Wat is een associate degree en wat kan ik ermee na mijn studie?

min. lezen
associate-degree-uitgelegd

Wanneer je gaat (door)studeren, kom je ongetwijfeld in aanraking met een flink aantal termen die je nog nooit gehoord hebt. Dat kan soms overweldigend zijn, en daarom leggen wij in onze blogs graag uit wat de betekenis van deze onbekende woorden zijn. In deze blog lees je alles over de associate degree.

Van mbo-4 naar het hbo

Stel: jij wilt graag door naar het hbo, terwijl je net je mbo-4 opleiding afgemaakt hebt. In dat geval komt de associate degree om de hoek kijken. Dit is een tweejarige studie die qua niveau precies tussen mbo en hbo inzit. De voornaamste reden om een associate degree te volgen is dan ook om twee jaar later door te stromen naar het hbo. Zo ben jij er helemaal klaar voor.

Eigenlijk is de associate degree dus bedacht om het gat te dichten tussen mbo-4 en hbo-opleidingen. Zo kun je er zeker van zijn dat jij na het behalen van je associate degree met een gerust hart kunt doorstromen naar het hbo: propedeuse here I come! Maar dat hoeft natuurlijk niet. Er zijn namelijk meer redenen waarom je voor een associate degree kunt kiezen.

Specialiseren met een associate degree

Zo is een associate degree ook populair wanneer je een mbo-4 opleiding hebt afgerond en je jezelf nog extra wilt specialiseren, zonder daarvoor nóg een vierjarige (hbo) opleiding te volgen. In de twee jaar durende associate degree-opleiding ben je meer praktijkgericht bezig dan bij een hbo-bacheloropleiding. Theorieën uit je vakgebied worden toegepast op situaties in de praktijk. Zo leer je nog meer over jouw beroep.

Een associate degree is dus een opleiding die tussen mbo en hbo inzit, maar een meer praktijkgerichte opzet heeft. De totale studielast van een associate degree bedraagt 120 studiepunten (één studiepunt is gelijk aan 28 studieuren). Je kan toegelaten worden wanneer je in het bezit bent van een havo, vwo, of mbo-4 diploma.

Klinkt 120 punten als heel veel studeren? Dan heeft dit jongetje een goede tip voor je om al die stof snel op te nemen 🤓

Waar volg je een associate degree?

Er zijn in Nederland een aantal hogescholen die associate degree-opleidingen aanbieden. Het is mogelijk om een associate degree volgen op het gebied van accountancy, onderwijs, techniek en ICT. Klik hier voor een overzicht van alle hogescholen die een associate degree aanbieden.

Doorleren of werken?

De associate degree is misschien wel een van de meest onbekende opleidingsvormen, terwijl deze wel degelijk internationaal wordt erkend. De associate degree is eigenlijk een flexibele opleiding. Wil je erna doorstromen naar het hbo, of wil je je degree gebruiken om je kansen op de arbeidsmarkt te vergroten? Het kan allemaal, en je hoeft er maar twee jaar voor te studeren. En, niet geheel onbelangrijk: ook voor een associate degree kun je gewoon StuFi aanvragen!

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.