5 redenen waarom een opleiding je mag weigeren

min. lezen
kan-een-opleiding-je-weigeren

Het klinkt als een doemscenario: je hebt je ingeschreven voor je droomopleiding, maar je wordt geweigerd. Mega vervelend, maar het komt soms voor. Maar hoe zit het dan met het ‘recht op toelating’? Dat leggen we in deze blog uit.

Aanmelddeadline 1 mei hoger onderwijs

Wanneer je vóór 1 mei bent aangemeld voor een studie zonder numerus fixus, heb je het ‘recht op toelating’. Dat betekent dat wanneer je aan de juiste vooropleidingseisen voldoet, of aan het juiste profiel voldoet, je eigenlijk niet geweigerd kan worden.

Je hebt dan ook recht op een studiekeuzecheck vanuit de onderwijsinstelling. Mocht je een negatief advies krijgen, of je bedenkt je aan de hand van deze check, dan kun je nog voor een andere studie kiezen, mits je ook hier vóór 1 mei bent aangemeld en er geen toelatingsselectie op zit. Je kunt je voor maximaal 4 studies aanmelden.

Als jij je na 1 mei hebt aangemeld vervalt dit recht, en kan een school je wel weigeren. Hou dus goed rekening met die deadline.

Aanmelddeadline 1 april mbo

Bij het mbo bestaat ook een toelatingsrecht, maar hier zijn wel wat voorwaarden aan verbonden. Zo kan een school je niet weigeren omdat je geen hoge cijfers hebt, of niet gemotiveerd bent.

Daartegenover staat wel dat je je uiterlijk voor 1 april moet hebben aangemeld. Je moet ook een verplichte intake activiteit meedoen. Zo krijg je een goed beeld van de opleiding. Wat dat is, mag een school of opleiding zelf bepalen. Op basis hiervan kun je niet geweigerd worden, maar je moet er wel aan meedoen.

Ook hier geldt dat als jij je na 1 april hebt aangemeld dat dit recht vervalt, en kan een school je dus weigeren. Hou dus goed rekening met die deadline.

Juiste vooropleiding

Toch kan het zijn dat een onderwijsinstelling je weigert. Dat heeft in sommige gevallen te maken met je vooropleiding. Deze is misschien redelijk rechttoe rechtaan, maar voor de duidelijkheid: je hebt het juiste diploma nodig voor een opleiding op een bepaald niveau. Als je net van de middelbare school komt betekent dat over het algemeen het volgende:

  • Voor een wo opleiding: vwo diploma
  • Voor een hbo opleiding: havo of vwo diploma
  • Voor een mbo opleiding: vmbo, havo of vwo diploma, of een overgangsbewijs van 3 havo/vwo naar 4 havo/vwo.

Juiste profiel

Voor sommige studies is ook het profiel van belang. Voornamelijk bij technische studies en geneeskunde is het belangrijk dat je het juiste profiel hebt. Dit wordt daarom ook vaak gezien als stap 0 van een studiekeuze. Hier leg je de basis. Denk hier dus goed over na, als je nog een profiel moet kiezen, want het kan zijn dat een onderwijsinstelling je op basis hiervan weigert.

Voor het vmbo geldt eigenlijk automatisch dat je verder gaat in het profiel dat je hebt gekozen. Check hier alles over het mbo.

Numerus fixus/ toelatingseisen

Bij een opleiding met numerus fixus of extra toelatingseisen gelden andere regels dan bij een studie zonder deze regels. Om te beginnen is er een andere aanmelddeadline: 15 januari. Schrijf je je niet op tijd in? Dan heb je sowieso geen kans.

Er gelden nog een aantal andere eisen. Deze kunnen te maken hebben met een toelatingstest of je cijferlijst van de middelbare school. Maar het kan ook simpelweg een loting zijn, waarbij je op basis van je cijferlijst wordt ingedeeld in een hogere of lagere groep.

Voldoe je niet aan (één van) deze eisen. Dan heeft de opleiding het recht je niet toe te laten.

Betaling collegegeld

Als je aan de toelatingseisen voldoet, ben je toelaatbaar. Maar je kunt pas echt beginnen met je opleiding als je (een deel van) je collegegeld hebt betaald. Dat moet vóór 1 september (begin van het nieuwe school- of collegejaar) gebeurd zijn. Is dat niet het geval, dan heeft de onderwijsinstelling het recht om je uit te schrijven.

Dit is een harde regel. En hij wordt vaak onterecht gebruikt. Er zijn namelijk een heleboel verzachtende omstandigheden die ervoor zorgen dat een school je toch kan laten beginnen. Dat moet helaas wel vaak via een rechtszaak gebeuren. Zorg dus a.u.b. dat je het collegegeld op tijd betaald, dat scheelt je een heleboel gedoe.

Nu je weet op basis waarvan een school je kan weigeren, ben je weer een stuk beter voorbereid op een vlekkeloze start van je opleiding. Goed nieuws: als het goed is, voldoe je al aan de meeste van deze eisen, zoals je profiel en vooropleiding.

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.