Een propedeuse, wat is dat?

min. lezen
Dit moet je weten over een Propedeuse

Tijdens je zoektocht naar de juiste studie ben je vast een heleboel woorden tegengekomen die je nog niet eerder hebt gehoord. Een van die woorden is ongetwijfeld Propedeuse. Wat betekent het, waarom is het belangrijk en wat kun je ermee? Dat wordt in deze blog uitgelegd.

Wat is een Propedeuse?

De propedeuse (kortweg: P) werd ooit bedacht als een vooropleiding op je hbo of wo studie. Het eerste jaar van je opleiding werd gezien als fase waarin je liet zien of je het niveau aankan. Dit jaar heet met een mooi woord de propedeutische fase.

Dat systeem bestaat nog steeds. Dus, wil je verder met de opleiding, dan moet je deze fase afronden. Heb je dit gedaan, dan krijg je je Propedeuse, een diploma. Sommige hogescholen en universiteiten koppelen er een ceremonie of ‘buluitreiking’ aan (een bul is een diploma. Dit woord wordt op de universiteit veel gebruikt).

Met je propedeuse kun je trouwens niet alleen door naar het volgende jaar, als je je P haalt op hbo niveau, kun je ook door naar de universiteit. Dat is natuurlijk handig om te weten.

Hoe haal je je P?

Je P haal je door alle vakken – en dus studiepunten – te halen die voor het eerste jaar staan. Dat zijn er in totaal 60. Soms moet je een Propedeuse examen doen, maar dat komt niet vaak meer voor. In principe doe je dus 1 jaar over je P, maar je kunt natuurlijk wat uitlopen, zolang je je Bindend Studieadvies maar haalt.

Mocht je je P niet meteen halen, maar heb je wel genoeg studiepunten om door te gaan naar het tweede jaar, dan kun je je P in het tweede jaar halen. Dat betekent wel dat je de vakken die je niet haalde in jaar 1 opnieuw moet doen in jaar 2. Dat doen best veel studenten, want het is best hard doorwerken om alle vakken in jaar 1 te halen. Het scheelt je alleen wel een hoop extra werk in jaar 2.

Achterhaald?

Eerst gold het behalen van de propedeuse als een soort proeve van bekwaamheid. Als je je P had, was dat een bewijs dat je het niveau aankon. Maar inmiddels zijn er steeds meer universiteiten die de Propedeuse afschaffen. Zo heeft de Radboud Universiteit in Nijmegen in 2019 besloten geen P uitreikingen meer te doen. Ook kennen de Universiteit Maastricht, Rijksuniversiteit Groningen en Universiteit Wageningen geen propedeuse meer.

De Radboud Universiteit vindt het een achterhaald systeem sinds het Bachelor/Mastersysteem is ingevoerd. Daarnaast heeft een P internationaal gezien weinig waarde. Daar geldt bijvoorbeeld een associate degree weer zwaarder. Daarnaast geeft het halen van de BSA al aan dat je het niveau aankunt.

Genoeg redenen dus om de P af te schaffen, zou je zeggen. Toch zijn er nog veel hogescholen en een aantal universiteiten die dit model hanteren. Er zijn ook studenten die het niet eens zijn met de afschaffing omdat dit volgens hen een stok achter de deur is voor studenten om hun eerste jaar volledig af te kunnen ronden.

Wat je er ook van vindt, als je ermee te maken krijgt, kun je maar beter weten wat het is en wat je ermee kan. Vandaar deze blog. Laat je trouwens niet gek maken door de druk om je P te halen, je kunt het vaak ook nog in jaar 2 halen.

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.