Van vmbo naar post-master: Dion legt je uit hoe je dat doet

min. lezen
van-mbo-naar-master-1

Wat nou als je begint op het vmbo-t en eindigt met een mba? Zie jij het al voor je? Dion Bonné wel. Hij werd lange tijd gezien als iemand die niet zo goed kon leren. Maar tegen ieders verwachting schopte hij het tot en met een post-master! In deze blog doet hij zijn verhaal en geeft hij je tips over hoe jij dit ook kunt doen. Tipje van de sluier: niet opgeven!

“Ga jij maar naar het vmbo”

Als klein kereltje had Dion weinig interesse in school en was hij liever aan het spelen. “Ik deed er alles aan om niet naar school te hoeven. Ik vond school ook helemaal niet leuk. Het ging zelfs zo ver dat toen ik in groep zes zat, ik naar een remedial teacher ging om mijn niveau op te krikken. Daar bleek dat ik het niveau van iemand uit groep vier had en kwam ik erachter dat ik zwaar dyslectisch was.”

Een aantal jaar later – in groep acht – kreeg Dion vmbo-t/ havo advies, maar hij kon toch beter naar het vmbo gaan, anders zou het alleen maar een teleurstelling zijn als hij later een niveau zakt. “Dus ben ik vmbo-t gaan doen. Ze zeiden dat de exacte vakken en de talen mijn zwakte zouden zijn. Ze dachten dus eigenlijk dat ik niks zou kunnen.”

Maar wat bleek: hij was juist sterk in de exacte vakken, begon de uitdaging te missen en wilde van vakken wisselen zodat hij meer wiskunde en biologie kon doen. Bij de exacte vakken voelde Dion zich meer thuis en hij haalde ook best goede
cijfers tijdens zijn eindexamen.

“Na mijn eindexamen twijfelde ik of ik naar de havo moest gaan, want mijn broer en mijn zusje deden dat ook. Mijn vader vertelde mij echter dat ik beter iets kon gaan doen wat ik leuk vond, iets beroepsgericht.”

Toch naar het MBO

Zo is Dion terecht gekomen bij mbo-elektrotechniek. “Ik kwam erachter dat dit een van de moeilijkere mbo-studies was. Dat vond ik wel leuk om te proberen, maar het was wel een studie van vier jaar, terwijl al mijn vrienden maar drie jaar hoefden te studeren. Daar baalde ik wel van, maar tegelijkertijd wilde ik ook wel echt iets worden en zag ik veel uitdaging in elektrotechniek.”

Zo gezegd, zo gedaan. Het was alleen lastiger dan vooraf gedacht. “We moesten bijvoorbeeld stroomschakelingen tekenen en maken. Dat moesten we dan precies op de manier uitvoeren die ons werd uitgelegd, terwijl je zo’n schakeling op meerdere manieren kunt maken. Voor mij was dat best lastig, want ik moest heel goed luisteren naar de docenten. Daar was ik nogal slecht in.”

Je kunt je dus voorstellen dat de studie hem dus niet makkelijk afging. “Het hielp ook niet dat ik nog nooit een boek had geopend. Sommige zaten letterlijk nog in het plastic. Ik deed dus eigenlijk altijd maar wat. Maar op een gegeven moment kreeg de docent dat door.” Dion besloot dus toch maar te kijken wat er eigenlijk in stond.

Dat was een slimme keuze, want er ging een wereld voor hem open. “Dat hielp toch wel, dat lezen. Uiteindelijk kon ik zo een stage bij Panasonic gaan doen. Ik mocht daar onderzoeken hoe lasers afgesteld worden, maar na een maand bleek het toch wel saai te zijn omdat er veel herhaling in het werk zat.”

Tijdens zijn stage raakte Dion bevriend met een jongen die daar werkte. “Ik mocht met hem meelopen en uiteindelijk vroeg ik hem welke studie hij had gedaan: hbo-technische bedrijfskunde. Toen realiseerde ik me: als ik niet doorstudeer, moet ik dit soort werk doen tot aan mijn pensioen. Ik wilde meer zelf nadenken in plaats van alleen uitvoerend bezig zijn en die jongen waar ik bij meeliep had een veel gavere baan met meer afwisseling.” Dat triggerde Dion om verder te kijken. Na zijn mbo is hij daarom technische bedrijfskunde gaan doen.

elektrotechniek
youtube.com Elektrotechniek

Bekijk het beroepenfilmpje van SBB

“Het hielp ook niet dat ik nog nooit een boek had geopend. Sommige zaten nog in het plastic. Ik deed dus eigenlijk altijd maar wat"

Dion

Overstap naar hbo

Om een beetje een soepele overgang van het mbo naar het hbo te hebben, wilde hij eerst in de zomer een overgangscursus doen. “Al meteen merkte ik dat het hbo van een heel ander niveau was dan het mbo. Er werd al uitgegaan van een bepaalde basiskennis die je op de havo kreeg. We moesten ook al heel wat gelezen hebben, en dat had ik allebei niet. Ik vond het dus pittig en wennen, maar tegelijkertijd vond ik het ook heel stoer!” 

Dion was dus wel flink gemotiveerd om het hbo tot een succes te maken, en daagde zichzelf nog meer uit. “Omdat ik van het mbo kwam, mocht ik het eerste en het tweede jaar combineren. Maar dat was zo heftig dat ik de eerste maand iedere dag met hoofdpijn thuis kwam. De overstap was enorm. Niet alleen de hoeveelheid stof die ik moest kennen, maar ook de opdrachten. Nu had je een opdracht met drie oplossingen, terwijl het op het mbo een opdracht met één oplossing was. Maar juist daar was ik naar op zoek dus daar werd ik super blij van. Het kostte me wel driekwart jaar om me helemaal aan te passen.”

Omdat Dion twee jaar in één jaar deed, moest hij ook twee keer zoveel tentamens maken. “Ik had in plaats van vier tentamens in één week, tien tentamens. Daar haalde ik er misschien vier van en moest ik er zes herkansen. De volgende tentamenweek had ik er dus zestien! Toen dacht ik wel even van: hoe ga ik dit in godsnaam doen?!” Maar Dion gaf niet op en uiteindelijk haalde Dion na iets meer dan een jaar zijn propedeuse.

Van tentamens moest Dion dus niet zoveel hebben, maar de opdrachten en stages vond hij wel leuk. Daar kon hij zelf aan de slag en samenwerken met studiegenoten. “Uiteindelijk haalde ik samen met een studievriend een 9 voor onze afstudeerstage!”

dion-vmbo-naar-master-nieuw-zeeland

Dion op het strand in Nieuw-Zeeland

“Ik dacht dat ik nooit een master zou halen”

En zo had Dion ineens zijn hbo bachelor in de pocket. Maar ja, wat nu? Hij wist het ook niet. “Ik dacht: wil ik doorstuderen en mijn master halen? Ja, op zich wel, maar ja ik dacht dat dat nooit zou kunnen.”

Na wat gesprekken met ouders en vrienden besloot hij zich in de zomer toch in te schrijven voor de master Human aspects of information technology – een master die het midden houdt tussen IT en psychologie – maar je voelt het al aankomen: hij was te laat. “Toevallig kwam mijn oom, die geëmigreerd was naar Nieuw-Zeeland, naar Nederland om hier de zomer door te brengen. Zo kwam ik op het idee om met hem mee naar Nieuw-Zeeland te gaan. Dat vond hij prima! Twee weken later, op 2 september, stond ik op het vliegveld aan de andere kant van de wereld.”

Maar ja, wat ga je daar doen, anders dan op de bank hangen? Dat had Dion nog niet bedacht. “Mijn oom vond het ook wel mooi geweest en bedacht om een cv met mij te maken en gewoon rond te brengen bij verschillende barretjes. Ik heb toen vijf maanden dag en nacht in een cafe gewerkt en heb daar een super mooie en leerzame tijd gehad!”

Toevallig kwam mijn oom uit Nieuw-Zeeland hier langs. Twee weken later was ik aan de andere kant van de wereld!"

Dion

Alles verkeerd om

De tijd vloog en Dion realiseerde zich dat hij snel terug moest naar Nederland om zich in te schrijven voor de master, voor het wéér te laat was! Gelukkig was Dion nu wel op tijd en kon hij zich opmaken voor weer twee jaar studeren: één jaar pre-master en één jaar master. 

Lees ook eens dit artikel over verschillen hbo en wo.

“Ik kan me nog herinneren dat je in één jaar je pre-master moest hebben afgerond, maar ik had één vak niet gehaald – academisch Nederlands. Hier viel ik door de mand met mijn dyslexie. Het zure was dat dit vak maar één keer in het jaar gegeven werd, dus had ik weer een half jaar niks te doen. Om de tijd te overbruggen ben ik maar gaan werken.” 

Omdat Dion een half jaar uitliep, startte hij zijn eigenlijke master niet in september, maar in februari. “Ik deed dus alles verkeerd om, want er zat een bepaalde volgorde in het masterjaar, qua vakken, en ik kon pas afstuderen als ik de introducerende vakken van september had gehaald. Ik zou daarom weer een half jaar uitlopen. Dus besloot ik om de masterscriptie tegelijkertijd met die intro-vakken te doen. En dat lukte! Ik haalde het met een 8,5!”

Nog twee jaar?!

Een hoop mensen zouden na zo’n lange studieperiode misschien denken dat het wel genoeg is geweest met studeren. Dion dacht daar anders over. “Na anderhalf jaar werken kreeg ik de kans van mijn werkgever om een mba te doen! Ik was eigenlijk veel te jong – de meesten hebben dan al 10 jaar managementervaring en ik was nog niet eens manager – maar mijn baas had er wel vertrouwen in.” Dus ging Dion weer terug naar de studiebanken, dit keer om zijn mba te halen. Na weer hard werken, heeft Dion ook dit diploma op zak en is hij manager bij een ICT bedrijf.

Nu Dion zo ongeveer elk niveau wel heeft ervaren, kun je hem vragen wat het verschil is in opleidingsniveau’s. Hij legt het kort, maar krachtig uit: mbo is met de handen werken, hbo is de praktijk uitdenken, tijdens de master leer je de theorie achter alles en een mba is een combinatie van alles wat ik net noemde.

Dion heeft een lange studietijd gehad, maar heeft telkens gedacht: wat is er nog meer? “Mijn grootste drijfveer is het bewandelen van mijn eigen pad, de vrijheid om dingen zelf uit te vogelen en nooit opgeven. Ik relativeerde altijd: wat is het ergste wat er kan gebeuren? En dan viel het altijd wel mee. Soms was het wel moeilijk als ik mijn vrienden al zag feesten en ik zat nog steeds in de boeken. Zij hadden toen namelijk al best veel geld (omdat zij natuurlijk al een baan hadden), maar dat haal je zo in, na een goede basis! Dat is natuurlijk niet het belangrijkste, maar je ziet: je komt altijd goed terecht, juist als je door blijft leren en je passie volgt.”

mba-uitleg
wikipedia.nl Wil jij weten wat een mba is?

Check dan deze pagina bij onze vrienden van Wikipedia.

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.