Help: Mijn profiel past niet bij mijn studiekeuze!

min. lezen
help-ik-koos-het-verkeerde-profiel

Heb je na veel wikken en wegen je profielkeuze gemaakt, blijkt het niet te passen bij je droomstudie! En nu? Dat gaan we je hier vertellen. Het is namelijk niet het einde van de wereld, maar vergt wel wat creativiteit en eventueel wat aanpassingsvermogen.

Extra vak volgen

Als je erachter komt dat je een verkeerde profielkeuze hebt gemaakt, zijn er een aantal mogelijkheden om dit goed te maken. Voor de meeste studies geldt namelijk dat je ook toegelaten kan worden met wat aanvullende vakken. Om erachter te komen welke vakken dat precies zijn, bezoek je de website van de (hoge)school of universiteit waar jij de studie wil gaan doen. Kijk dan bij de toelatingseisen. Daar vind je welke vakken je moet hebben om toegelaten te kunnen worden. Je kunt ook even kijken in de Keuzegids.

Het kost even wat extra moeite, maar het is zonde om je droomstudie op te geven omdat je wat vakken mist die je makkelijk extra had kunnen volgen.

Neem een tussenjaar

Om je profiel aan te vullen, kun je natuurlijk ook een tussenjaar nemen. Ook hier moet je dan wat extra vakken volgen. Die vakken kun je bijvoorbeeld op een vavo (volwassenenonderwijs) volgen. Zo heb je alle tijd om eens wat wiskunde bij te spijkeren of toch dat natuurkunde vak te volgen. Dit doe je meestal als je profiel zo ver afwijkt van je droomstudie dat je er echt een jaar voor moet uittrekken.

Naast het volgen van extra vakken kun je natuurlijk ook een bijbaantje nemen. Misschien iets wat met je studie te maken heeft? Tips nodig? Check het verhaal van Victor.

victor-kunstacademie
Wat kun je in een tussenjaar doen?

Victor had een onverwacht tussenjaar en dat pakte goed uit! Lees het verhaal.

Zomerschool

Dit klinkt misschien minder leuk, maar het kan echt helpen! En, als je iets wil moet je er een beetje moeite voor doen, toch? Juist. Ga eens op zoek naar een zomerschool waar je die extra vakken kunt volgen die je nodig hebt voor je droomstudie. Het kost maar een paar weken. Een groot voordeel: het wordt ieder jaar zomer en de zomers duren steeds langer. Een zomer wat extra werk is dus een prima optie. Google het maar eens, er zijn genoeg opties. Of vraag het eens aan je vrienden of familie, misschien hebben zij het zelf ook al eens gedaan. Dit is een snelle en effectieve manier om toch nog die extra vakken te halen die je nodig hebt.

Switchen van profiel

Dit kan natuurlijk ook: wisselen van profiel. Dit is alleen niet echt aan te raden. Want dit is de moeilijkste oplossing. Niet alleen voor jou, want je hebt sowieso een achterstand ten opzichte van je medeleerlingen, ook voor de school is het een (administratief) lastige stap. Deze stap zet je als het profiel je echt niet ligt, je wilt perse die ene studie doen en de bovenste stappen niet gaan helpen. Maar hou er rekening mee dat je een jaar blijft zitten.

Toch een andere studie?

Misschien denk je nu: “Ja kak, maar ik wil dit eigenlijk allemaal niet doen. Ik zoek wel een studie die past bij mijn huidige profiel.” NIET SLIM. Hier ga je later spijt van krijgen. En je ziet: er zijn genoeg opties om toch die ene droomstudie te kunnen volgen. Het zou echt zonde zijn als je hier niet voor gaat.

Het advies: ga een paar extra vakken volgen. Of je nu ‘s avonds vakken volgt, een tussenjaar neemt, of naar een zomerschool gaat, die keuze is aan jou. Maar doe het op zijn minst. Het komt echt wel goed. Succes!

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.