Wat is een university college?

min. lezen
university-college

Er zijn een aantal welbekende type scholen. Je hebt de mbo scholen, hogescholen en universiteiten. Maar er zijn er meer. Eén daarvan is University College. Nog nooit van gehoord? Dat is niet zo gek. Maar het kan wel een interessante optie zijn. Lees daarom hier wat het inhoudt.

Wat is een University College?

Zoals de naam al doet vermoeden is dit schoolsysteem afkomstig uit Groot-Brittanië en de Verenigde Staten (de Angelsaksische landen). Het lijkt op wat je in de films terugziet: wonen en studeren op de campus. In Nederland is het minder bekend, maar niet minder populair. En zo zijn er al best een tijdje: sinds 1998.

Het is eigenlijk een school in een school. Een University College is in Nederland namelijk altijd aangesloten bij een ‘gewone’ universiteit. Zo hebben bijna alle Nederlandse universiteiten een University College. Internationaal wordt een University College dan ook de Dutch Mix genoemd. Dat komt omdat het een mix is van een Amerikaans en een Brits systeem, met nadruk op het studentenleven, inclusief collegezalen.

De meeste University Colleges in Nederland hebben een eigen campus waar studenten wonen. Er is soms zelf een eigen kantine waar je geheel op zijn Amerikaans, gewapend met dienblad, ‘s avonds kunt eten.

Op een University College haal je net als op de universiteit en de hogeschool je Bachelor, maar kies je niet specifiek voor één vak. In plaats daarvan mag je in het eerste jaar zelf kiezen wat je interessant vindt. Je kiest dan vakken uit het Liberal Arts & Sciences programma (Science, Social Science en Humanities). Zo kan het vóórkomen dat je in je eerste jaar history, maths en political sciences studeert. Uiteindelijk studeer je wel in een richting af.

Je merkt het al: alles gaat in het Engels, want ja, het is gebaseerd op een Engels model. Daar moet je dan ook wel op voorbereid zijn. Een University College heeft namelijk een internationaal karakter. Colleges zijn in het Engels en er studeren dan ook veel internationale studenten.

University Colleges hebben de afgelopen jaren flink aan populariteit gewonnen. Juist het principe dat je niet één richting kiest, maar meerdere, spreekt veel Nederlandse aankomend studenten aan. Ook het hechte studentenleven is populair.

Toelating

Klinkt dit als muziek in je oren en wil je dit ook? Dan is het goed om te weten dat er een toelatingsprocedure aan zit. Iedere University College heeft zijn eigen toelatingseisen, maar over het algemeen moet een motivatie (in het Engels) schrijven, referenties aanleveren en je moet door middel van een toets laten zien dat je Engels goed genoeg is. Als dat allemaal goed is, wordt je uitgenodigd voor een gesprek. Best een flinke klus dus. En omdat een University College onder ‘Numerus Fixus’ opleiding valt, moet je je voor 15 januari aanmelden.

Wat kost een University College?

Voor een University College betaal je wat meer dan voor een hogeschool of universiteit. Dat komt omdat huisvesting en (meestal) alle maaltijden betaald zijn. Je betaalt dan je Tuition (collegegeld) en het verblijf. Dat kan al gauw neerkomen op 10.000+ euro per jaar. Maar ja, hebt dan wel een woonplaats en iedere dag eten.

Privé opleiding?

Nu klinkt het misschien of een University College een privé opleiding is, maar dat is het niet. Het is publiek, dat komt omdat het is aangesloten bij een openbare universiteit.

Omdat het is aangesloten bij een openbare universiteit, is het ook gewoon geaccrediteerd. Je bachelor is dus geldig en internationaal evenveel waard als op een normale universiteit.

Elitair?

Een University College heeft een beetje het imago elitair te zijn. Dat kan komen omdat het een kleinschalig karakter heeft, of omdat het duurder is dan een hogeschool of universiteit. Ook wordt dit vaak gezien als de top van het academische leven. Het worden ook vaak ‘topopleidingen’ genoemd.

Of het ook zo is, dat kunnen wij niet beoordelen. Wat we wel kunnen zeggen is dat in de regel een University College dus openbaar is. Hoe dan ook, het beeld dat een University College elitair is, is vrij hardnekkig.

Mocht je interesse hebben hierin, maar je twijfelt, dan is het slim om vooral even te contact op te nemen en een meeloopdag te volgen, of een open dag. Zo krijg je een goed beeld van de sfeer, de docenten, studenten en het karakter.

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.