Hoe zet ik mijn netwerk in voor goed studiekeuzeadvies?

min. lezen
Ontwerp zonder titel (1)

Het kiezen van een studie doe je niet zomaar even. Je staat nu op een belangrijk punt in je leven en je wil graag de juiste keuze maken. Gelukkig kun jij je netwerk perfect inzetten voor studiekeuzehulp. In deze blog lees je hoe je dat goed aanpakt.

Wat is een netwerk eigenlijk?

Laten we bij het begin beginnen. Want wat is een ‘netwerk’ eigenlijk? Kort gezegd is je netwerk iedereen die je kent of waar je via-via mee in contact kunt komen. Vaak wordt je netwerk ook nog verdeeld in verschillende categorieën. Als eerste zijn er je familie en beste vrienden. Dan volgen klasgenoten, collega’s, andere vrienden en kennissen. En als laatste zijn er mensen die je alleen via social media kent of waar je via-via snel mee in contact kan komen.

Zoals je ziet kun je al snel met een heleboel mensen in contact komen die je studieadvies kunnen geven. Al deze mensen hebben een eigen idee, eigen mening en een eigen beeld van jou of de studie die je (misschien) wil gaan doen. Hoe zorg je dat je door de bomen het bos nog ziet? De tips hieronder helpen je verder met het gebruiken van je netwerk bij jou studiekeuze.

Tip 1: Vraag eerst de mensen die jou het beste kennen voor studiekeuzehulp

Wie zie je iedere dag? Wie kent jou het best? Grote kans dat dit je ouders, broers of zussen of beste vrienden zijn. Het is het makkelijkst om te beginnen bij deze ‘inner circle’. Vraag jezelf van tevoren af wie jou het meest nuttige advies geeft. 

Wel is het goed om het volgende te bedenken: iedereen heeft het beste met je voor, maar juist doordat ze je zo goed kennen, vinden ze misschien iets anders dan wat jij in gedachte hebt. Probeer daarom goed door te vragen naar de reden achter een bepaald advies voor jou.

Tip 2: Vraag vervolgens ‘neutralere’ mensen binnen je netwerk

Vervolgens is het goed om ook de rest van je netwerk in te zetten bij jouw studiekeuze. Dit kunnen ooms, tantes, neven, nichten zijn, maar ook vrienden en klasgenoten. Juist de mensen die een iets neutralere mening over jou hebben, kunnen neutraal advies geven. 

Of misschien ken je (via-via) wel iemand die de studie die jij voor ogen hebt al volgt, of gevolgd heeft. Eigenlijk is er niets beters dan een ervaringsdeskundige: niemand die jou beter kan vertellen hoe een studie echt is.

Tip 3: Blijf dicht bij jezelf

Maar uiteindelijk is er maar één iemand die uiteindelijk de studie gaat doen: dat ben jijzelf. Ga daarom voor jezelf na waarom je precies de meningen van je netwerk nodig hebt voor studieadvies. Ben je nog niet helemaal zeker van je studiekeuze of wil je graag extra informatie en de mening van anderen horen? Neem hun adviezen gerust mee, maar kies uiteindelijk de studie die jij het best bij jezelf vindt passen.

Tot slot zijn er nog een hoop andere dingen die meespelen bij het maken van een studiekeuze. Ga je op kamers of blijf je nog even thuis wonen? En wat kost studeren eigenlijk? Kijk gerust eens verder rond op studiekeuzelab.nl en kom meer te weten over studeren en alles wat daarbij komt kijken.

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.