In principe ben je toelaatbaar tot een studie als je het juiste diploma hebt gehaald en de juiste vakken hebben gevolgd. Misschien klinkt dit logisch, maar bij deze willen we je hier toch nog een keer over informeren. Voor de zekerheid! We zetten de verschillende mogelijkheden voor je op een rijtje:
Met een Nederlands vwo-diploma kun je ervoor kiezen om direct naar de universiteit (wo) of een university college te gaan. Je hoeft met een vwo-diploma niet te kiezen voor een wo-opleiding; je kunt ook voor het hbo of mbo kiezen.
Kun je met je hbo-propedeuse naar de uni?
Kun je met je hbo-propedeuse naar de uni?
Ja, met een hbo-propedeuse kan je naar de universiteit, maar het is wel goed om te weten dat je naast je hbo-propedeuse aanvullende certificaten nodig hebt voor vakken op vwo-niveau. Check deze toelatingseisen dus altijd even na bij de wo-opleiding die je wil gaan volgen.
Wil je een associate degree halen? Dan heb je een mbo-4, havo- of vwo-diploma nodig. Wil je voor je favoriete studie de grens over en in België studeren? Dan gelden daar ongeveer dezelfde regels als in Nederland, maar er kunnen verschillen zijn. Let daar dus wel goed op.
Om toegelaten te worden tot een bepaalde opleiding, kan het een toelatingseis zijn dat je specifieke vakken op de middelbare school hebt gevolgd. Je profielkeuze speelt hierbij een rol en helpt je in de richting van de juiste vakken voor je opleiding. Weet je al welke richting je op wil? Dan is het slim om een profiel te kiezen die hierbij aansluit.
Misschien denk je later dat je ‘het verkeerde profiel’ hebt gekozen, omdat je niet aan het vakkenpakket van je gewenste studie voldoet. Geen paniek: dit betekent niet meteen dat je niet toegelaten kunt worden tot de studie.
Heb je bijvoorbeeld voor C&M of E&M gekozen, maar wil je met je opleiding een exacte richting op? Dan moet je nog extra toetsen maken voor exacte vakken.
Ook op het vmbo kies je een profiel die aansluit op de vervolgstudie die je wil gaan doen. Omdat het vmbo meer praktijkgericht is, zijn er meer profielen waar je uit kunt kiezen:
Maken meer keuzes het voor jou lastiger om een goede profielkeuze te maken? Dat kunnen we ons voorstellen.
Een tip van ons: vraag advies van een loopbaancoach/studiekeuzeadviseur. Die kan met je meedenken over het profiel dat bij jou en je vervolgopleiding past.
Numerus wat? Een numerus fixus (NF) wil zeggen dat er een beperkt aantal studenten tot een hbo- of wo-opleiding mag worden toegelaten. Dit wordt gedaan om te voorkomen dat klas- en collegezalen overvol raken. Daarnaast voorkomt het dat er later te veel mensen zijn die hetzelfde hebben gestudeerd en de markt overspoeld raakt. Voor de meeste mbo-opleidingen geldt landelijk geen NF. Wel zijn er een aantal scholen die ervoor kiezen om een maximum aantal in te stellen.
Belangrijk: ben je van plan om een opleiding met NF te gaan volgen? Regel je inschrijving dan vóór 15 januari in Studielink. Na je aanmelding beoordeelt de opleiding je resultaten. Op basis daarvan word je wel of niet toegelaten. Op 15 april kun je dit in Studielink zien.
Let op: als je bent toegelaten, moet je je plaats zelf accepteren. Daar heb je twee weken de tijd voor. Daarna vervalt je plaats.
Meer weten over numerus fixus opleidingen? Lees ons blog.
Bij sommige studies moet je auditie doen om te worden toegelaten. Dit komt bijvoorbeeld voor bij kunstopleidingen. Na je aanmelding in Studielink, wordt het toelatingsproces in gang gezet. Je moet dan een aantal auditierondes doorlopen om toegelaten te worden. De invulling daarvan verschilt per opleiding.
Sommige hbo kunstacademies hebben een vooropleiding, waarbij je een aanbeveling kunt krijgen. Is dit het geval, dan kun je de eerste auditieronde overslaan.
Check ons artikel voor de beste tips!
Ben je 21 jaar of ouder en wil je graag naar het mbo, hbo of wo, maar heb je niet het juiste diploma? Dan kun je een 21 plus toets doen. Daarmee kun je aantonen dat je het niveau aankan en het denkvermogen hebt om de opleiding te kunnen volgen. Ook als je bijna 21 bent, zijn er mogelijkheden om een 21 plus toets te doen.
Wil je meer weten over de 21 plus toets? Lees dan dit artikel.
Of je nou direct met je diploma doorstroomt naar de mbo-, hbo-, of wo-opleiding van jouw keuze of niet, weet dat er geen goed fout of is. Kies het pad dat met jouw vooropleiding haalbaar is en bij je past. Stippel dit pad zorgvuldig uit en begin op tijd met oriënteren, want je weet nu: of je toelaatbaar bent op een studie hangt niet alleen maar af van je vmbo-, havo- of vwo-diploma.
En misschien nog wel belangrijker: laat je dus ook niet tegenhouden als je niet direct toelaatbaar bent, want er is veel mogelijk. Wil je bijvoorbeeld een bacheloropleiding aan het de universiteit doen, maar je hebt een vmbo-diploma? Er zijn genoeg mensen die dat hebben gedaan, zoals Dion; zijn verhaal lees je in dit artikel.
23 mei 2023 geschreven door Dianne de Gruyter