Wat houdt een propedeuse in en hoe behaal je dat?

min. lezen
Dit moet je weten over een Propedeuse

Tijdens je zoektocht naar de juiste studie ben je vast een heleboel woorden tegengekomen die je nog niet eerder hebt gehoord. Een van die woorden is ongetwijfeld propedeuse. En ja zo schrijf je het correct, en dus niet propeduese, propodeuse, propadeuse of propedeuze. Maar wat betekent het, waarom is het belangrijk en wat kun je ermee? Dat wordt in deze blog uitgelegd.

Wat is een Propedeuse?

De propedeuse (kortweg: P) werd ooit bedacht als een vooropleiding op je hbo of wo studie. Het eerste jaar van je opleiding werd gezien als fase waarin je liet zien of je het niveau aankan. Dit jaar heet met een mooi woord de propedeutische fase.

Dat systeem bestaat nog steeds. Dus, wil je verder met de opleiding, dan moet je deze fase afronden. Heb je dit gedaan, dan krijg je je Propedeuse, een diploma. Sommige hogescholen en universiteiten koppelen er een ceremonie of ‘buluitreiking’ aan (een bul is een diploma. Dit woord wordt op de universiteit veel gebruikt).

Met je propedeuse kun je trouwens niet alleen door naar het volgende jaar, als je je propedeuse haalt op hbo niveau, kun je ook door naar de universiteit. Dat is natuurlijk handig om te weten.

Check ook eens deze blog over de verschillen hbo en wo.

Hoe haal je je P?

Je propedeuse haal je door in je eerste jaar elk vak – en dus studiepunten – te halen die voor het eerste jaar staan. Dat zijn er in totaal 60. Soms moet je een Propedeuse examen doen, maar dat komt niet vaak meer voor. In principe doe je dus 1 jaar over je propedeuse, maar je kunt natuurlijk wat uitlopen, zolang je je bindend studieadvies maar haalt. Want mocht je een negatief bindend studieadvies krijgen, dan moet je de opleiding verlaten.

Mocht je je propedeuse in je eerste studiejaar niet meteen halen, maar heb je wel genoeg studiepunten om door te gaan naar het tweede jaar, dan kun je je P in het tweede jaar halen. Dat betekent wel dat je de vakken die je niet haalde in jaar 1 opnieuw moet doen in jaar 2. Dat doen best veel studenten, want het is best hard doorwerken om alle vakken in het eerste jaar te halen. Het scheelt je alleen wel een hoop extra werk in jaar 2.

Wat als je je propedeuse niet haalt?

Het komt voor dat iemand de propedeuse niet haalt. Dan heb je een probleem, want dan moet je stoppen met je studie. Je moet dan op zoek naar een andere opleiding, en dat is vaak ook nog op een andere hogeschool of universiteit.

Het komt in heel weinig gevallen voor dat je dezelfde bachelor op de zelfde onderwijsinstelling kunt volgen. Dat is alleen wel bij hoge uitzondering. Daar zijn dus ook een aantal regels aan verbonden. Welke regels dat zijn, kun je vaak met de studieloopbaanbegeleider, de mentor, of met een adviseur van jouw opleiding bespreken. 

Uitzonderingen

Natuurlijk is het soms simpelweg niet mogelijk om een propedeuse te behalen in de daarvoor gegeven tijd. Bijvoorbeeld als je lang ziek bent geweest, één van je ouders is overleden, je een topsporter bent of door andere bijzondere omstandigheden. 

Is dat het geval? Laat dit dan weten aan het bestuur van je hogeschool of universiteit. Dit zijn namelijk omstandigheden die buiten jouw macht liggen. 

Dit doe je schriftelijk. Je maakt een brief of e-mail met her verzoek om uitstel. Zoek van tevoren uit wat je in zo'n brief moet zetten. Bereid dit goed voor. Vraag desnoods om hulp.

Achterhaald?

Eerst gold het behalen van de propedeuse als een soort proeve van bekwaamheid. Als je je P had, was dat een bewijs dat je het niveau aankon. Maar inmiddels zijn er steeds meer universiteiten die de Propedeuse afschaffen. Zo heeft de Radboud Universiteit in Nijmegen in 2019 besloten geen P uitreikingen meer te doen. Ook kennen de Universiteit Maastricht, Rijksuniversiteit Groningen en Universiteit Wageningen geen propedeuse meer.

De Radboud Universiteit vindt het een achterhaald systeem sinds het Bachelor/Mastersysteem is ingevoerd. Daarnaast heeft een P internationaal gezien weinig waarde. Daar geldt bijvoorbeeld een associate degree weer zwaarder. Daarnaast geeft het halen van de BSA al aan dat je het niveau aankunt.

Propedeuse afschaffen?

Genoeg redenen dus om de P af te schaffen, zou je zeggen. Toch zijn er nog veel hogescholen en een aantal universiteiten die dit model hanteren. Er zijn ook studenten die het niet eens zijn met de afschaffing omdat dit volgens hen een stok achter de deur is voor studenten om hun eerste jaar volledig af te kunnen ronden.

Wat je er ook van vindt, als je ermee te maken krijgt, kun je maar beter weten wat het is en wat je ermee kan. Vandaar deze blog. Laat je trouwens niet gek maken. Je propedeuse halen valt uiteindelijk wel mee, je kunt het vaak ook nog in jaar 2 halen.

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.