Zonder ook maar 1 dag op school te zijn kun je studeren in België

min. lezen
pleun-studeerde-in-belgie

Stel, je hebt een droom. Dan doe je er alles aan om dat te verwezenlijken, ook al moet je voor je opleiding naar België. Althans, dat gold voor Pleun. Na een flinke omweg is ze precies waar ze wilt zijn: als leerkracht voor de klas in het basisonderwijs! Ze vertelt hoe het Vives in Kortrijk haar hielp haar droom te verwezenlijken.

Een droom najagen

Pleun is nu 27 jaar. Zolang ze weet, wil ze basisschooldocente worden en begon na haar opleiding tot onderwijsassistent op de pabo. Maar in Nederland was deze opleiding heel lastig. “Vooral de wiskundetoets. Die was heftig.” Zo heftig dat Pleun de toets een aantal keer niet haalde.

Dit was zo demotiverend voor Pleun dat ze besloot met de pabo te stoppen. “Ik dacht: Dan laat ik mijn droom maar varen en ga ik als peuterleidster werken op een kinderdagverblijf. Dat was leuk, maar na vijf jaar kwam ik via via een vacature tegen voor onderwijsassistent.” De stap was snel gemaakt, want die droom leefde nog. “Zo ben ik daar gaan werken als onderwijsassistent. Dat is nu vier schooljaren geleden.” Toch bleef het knagen…

Maar de pabo had ondertussen haar toelatingseisen aangepast. “Ze moest nu een toelatingstoets doen, met verschillende vakken. Telkens haalde ik het niet. Maar ik wilde niet opgeven. Zo kwam ik via via bij de opleiding kleuteronderwijs terecht op Vives in Kortrijk. Ik wist meteen: dit wil ik. Juist omdat deze studie gericht was op het werken met kleuters en ik mezelf dus kon specialiseren in het kleuteronderwijs.”

Zo is Pleun in gesprek gegaan met haar directrice. “Zij zijn akkoord gegaan met mijn wens. Dus kon ik naast mijn werk een deeltijd studie gaan doen op afstand in België, terwijl ik mijn basisschool als werk- en stageschool kon aanhouden.”

"Studeren op afstand was heel fijn. Maar toch was het wel gek, want ik kende mijn medestudenten helemaal niet."

Pleun studeerde aan de pabo in België

pleun-studeerde-pabo-belgie

Nog nooit op mijn school geweest

Dankzij een deeltijdstudie op afstand in België kreeg Pleun alsnog de kans om haar droom te verwezenlijken. “Het was geweldig, want mijn Belgische diploma is in Nederland gewoon geldig! Ik hoefde geen toelatingstoets te doen en kon op afstand mijn lessen volgen, terwijl ik in Nederland mijn stages liep.” Zo kon het dat Pleun nooit een dag op school is geweest.

“De docenten waren fantastisch. Ik hoefde maar te mailen en kreeg meteen reactie. De teams-meetings waren zo geregeld. Maar toch was het wel gek, want ik kende mijn medestudenten helemaal niet.”

Dat Pleun de juiste keuze heeft gemaakt – en dat ze geknipt is voor het onderwijs – blijkt wel. Ze heeft haar driejarige studie in twee jaar summa cumlaude (gemiddeld een 9) afgerond.

Je moet het echt zelf doen

Waarom ging het in België wel goed? “In België heb je nog de splitsing groep 1 tot en met 2 en 3 tot en met 8. Aangezien ik me wilde specialiseren op het jonge kind (groep 1 en 2), hoefde ik die toetsen niet te maken. Ik ben echt iemand van de praktijk en deze manier van les krijgen werkte perfect voor mij. Alles wat ik leerde kon ik direct toepassen in de praktijk.”

Het onderwijssysteem in België is wel heel anders. Ik mocht mijn eigen weg bepalen. In België moet je – net als in Nederland – je studiepunten halen. Ook het curriculum stond vast, maar ik was vrij om zelf de volgorde van mijn vakken te kiezen.

Hoe het werkt? “Je logt online in. Daar vind je een studie overzicht met punten die je moet halen. Dan kun je zelf aanvinken welke punten je opneemt. Ik kreeg namelijk 180 studiepunten. Je begint met 60 punten en heb daarna telkens punten bijgekocht.”

“Alles ging bij mij vanaf mijn laptop. Tijdens het moment van examineren zat ik ook gewoon op mijn kamer achter mijn laptop. Dat was wel bijzonder. Je moet dus echt alles zelf doen. Ik vond het een geweldig systeem. Dat hebben ze bij Vives in Kortrijk echt goed gedaan. De docenten zijn heel fijn, schakelen snel en zijn behulpzaam.”

Het onderwijssysteem in België was een uitgelezen kans voor Pleun. Toch raadt ze deze weg niet aan aan iedereen. “Het is een zwaar traject en je moet echt veel zelfdiscipline hebben. Maar stel je zit in hetzelfde schuitje als ik, dan kan het zeker een uitkomst bieden.”

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.