Toelatingseisen bij studies: waar moet je rekening mee houden?

min. lezen
toelatingseisen-studies

Voor veel studies geldt dat je jezelf aan kunt melden voor een studie die binnen het opleidingsniveau van jouw diploma ligt. Maar voor sommige studies zijn er toelatingseisen. Welke studies zijn dat en waar moet je dan rekening mee houden? Hier vind je een overzicht.

Studie bij niveau

Misschien klinkt dit logisch, maar we willen het toch gezegd hebben: je bent in principe toelaatbaar voor een studie als je het juiste diploma hebt gehaald en de juiste vakken hebt gevolgd. Dus: voor een vmbo-diploma geldt dat je, afhankelijk van je niveau, een mbo opleiding op niveau 1, 2, 3 of 4 kan kiezen.

Met een mbo niveau 4 diploma kun je doorstromen naar het hbo. Met een havo diploma kan je direct naar het hbo. Als je daar je hbo-propedeuse hebt gehaald, kun je doorstromen naar de universiteit. Met een vwo diploma kun je direct naar de universiteit, maar kan je ook naar het hbo en het mbo.

Doorstromen naar de uni

Kun je met je hbo-propedeuse zomaar naar de uni?

Misschien goed om te weten:  Het kan zijn dan je – als je van het hbo naar de uni wilt – naast je hbo-propedeuse ook nog aanvullende certificaten nodig hebt voor vakken op vwo-niveau. Check het dus even bij de opleiding die je wilt volgen als je dit van plan bent.

Profielkeuze

De juiste vakken kies je door een profielkeuze te maken. Met je profielkeuze sorteer je voor op een studierichting. Dat wil niet meteen zeggen dat je met ‘het verkeerde profiel’ niet toegelaten kan worden tot de studie die je wilt.

Is Cultuur en Maatschappij jouw profiel? Dan moet je nog extra toetsen maken als je iets in de exacte vakken wilt gaan studeren. Weet je al welke richting je op wilt? Dan is het slim om een profiel te kiezen wat daarbij aansluit.

profielkeuze
www.studiekeuze123.nl Profielen havo & vwo

Kijk hier wat de verschillen zijn tussen de profielen

Voor havo en vwo zijn dit de profielen:

 • Cultuur en Maatschappij (C&M)
 • Economie en Maatschappij (E&M)
 • Natuur en Gezondheid (N&G)
 • Natuur en Techniek (N&T)

Omdat het vmbo meer praktijkgericht is, zijn er meer profielen:

 • Bouwen, Wonen en Interieur (BWI)
 • Dienstverlening en Producten (D&P)
 • Economie en Ondernemen (E&O)
 • Groen
 • Horeca, Bakkerij en Recreatie (HBR)
 • Maritiem en Techniek (M&T)
 • Media, Vormgeving en Ict (MVI)
 • Mobiliteit en Transport (M&T)
 • Produceren, Installeren en Energie (PIE)
 • Zorg & Welzijn (Z&W)
Profielen vmbo
www.platformsvmbo.nl Profielen vmbo

Kijk hier wat de verschillen zijn tussen de vmbo profielen

Numerus Fixus

Sommige studies zijn net wat strenger dan anderen. Dat betekent dat er buiten de toelatingseisen die iedere universiteit, hogeschool of mbo-school heeft, er extra eisen zijn gesteld bij een toelating.

Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat er een numerus fixus is. Dat betekent dat ieder jaar maar een beperkt aantal studenten mag worden toegelaten.

Dat wordt gedaan om te voorkomen dat collegezalen en klaslokalen overvol raken. En het voorkomt dat er later teveel mensen zijn die hetzelfde gestudeerd hebben waardoor de markt overspoeld raakt. 

Wanneer jij je aanmeldt voor een studie met Numerus Fixus, moet je al voor 15 januari aangemeld zijn via Studielink. Er wordt dan naar je resultaten gekeken en op basis daarvan wordt je wel of niet geselecteerd. Op 15 april kun je zien of je tot de selectie bent toegelaten. 

Meer informatie over inschrijven deadline studie vind je hier.

LET OP: je moet dan wel nog je plaats accepteren, daar heb je twee weken de tijd voor. Anders vervalt je plaats. 

Goed om te weten: je mag je maar twee keer voor dezelfde numerus fixus studie aanmelden. Behalve bij geneeskunde, tandheelkunde, mondzorgkunde en fysiotherapie.

Bekijk hier welke hbo en wo studies er wel of geen maximaal aantal toelatingen heeft voor het jaar 2022/2023. 

Voor de meeste mbo-opleidingen geldt landelijk geen numerus fixus. Wel zijn er een aantal scholen die ervoor kiezen om een maximum te stellen. Bekijk hier welke dat zijn.

Auditie doen

Dan zijn er nog een aantal studies waar je auditie voor moet doen. Hier gelden bepaalde toelatingseisen. Dit zijn dus eigenlijk studies met een hele strenge numerus fixus. Als gevolg zijn die opleidingen vrij klein. Je ziet dit bijvoorbeeld terug bij kunstopleidingen. Je meldt je voor zo’n opleiding eerst aan via Studielink, waarna je een aantal rondes moet doorlopen om toegelaten te worden.

Wat hierbij kan helpen is dat de meeste kunstacademies een vooropleiding hebben waarbij je, als je een aanbeveling krijgt, de eerste ronde mag overslaan.

Houd de website in de gaten

Voor alle studies geldt dat je alle informatie over de toelating kan vinden op de website van de instelling die het aanbiedt. Ben dus ruim op tijd met oriënteren, want als je de deadline mist dan kan je dat jaar niet meer meedoen met de selectieprocedure. Bereid je dus goed voor en doe je best, maar maak het ook niet groter dan dat het is ;-)

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.