Wanneer begin je met je studiekeuze?

min. lezen
Wanneer start je met je studiekeuze

Alles tot in de puntjes voorbereiden en twee jaar van tevoren beginnen, of toch op het laatste moment een studie kiezen? En hoe zit het precies met stufi, lotingen of je studentenkamer? Hoelang heb je ongeveer nodig voor een studiekeuze en wanneer moet je er eigenlijk mee beginnen? Al deze vragen worden in deze blog beantwoord.

Laten we beginnen met de laatste vraag – wanneer moet je beginnen met je studiekeuze? Het korte antwoord: op tijd! Meestal wordt het jaar voor je studiekeuze (3 vmbo, 4 havo of 5 vwo) als beginpunt gezien om écht met je studiekeuze aan de slag te gaan. Zo heb je genoeg tijd om voldoende informatie te verzamelen en jezelf te verdiepen. Maar natuurlijk mag je ook altijd eerder beginnen. Want hoe eerder je begint, hoe beter je voorbereid bent.

Welke opleiding past bij mij?

Het kiezen van je nieuwe studie draait eigenlijk vooral om het beantwoorden van de belangrijke vraag: ‘Welke opleiding past bij mij?’. Misschien weet je al zo’n beetje je hele leven wat je wil gaan studeren, of heb je juist nog totaal geen idee. In beide gevallen is het goed om je te gaan verdiepen in je studiekeuze: want gaandeweg leer je ook heel veel over jezelf. Wie ben jij als persoon? Waar ben je goed in, of juist minder goed? Dit zijn allemaal vragen die je gaat beantwoorden op de zoektocht naar jouw studie.

Op tijd beginnen bezorgt minder stress in je examenjaar

Zit je in het voorlaatste jaar van de middelbare school? Dan is nu een perfect moment om te beginnen met het uitstippelen van je studiekeuze. Het feit dat je deze blog nu leest, geeft al aan dat je er serieus mee bezig bent. Op de havo of het vwo heb je al eerder een profielkeuze gemaakt, deze bepaalt voor een gedeelte welke opleidingsrichtingen je kunt gaan volgen. Op tijd beginnen zorgt er voor dat je uiteindelijk minder stress in je examenjaar hebt. Mooi meegenomen dus!

Als eerste kun je informatie opzoeken, maar online kun je ook eenvoudig studiekeuzetesten doen die je meer inzicht geven in jezelf en jouw skills. Zo kom je er steeds beter achter wat jij écht wil. Heb je een (paar) studies op het oog? Lees je dan goed in over je toekomstige school, opleiding of studentenstad.

Beurzen, meeloopdagen en voorlichting

Er zijn een aantal activiteiten die je kunt volgen om een goed beeld van het aanbod te krijgen. Om je te oriënteren is een Onderwijs- of Studiekeuzebeurs geschikt. Hier komen alle scholen en opleidingen bij elkaar om jou een goed overzicht te geven. Deze vinden in de eerste maanden van het nieuwe schooljaar plaats.

Terwijl je in de loop van het schooljaar steeds dichter bij je studiekeuze komt, is het slim om een zo goed mogelijk beeld van de dagelijkse werkelijkheid van je nieuwe opleiding te krijgen. En hoe ga je dit beter bereiken dan tijdens een open- of meeloopdag? Je zult zien dat je een goed beeld krijgt van je nieuwe studie en alles wat daarbij komt kijken.

De praktische zaken: stufi, op kamers of niet en waar? 

En dan zijn er nog wat andere dingetjes die je in het achterhoofd dient te houden voordat je begint met je studiekeuze. Zoals je ongetwijfeld al gehoord hebt, is het zo dat de stufi weer terug is. Ja, je leest het goed! Dat betekent dat er weer financiële ondersteuning beschikbaar is voor jou terwijl je aan het studeren bent. Dit kan echt een game changer zijn bij het nemen van die belangrijke beslissing over welke studie je gaat volgen en waar.

Deze herintroductie van studiefinanciering opent de deuren naar wat extra financiële vrijheid terwijl je je door je studiejaren werkt. Dat betekent overigens niet dat al je studiekosten voor je betaald gaan worden, maar het geeft je wel wat meer vrijheid. Het geeft je de ademruimte om je echt te richten op je studie, zonder die voortdurende stress over geld. Uiteraard is het leven duur en skeer zijn niet leuk, dus kun je altijd nog overwegen om een studentenbaantje te nemen.

Mede doordat je stufi krijgt kun je nu wat verder kijken dan je eigen regio. Misschien kan je niet wachten om op kamers te gaan! In dat geval is het handig om je nu alvast te gaan oriënteren op de kamermarkt in jouw toekomstige studentenstad. Vaak is die krap en zul je moeten hospiteren. Maar no worries, want alles val te leren. Ja, zelfs hospiteren!

Wist je trouwens dat je ook stufi krijgt als je in een ander land gaat studeren? Jazeker, dus ook een studie in een van onze buurland of verder weg is mogelijk. Lees er hier meer over. 

Wanneer moet je voor een studie inschrijven?

In je planning is het handig om rekening te houden met de inschrijfdeadlines voor studies. Wanneer je per augustus/september begint, zijn deze normaalgesproken in het voorjaar. Voor de meeste mbo-opleidingen moet je je per 1 april inschrijven, terwijl hbo en wo doorgaans 1 mei als deadline hanteren.

Uitzonderingen hierop zijn numerus fixus studies en andere opleidingen met aanvullende eisen zoals de Academie voor Lichamelijke Opvoeding (ALO) of het conservatorium. Hier kan de deadline waarop jij je voor deze studie moet inschrijven al in januari liggen. Hou hier rekening mee, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Al met al is er dus wel wat uit te vogelen voordat je met je studie begint. Maar gelukkig zijn velen je al voorgegaan en kun je bij je school of je persoonlijke netwerk terecht om te beginnen met je studieproces. En natuurlijk zijn wij er nog: op deze site lees je (bijna) alles wat je moet weten om je te helpen met je studiekeuze. Je zult zien dat als je er op tijd mee begint, dat het allemaal best meevalt. Veel succes!

aanmelddeadlines
Deadline inschrijven studie

Hier vind je meer info over aanmelddeadlines.

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.