Welke studievorm past het best bij mij?

min. lezen
verschillende-opleidingsniveaus

Verschillende studievormen uitgelegd

Je bent klaar om je vervolgstudie te kiezen. Maar door alle verschillende studievormen zie je soms door de bomen het bos niet meer! In deze blog leggen wij je graag uit welke studievormen er allemaal precies zijn en -belangrijker- wat je daarmee kan.

Mbo scholen in allerlei soorten en maten

Allereerst is daar de school waar je naartoe gaat. In Nederland onderscheiden we verschillende schoolsystemen voor onderwijs na de middelbare school. Ga je naar het mbo, dan zijn verschillende opties voor je. Op het mbo word je toegelaten met minimaal een vmbo-diploma, maar je kan ook met je vwo of havodiploma naar het mbo. Het is zelfs mogelijk om met een overgangsbewijs van 3 havo rechtstreeks naar het mbo te gaan.

Mbo-opleidingen zijn er in allerlei soorten en maten. Wist je bijvoorbeeld dat je bij sommige mbo-opleidingen al vanaf dag 1 betaald kunt krijgen? Dit noemen ze een BBL-traject, oftewel een beroepsbegeleidende leerweg. Hierbij spendeer je doorgaans 1 dag in de week op school en doe je voor de rest ervaring op de werkvloer op. Ook is er het BOL-traject, dat staat voor Beroeps Opleidende Leerweg. Wat de verschillen tussen een BBL of BOL-traject precies zijn, lees je in dit artikel.

kiesmbo
KiesMBO.nl Bekijk hier een lijstje met alle mbo scholen in Nederland

Super handig landkaartje met een verdeling per regio

De verschillende hogescholen

Ook op het hbo heb je in Nederland een groot aanbod aan verschillende opleidingen. Als je voor een hbo opleiding kiest, ga je naar een hogeschool. Hier heb je verschillende aanbieders.

Grote namen zijn Fontys, Hogeschool van Amsterdam, Windesheim of Inholland. Maar er bestaan ook tal van kleinere, vakgerichte hogescholen.

Deeltijd, voltijd of associate degree?

Daarnaast heb je op het hbo de mogelijkheid je opleiding in deeltijd of voltijd te volgen. Deeltijd wordt meestal (maar niet uitsluitend) gekozen door mensen die al een baan hebben. Daar komt nog eens bij dat je bij een deeltijdopleiding geen recht op studiefinanciering hebt, waardoor het aantrekkelijker is om een voltijd opleiding te volgen als je jonger bent. 

Naast een deeltijd- of voltijdopleiding is er ook nog de mogelijkheid om een associate degree te gaan volgen. Dit is een tweejarige opleiding die je na je mbo kunt gaan doen. De associate degree houdt het midden tussen MBO-4 en HBO en is vooral bedoeld voor mbo'ers die na hun opleiding nog door willen studeren, maar die niet direct willen beginnen aan een 4-jarige hbo-bacheloropleiding.

Propedeuse, bachelor en (pre) master

Een hbo opleiding duurt normaal gesproken vier jaar. Ongeacht de opleiding die je gekozen hebt krijg je te maken met de propedeuse. Om je propedeuse te halen, moet je een bepaald aantal studiepunten behalen. Steeds meer opleidingen willen dat je de gehele propedeuse in je eerste studiejaar haalt. Dit kan pittig zijn, maar daarna ben je verzekerd dat je door mag studeren.

Na je propedeuse begin je aan je bachelor, hier begint het vaak echt interessant te worden. De rest van je opleiding ga je je specialiseren en loop je ook vaak meerdere stages. Veel opleidingen bieden ruimte om je te ontwikkelen in een richting die jij interessant vindt. Behaal je je bachelor, dan kun je doorstuderen aan een universiteit. Hiervoor doe je eerst een pre-master, waarna je toegelaten kunt worden voor een master.

Studeren aan een universiteit

Maar uiteraard kun je ook direct een universitaire studie gaan volgen. Net als op het HBO haal je in je eerste jaar op de universiteit je propedeuse, waarna je een positief BSA (bindend Studieadvies) krijgt.

Doorgaans haal je na 3 jaar je Bachelor, waarna je verder kunt met een Mastergraad en jezelf verder kunt specialiseren.

Bindend studieadvies (BSA): wat is het?
Bindend studieadvies (BSA): wat is het?

Alles wat je moet weten over bsa en waarom het belangrijk is

Pro Tip

Waar moet je rekening mee houden? Een aantal vragen op een rij.

Er zijn veel universiteiten om uit te kiezen, waarbij sommige een duidelijke specialisatie hebben. Het is dan ook handig om een aantal dingen te bedenken, voordat je een keuze maakt. Zo kun je de volgende dingen voor jezelf op een rijtje zetten:

Bovenstaande zijn slechts een paar voorbeelden van afwegingen die je kunt meenemen in je uiteindelijke studiekeuze. Maar je hóeft helemaal geen universitaire studie te gaan doen als je het vwo gehaald hebt: je kunt ook naar het hbo of het mbo als je dat wilt. Het is helemaal aan jou.

Hoe gaat jouw studie loopbaan eruit zien?

Niet één studie loopbaan is hetzelfde. Misschien wil jij graag een deeltijdstudie naast je werk gaan doen. Of ga je met je overgangsbewijs van 3 naar 4 havo rechtstreeks naar het mbo? Er zijn ontzettend veel verschillende mogelijkheden. Misschien ga je eerst naar het mbo, om vervolgens het hbo en de universiteit af te maken. 

Net als een studie loopbaan, is ook geen één student hetzelfde. Waar de een het liefst de hele dag in college zit, leert de ander het liefst vanuit de praktijk. Welke student ben jij? Door jezelf goed in te lezen en te oriënteren kom je meer te weten over jezelf, welke richting je uit wilt en wat je zou kunnen doen. Zo vergroot je de kans dat jij de juiste studie kiest.

Check ook eens dit artikel over verschillen hbo en wo.

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.