Wat is een associate degree en wat kan ik ermee na mijn studie?

min. lezen
Wat is een associate degree?

Wanneer je gaat (door)studeren, kom je ongetwijfeld in aanraking met een flink aantal termen die je nog nooit gehoord hebt. Dat kan soms overweldigend zijn, en daarom leggen wij in onze blogs graag uit wat de betekenis van deze onbekende woorden zijn. In deze blog lees je alles over wat de associate degree (AD) is.

Een 2-jarige beroepsgerichte hbo-studie

Een associate degree is een 2-jarige praktijkgerichte hbo-studie. Na 2 jaar heb je dus gewoon een wettelijk erkend hbo-diploma op zak! Een associate degree is meer beroepsgericht dan een reguliere hbo-opleiding, zoals je misschien van je mbo-opleiding gewend bent. Sommige onderwijsinstellingen ontwikkelen hun associate degrees zelfs in samenwerking met het bedrijfsleven.

Waarom kiezen voor een associate degree?

De associate degree is voornamelijk in het leven geroepen om de doorstroom van mbo-4 naar hbo zo goed mogelijk te laten verlopen. Maar er zijn meerdere redenen om voor deze studievorm te kiezen. Wij zetten ze op een rijtje.

Waarom een associate degree?

Dit zijn de redenen om een associate degree te gaan doen.

  • Ik wil van mbo-4 naar hbo, maar twijfel of ik het aan kan

Stel: jij wilt graag door naar het hbo, terwijl je net je mbo-4 opleiding afgemaakt hebt. Je kunt dan óf direct aan een hbo-opleiding beginnen, óf je kunt er voor kiezen om eerst een associate degree te behalen.

De associate degree is namelijk bedacht om het gat te dichten tussen mbo-4 en hbo-opleidingen. Door een associate degree te volgen kun je alvast wennen aan het niveau en kijken of dit bij je past. Met een AD op zak kun je met een gerust hart doorstromen naar het hbo: propedeuse here I come!

  • Ik wil wel doorleren, maar (nog) geen 4 jarige hbo doen

Heb jij een mbo-4, havo of vwo-diploma op zak en wil je wel doorleren, maar vind je 4 jaar te lang? Of weet je nog niet zo goed of/welke hbo je wilt gaan doen? Ook dan kun je voor een associate degree kiezen. 

In de 2-jarige opleiding doe je meer praktijkgerichte kennis op, leer je hopelijk meer over je interesses en vergroot je jouw kansen op de arbeidsmarkt.

  • Mijn studieresultaten op hbo vallen tegen, maar ik wil wel blijven leren 

Ben jij aan een hbo-opleiding begonnen, maar heb je tegenvallende studieresultaten of past de vorm van onderwijs niet helemaal bij je? Met een associate degree kun je jezelf in twee jaar toch verder blijven ontwikkelen en een extra diploma halen.

  • Ik werk al, maar wil me specialiseren in mijn vak. 

Dit gaat voornamelijk over mensen die op mbo-4 niveau werken. Met een associate degree kun je je verder specialiseren in je beroep, zonder daarvoor nóg een vierjarige (hbo) opleiding te volgen.

In de twee jaar durende AD-opleiding ben je meer praktijkgericht bezig dan bij een hbo-bacheloropleiding. Zo leer je nog meer over jouw beroep, wat je na 2 jaar kunt aantonen met een diploma.

Toelatingseisen

Voor een associate degree gelden dezelfde toelatingseisen als voor een reguliere hbo-opleiding. Je kan toegelaten worden wanneer je in het bezit bent van een havo, vwo, of mbo-4 diploma. 

Heb je geen van deze diploma’s, maar wil je toch graag een associate degree doen, dan is het op sommige hogescholen mogelijk om een toelatingsonderzoek te doen. Waarschijnlijk vind je op de website van de hogeschool hier meer informatie over.

StuFi en studiepunten

Ben jij jonger dan 30 jaar en is dit je eerste opleiding op het hoger onderwijs (dus op het hbo of de universiteit)? Dan heb je ook voor een associate degree gewoon recht op studiefinanciering! Je komt dan ook in aanmerking voor een studentenreisproduct, aanvullende beurs en een voordelige lening.

Je moet er natuurlijk wel wat voor doen. De totale studielast van een associate degree bedraagt 120 studiepunten (één studiepunt is gelijk aan 28 studieuren). Ter vergelijking: een 4-jarige hbo (bachelor)opleiding is 240 studiepunten.

Klinkt 120 punten als heel veel studeren? Dan heeft dit jongetje een goede tip voor je om al die stof snel op te nemen 🤓

Waar volg je een associate degree?

Er is in Nederland een groot aantal hogescholen die associate degree-opleidingen aanbieden. Tegenwoordig zijn er meer dan 300 AD-opleidingen te volgen, op gebieden als bijvoorbeeld accountancy, onderwijs, techniek en ICT. Klik hier voor een overzicht van alle associate degree opleidingen door heel Nederland.

Check hier een blog over deadline inschrijven studie, met daarin ook de deadline voor inschrijven associate degree.

Na je associate degree: doorleren of werken?

De associate degree is een van de minst bekende opleidingsvormen, terwijl het voor veel studenten een uitkomst kan zijn. Het is een flexibele opleiding, die ook nog eens internationaal erkend is.

Wil je na je AD doorstromen naar het hbo, dan krijg je in veel gevallen bepaalde vrijstellingen en kan je je hbo-opleiding misschien zelfs verkort doorlopen. 

Of ben je na je AD helemaal klaar om te gaan werken? Dan kun je je diploma gebruiken om je kansen op de arbeidsmarkt te vergroten! 

Het kan allemaal, en je hoeft er maar twee jaar voor te studeren. 

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.