de dienst die op het event gepresenteerd wordt waar je graag bij wilt zijn.

Goed om te weten: een (zaken)relatie ontvangt vaak uitnodigingen voor relatie-evenementen, zoals een netwerkborrel, seminar of diner. Bedrijven zien evenementen als een informele manier om een relatie met hun klanten te kunnen versterken. Heb jij misschien ook een eigen bedrijf? Dan kun je ook zelf een event organiseren om jezelf te presenteren en relaties op te bouwen.  

5 tips om je netwerk (verder) op te bouwen

Of je nou aan het begin van je carrière staat of al veel werkervaring hebt; van een goed netwerk heb je jaren profijt. Er bestaat geen beginpunt wanneer je zou moeten starten met netwerken, maar vaak is het handig om te starten met het opbouwen van je netwerk als je op het punt staat om (veel) nieuwe mensen te ontmoeten. Bijvoorbeeld als je begint met je vervolgopleiding. Hoe pak je dit aan? Wij geven 5 tips:

Tip 1: zorg voor een goede eerste indruk

Misschien een beetje een open deur, maar een goede eerste indruk is ontzettend belangrijk. Hoe je bij de ander overkomt wordt namelijk veel beter onthouden dan wat je precies zegt. Een goede voorbereiding is hierbij het halve werk!

Een paar tips op een rijtje: weet met wie je spreekt, wees beleefd, geïnteresseerd en stel vragen. Kijk de ander aan als je in gesprek bent en zorg dat je er netjes en verzorgd uitziet. Zo laat je zeker een positieve indruk achter bij je klasgenoot, collega, werkgever, docent of (vooralsnog) vage kennis.

hospiteren
Hospiteren voor een kamer?

Zo pak je dat aan!

Tip 2: offline netwerken op events

Offline netwerken kan in principe overal, want mensen kom je overal tegen. Wil je echt doelgericht op pad? Bezoek dan bijvoorbeeld speciale netwerkevents. Misschien organiseert jouw onderwijsinstelling, studenten- of studievereniging zo’n evenement en er bestaan netwerkclubs, zoals MKB Nederland, waar je lid van kunt worden.

Pro tip: neem een stapel persoonlijke visitekaartjes mee om op een netwerkevent mee te kunnen geven aan interessante contacten en probeer er zelf ook een aantal te scoren. Zo leg je een mooi archief aan van handige contactgegevens.

Tip 3: online netwerken

Ben je niet per se een uitbundig type en vind je het lastig om op mensen af te stappen? Dan zijn er gelukkig ook veel mogelijkheden om online te netwerken. LinkedIn is bijvoorbeeld een populair platform waar je contact kunt leggen met professionals en studenten uit verschillende vakgebieden. Een profiel aanmaken is gratis en een laagdrempelige manier om ook iets van jezelf te laten zien.


Ook andere online social platforms, zoals Instagram lenen zich goed om te kunnen netwerken. Via Instagram kun je niet alleen gebruik maken van een standaard account, maar ook een zakelijk bedrijfsprofiel aanmaken om jezelf en/of je bedrijf te presenteren. Handig!

 

Tip 4: netwerken op de werkvloer

Yes! Je hebt je nieuwe stageplek of (eerste) baan binnengesleept. Misschien wel via je netwerk?😉 Maar eigenlijk begint het nu pas écht; het betreden van de arbeidsmarkt geeft je namelijk weer nieuwe kansen om je netwerk verder op te bouwen.

Zorg dat je een goede, positieve indruk achterlaat op je werkplek. Je weet nooit wie je waar nog eens tegen het lijf kan lopen. Verlaat je een werkplek? Sla handige contactgegevens van je voormalige collega’s voor jezelf op en laat op z’n tijd nog eens van je horen. Dit kan bijvoorbeeld via een berichtje op Linkedin.

doorleren-meteen-werken-na-studie
Werken of doorstuderen na je opleiding?

Dit zijn de voor- en nadelen

Tip 5: blijf dicht bij jezelf

Misschien wel het allerbelangrijkste; breid je netwerk uit op een manier die het beste bij jou past. Blijf dicht bij jezelf en doe geen dingen die je echt niet comfortabel vindt.

Uiteindelijk verkoop je jezelf als je gaat netwerken en dat gaat eigenlijk het beste als je je op je gemak voelt en jezelf bent! 

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.