HBO & WO: de populaire studies van dit moment

min. lezen
Populaire studies 2022/2023

In je omgeving hoor je misschien meer over de ene studie dan de andere; welke studies zijn populair en waarom? In deze blog zetten wij de top 5 per opleidingsniveau op een rijtje. Handig! Waar kies jij voor?

5 populaire studies op wo-niveau

1. Geneeskunde

Al jarenlang en nog altijd het meest populair: de studie Geneeskunde. Ga je ervoor? Houd dan in je achterhoofd dat dit een numerus fixus studie is.

Ben je ingeloot? Bekijk dan snel ons artikel over hoe je geneeskunde studeren precies aanpakt! 

elyn-prins-geneeskunde-student
Geneeskunde studeren

Elyn vertelt je de in's en out's

2. Psychologie

Ook Psychologie, de studie waarbij je leert over het gedrag van mensen, staat al jarenlang heel erg hoog in de lijst van populaire studies. Door de populariteit hanteert de studie een numerus fixus procedure. Houd dus rekening met de inschrijfdatum. Voor numerus fixus studies is dat eerder dan voor opleidingen waarbij geen loting plaatsvindt.

3. Criminologie

Criminaliteit bestrijden en onderzoek doen naar slachtoffers van criminaliteit: een spannende én nobele functie. Geen wonder dat de studie Criminologie al een aantal jaren terugkomt in de top 3 van studies op universitair niveau. De toelatingsprocedure gaat aan de hand van een numerus fixus, maar eenmaal binnen kun je er veel verschillende kanten mee op. Meer weten? Check snel ons artikel.

deadline-inschrijven-studie
Tot wanneer kan ik mij inschrijven?

Alle aanmelddeadlines op een rij

4. Rechtsgeleerdheid

Heb jij een sterk gevoel voor rechtvaardigheid? Dan kan je niet om de populaire studie Rechtsgeleerdheid heen. Zowel op wo- als hbo-niveau (HBO rechten) is de studie erg populair. Je kunt je met alle profielen inschrijven op de opleiding; voor veel studiekiezers kan de toelatingsprocedure een reden zijn om zich in te schrijven.

Maar het is natuurlijk ook belangrijk dat je een studie kiest die past bij je interesses. Zo moet je voor de studie Rechtsgeleerdheid geïnteresseerd zijn in de maatschappij en aanleg hebben voor taal.

gebruik-het-disc-model-voor-je-studiekeuze
Welke studie past bij mij?

Ontdek het met het DISC model

5. Biomedische wetenschappen

Voor studiekiezers met een liefde voor biologie, de zorgsector en wetenschap, is Biomedische wetenschappen een aantrekkelijke en populaire studie. Het houdt verband met de populaire studie Geneeskunde, maar toch zijn er duidelijke verschillen. Welke dat precies zijn, ontdek je in dit artikel.

Natuurlijk zijn er nog een hoop andere studies waar je uit kunt kiezen. Voorbeelden van andere wo-studies die jaarlijks terugkomen in de lijstjes van populaire studies, zijn: Sociologie, Pedagogische wetenschapen, Diergeneeskunde, International Business, Sportkunde en Bouwkunde. 

5 populaire studies op hbo-niveau

1. Toegepaste psychologie

De hbo-opleiding Toegepaste psychologie heeft raakvlakken met de populaire studie Psychologie op wo-niveau. Het grootste verschil is dat je meer bezig bent met de dagelijkse praktijk. Een geliefde studie als je graag met mensen werkt en oplossingsgericht aan de slag wil.

Een andere zorg gerelateerde studie die vaker populair bleek, maar op dit moment aan populariteit moet inleveren is de opleiding tot verpleegkundige. Maakt je dat niet uit? Goed, want organisaties staan te springen om personeel.

2. HBO ICT

De waarde van ICT'ers wordt in onze maatschappij steeds groter; als gevolg van enorme hoeveelheden data die onze huidige samenleving produceert en moderne technologie, schieten data gerelateerde beroepen als paddenstoelen uit de grond.

Geen wonder dat de hbo-opleiding ICT aan populariteit wint. Bovendien kun je met kennis van ICT veel kanten op. Iets voor jou?

beroepen-met-baanzekerheid
Beroepen met baanzekerheid

Waarom je baanzekerheid meeweegt in je studiekeuze

3. Bedrijfskunde

Bedrijfskunde; een populaire studie onder studiekiezers die dromen van een eigen onderneming, aan de slag willen als projectmanagers en een handje hebben van organiseren. Een brede studie, waar je veel kanten mee op kunt, en die zich vaker onder het begrip 'populaire studies' schaart.

4. Forensisch Onderzoek

Zelfs na zo'n 10 jaar blijft de hbo-opleiding Forensisch Onderzoek populair. Daardoor zijn er maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Dus: een numerus fixus. De opleiding leidt uiteindelijk tot beroepen waarin je met behulp van natuurwetenschappelijke onderzoeks- en opsporingstechnieken, onderzoek doet naar sporen op plaats delicten en in laboratoria. 

5. PABO

Zonder leraren geen onderwijs! Door het tekort aan docenten in het basisonderwijs heeft de overheid verschillende acties ondernomen om nieuwe studenten naar de opleiding tot leraar basisonderwijs (pabo) te trekken. En dat is tot op zekere hoogte gelukt. De opleiding komt zeker terug in de lijsten met populaire studies. 

Staat de studie waar jouw hart sneller van gaat kloppen niet op de hoogste plekken in de populariteitslijst. Boeiend! Populariteit zegt niet alles en natuurlijk zijn er nog een hoop andere studies waar je uit kunt kiezen.

Voorbeelden van andere geliefde hbo-studies, zijn: Commerciële economie, Vastgoed en makelaardij, Pedagogiek, Journalistiek en Fysiotherapie. 

Lerarenopleiding
Leraar worden?

Alles wat je moet weten over de PABO

Voordelen & Nadelen 

Er hangen voor-, maar ook nadelen aan een populaire studie. Zo is de kans bij een populaire studie groter dat je er al wat meer van af weet. Bijvoorbeeld omdat je iemand kent die de studie ook volgt of omdat er veel informatie over te krijgen is. Een voordeel! Bovendien is het ook handig voor je sociale basis wanneer je mensen kent die de opleiding (gaan) volgen. 

Een nadeel kan zijn dat je tijdens je studiekeuze valt voor de populariteit van de studie, terwijl de opleiding misschien niet goed bij jou past. Kijk daarom kritisch naar de studie en maak niet alleen een keuze op basis van populariteit. Zo voorkom je een verkeerde studiekeuze.

Het kan ook zijn dat de baankansen na het afronden van een populaire studie zijn afgenomen. Dit gebeurt wanneer het aanbod op de arbeidsmarkt groter is dan de vraag.

Tip van de redactie: doe onderzoek naar de kwaliteit van een populaire studie op verschillende onderwijsinstellingen. Door een snelle groei kan het zijn dat de kwaliteit van de studies niet zo snel mee kan groeien, of achteruit gaat. Blijf altijd kritisch en eerlijk tegen over jezelf als het gaat om je studiekeuze. 

 

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.