Auditie doen voor een opleiding: hoe pak je dat aan?

min. lezen
Tips voor auditie doen

Zul je net zien: je hebt de perfecte opleiding gevonden, moet je auditie doen. Geen stress, want in deze blog vind je het antwoord op al je vragen. Zo rock je die auditie en zit jij binnen no-time op de opleiding van je dromen.

Auditie doen voor een opleiding: het klinkt bijna alsof je in een Netflix-serie of film wilt gaan spelen. En eigenlijk zijn het ook vaak het soort opleidingen waarbij je later in je carrière ook in aanraking komt met audities, zoals een dansopleiding of acteursopleiding. Je kunt er maar beter vast aan wennen.

Waarom een auditie?

Je eerste auditie voor een opleiding is altijd spannend. Misschien vraag je je af waarom je in hemelsnaam auditie moet doen, en je niet gewoon in kan schrijven voor de opleiding. Dat zit zo: een auditie valt onder aanvullende toelatingseisen. Opleidingen mogen deze eisen stellen. Vaak zijn er een beperkt aantal plekken, en willen opleidingen gemotiveerde en serieus geïnteresseerde studenten aantrekken. Heel veel mensen willen acteur worden, maar hoeveel daarvan zijn serieus? Met een auditie pik je die er zo uit. Talent is daarbij ook belangrijk, maar je motivatie en interesse in het vak misschien wel meer.

Hoe bereid je je voor op een auditie?

Een auditie is een beetje als een sollicitatiegesprek, je kunt je op sommige gedeeltes goed voorbereiden. En hoe meer voorbereid je bent, hoe groter je kans van slagen is. Hieronder lees je een aantal tips die je daarmee kunnen helpen.

1- Zorg dat je weet waar je auditie gaat doen

Dit klinkt misschien als een open deurtje, maar de ene opleiding met auditie verschilt van de andere. Niet overal pakt men dit hetzelfde aan. Zorg dus dat je goed voorbereid bent en dat je weet op welke school je auditeert. Mocht het bekend zijn wie je auditors zijn, kan het nooit kwaad om ze eens door Google te halen. Zo weet je wie je voor je hebt.

2- Bereid je goed voor

Je auditie gaat voor een belangrijk deel bepalen of jij toegelaten wordt op de opleiding die jij graag wilt. Met een goede voorbereiding kom je een heel eind. Moet je bijvoorbeeld een monoloog voeren? Zorg dan dat je de gehele tekst geoefend hebt, en niet slechts een stukje. Een danschoreografie? Oefen deze tot je er (bijna) bij neervalt. Na je auditie hoef je deze nooit meer te doen.

3- Expect the unexpected (en laat je niet van de wijs brengen)

Sommige opleidingen met een auditie willen ook graag zien hoe jij improviseert en hoe creatief je bent. Sta er dus niet van te kijken als men je vraagt om een beukennootje aan een boom te imiteren. Ook kan er tijdens je auditie altijd iets onverwachts gebeuren. Een van je auditors heeft een irritante hoest, een lamp valt uit of je bent zelf snipverkouden. Dit soort momenten horen er altijd bij, dus laat je niet van de wijs brengen.

4- Een positieve mindset

Natuurlijk is auditie doen supereng, maar jij kan dit! Ga er met een positieve instelling naartoe en probeer jezelf omhoog te praten. Een positieve mindset wordt meteen opgepikt wanneer je de auditiezaal binnenloopt. Geloof je in jezelf, dan komt de rest ook wel goed.

5- Niet gehaald? Niet het einde van de wereld

Het kan gebeuren dat je ondanks al je voorbereidingen en motivatie toch de auditie niet haalt. Dat is zuur, en het is volledig oké dat je daar even stevig van baalt. Maar er zijn meerdere manieren om je doel te bereiken, en als je écht wilt lukt het. Dus probeer vooruit te kijken, en je te focussen op hoe je de auditie de volgende keer wel kunt halen. Of misschien heb je nu een plan b, en ga je iets anders proberen.

Met al deze tips in je achterhoofd kun je jouw auditie voor een opleiding gaan voorbereiden. Wij geloven dat jij het kan! Succes met je auditie voor de opleiding van jouw dromen.

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.