Wanneer begin je met je studiekeuze?

min. lezen
Wanneer start je met je studiekeuze

Alles tot in de puntjes voorbereiden en twee jaar van tevoren beginnen, of toch op het laatste moment een studie kiezen? Hoe lang heb je ongeveer nodig voor een studiekeuze en wanneer moet je er eigenlijk mee beginnen? Als deze vragen worden in deze blog beantwoord.

Laten we beginnen met de laatste vraag – wanneer moet je beginnen met je studiekeuze? Het korte antwoord: op tijd! Meestal wordt het jaar voor je studiekeuze (3 vmbo, 4 havo of 5 vwo) als beginpunt gezien om écht met je studiekeuze aan de slag te gaan. Zo heb je genoeg tijd om voldoende informatie te verzamelen en jezelf te verdiepen. Maar natuurlijk mag je ook altijd eerder beginnen. Want hoe eerder je begint, hoe beter je voorbereid bent.

Welke opleiding past bij mij?

Het kiezen van je nieuwe studie draait eigenlijk vooral om het beantwoorden van de belangrijke vraag: ‘Welke opleiding past bij mij?’. Misschien weet je al zo’n beetje je hele leven wat je wil gaan studeren, of heb je juist nog totaal geen idee. In beide gevallen is het goed om je te gaan verdiepen in je studiekeuze: want gaandeweg leer je ook heel veel over jezelf. Wie ben jij als persoon? Waar ben je goed in, of juist minder goed? Dit zijn allemaal vragen die je gaat beantwoorden op de zoektocht naar jouw studie.

Op tijd beginnen bezorgt minder stress in je examenjaar

Zit je in het voorlaatste jaar van de middelbare school? Dan is nu een perfect moment om te beginnen met het uitstippelen van je studiekeuze. Het feit dat je deze blog nu leest, geeft al aan dat je er serieus mee bezig bent. Op de havo of het vwo heb je al eerder een profielkeuze gemaakt, deze bepaalt voor een gedeelte welke opleidingsrichtingen je kunt gaan volgen. Op tijd beginnen zorgt er voor dat je uiteindelijk minder stress in je examenjaar hebt. Mooi meegenomen dus!

Als eerste kun je informatie opzoeken, maar online kun je ook eenvoudig studiekeuzetesten doen die je meer inzicht geven in jezelf en jouw skills. Zo kom je er steeds beter achter wat jij écht wil. Heb je een (paar) studies op het oog? Lees je dan goed in over je toekomstige school, opleiding of studentenstad.

Beurzen, meeloopdagen en voorlichting

Er zijn een aantal activiteiten die je kunt volgen om een goed beeld van het aanbod te krijgen. Om je te oriënteren is een onderwijs of studiekeuzebeurs geschikt. Hier komen alle scholen en opleidingen bij elkaar om jou een goed overzicht te geven. Deze vinden in de eerste maanden van het nieuwe schooljaar plaats.

Terwijl je in de loop van het schooljaar steeds dichter bij je studiekeuze komt, is het slim om een zo goed mogelijk beeld van de dagelijkse werkelijkheid van je nieuwe opleiding te krijgen. En hoe ga je dit beter bereiken dan tijdens een open- of meeloopdag? Je zult zien dat je een goed beeld krijgt van je nieuwe studie en alles wat daarbij komt kijken.

Wanneer moet je voor een studie inschrijven?

In je planning is het handig om rekening te houden met de inschrijfdeadlines voor studies. Wanneer je per augustus/september begint, zijn deze normaalgesproken in het voorjaar. Voor de meeste mbo-opleidingen moet je je per 1 april inschrijven, terwijl hbo en wo doorgaans 1 mei als deadline hanteren.

Uitzonderingen hierop zijn numerus fixus studies en andere opleidingen met aanvullende eisen zoals de Academie voor Lichamelijke Opvoeding (ALO) of het conservatorium. Hier kan de deadline waarop jij je voor deze studie moet inschrijven al in januari liggen. Hou hier rekening mee, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Al met al kan het soms een hele zoektocht zijn om de juiste studie te vinden, maar wanneer je er op tijd mee begint bespaar je jezelf veel onnodige stress. Als je er zelf niet uit komt, kun je altijd op school nog studiekeuzeadvies vragen of je eigen omgeving raadplegen. Begin dus op tijd, zodat je een onbezorgd examenjaar tegemoet gaat!

Begin trouwens ook op tijd met het vinden van een kamer als je van plan bent om op kamers te gaan.

aanmelddeadlines
Deadline inschrijven studie

Hier vind je meer info over aanmelddeadlines.

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.