Wat is een University College?

min. lezen
university-college

Mbo-scholen, hogescholen en universiteiten; deze onderwijsinstellingen zijn je waarschijnlijk wel bekend. Maar, er zijn er meer. Eén daarvan is het University College. Nog nooit van gehoord? In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over het University College.

Wat is een University College?

Een University College lijkt op wat je weleens in films terugziet: studeren én wonen op de campus. Het schoolsysteem is afkomstig uit Groot-Brittannië en de Verenigde Staten.

De meeste University Colleges in Nederland hebben een eigen campus waar studenten wonen. Soms wonen studenten op de campus voor hun hele studie, soms ook maar voor een gedeelte van de studie. 

Een University College is eigenlijk een school in een school. Het is namelijk altijd aangesloten bij een 'gewone' universiteit. De onderwijsinstelling heeft een internationaal karakter en er studeren veel internationale studenten.

Houd er daarom rekening mee dat de Engelse taal bij een University College leidend is. Het is een studieomgeving met een hechte community, waar ook veel aandacht is voor activiteiten buiten je studie. 

Vakken op het Univeristy College

Op een University College haal je net als op de universiteit en de hogeschool je bachelor. Het verschil met een reguliere hogeschool of universiteit is dat je bij het University College niet specifiek voor één vakgebied kiest.

Je volgt een opleiding die 'Liberal Arts & Sciences' heet. Binnen die opleiding kies je vakken uit verschillende richtingen, bijvoorbeeld in de richting van alfa- en bètawetenschappen. Vooral in het eerste jaar is er veel ruimte om allerlei verschillende vakken te proberen.

Gaandeweg kun je je specialiseren in een richting die bij jou past. Dat kan één specifieke richting zijn, maar het is ook mogelijk om af te studeren op meerdere disciplines die op elkaar aansluiten. Bijvoorbeeld: rechten en milieuwetenschappen. 

Toelating

Klinkt dit als muziek in je oren en wil je dit ook? Dan is het goed om te weten dat een University College werkt met een toelatingsprocedure. Elk University College heeft zijn eigen toelatingseisen, maar het schrijven van een motivatie in het Engels, het aanleveren van referenties en het maken van een Engelse toets, komen vaak voor tijdens de toelatingsprocedure.

Heb je dit goed doorlopen? Dan is de kans groot dat je wordt uitgenodigd voor een gesprek. 

Goed om te weten: University Colleges gebruiken selectieprocedures die niet onder numerus fixus vallen. Dit betekent o.a. dat aanmelddeadlines per University College kunnen verschillen.

Wat kost een University College?

Voor een University College betaal je meer dan voor een andere opleiding aan een hogeschool of universiteit. Dat heeft o.a. te maken met kleinschalige klassen, waardoor er veel persoonlijke begeleiding mogelijk is.

Daarnaast is het bij veel University Colleges verplicht dat je een tijdens (een deel van) je studie op de campus woont. De kosten voor een kamer komen vaak overeen met het huren van een studentenkamer via de reguliere, vrije markt. 

Op basis van deze factoren, moet je rekening houden met collegegeld dat kan oplopen tot €5000,- per jaar.

Is het University College privé?

Nee, een University College is geen privé onderwijsinstelling. Doordat het is aangesloten bij een openbare universiteit, is het publiek. Je kunt je dus gewoon aanmelden. 

Net als de meeste andere opleidingen in Nederland, is het University College geaccrediteerd. Dat wil zeggen dat je bachelor geldig is en evenveel waard is op zowel nationaal en internationaal niveau.

Past het University College bij mij?

Alleen jij kunt beoordelen of het onderwijssysteem van het University College bij je past. Spreken kleinschalige klassen, veel persoonlijke begeleiding en wonen op de campus je aan? Dan is het University College wellicht een optie voor jou. 

Wil je meer weten over hoe het er op het University College precies aan toe gaat? Kijk dan eens of je bijvoorbeeld een open dag kunt bezoeken of je kunt aanmelden voor een meeloopdag. Dit is een goede manier om een goed beeld te krijgen van de sfeer, de docenten en studenten. 

vragen-stellen-tijdens-open-dag
Bezoek je een open dag?

Deze vragen kun je zeker stellen!

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.