De universitaire studie Biomedische wetenschappen uitgelegd

min. lezen
Biomedische wetenschappen uitgelegd

Wat als je het menselijk lichaam heel interessant vindt, maar niet per se arts wilt worden? Of wat nou als je met veel interesse de afgelopen jaren het coronanieuws hebt gevolgd en dacht: ‘hoe kunnen we de mensen beter maken?’ Dan is de studie biomedische wetenschappen misschien wel iets voor jou.

Wat is biomedische wetenschappen?

Misschien heb je er al eens van gehoord. Dat is niet zo gek, want biomedische wetenschappen is al jaren een van de meest populaire studies van Nederland. Volgens Qompas staat de opleiding dit jaar op de vijfde plek van universitaire studies. Maar wat is biomedische wetenschappen eigenlijk?

Biomedische wetenschappen richt zit op het wetenschappelijk onderzoek naar zieke en gezonde mensen. Tijdens de opleiding leer je over het functioneren van mensen, zowel op moleculair niveau als de mens zelf. Daarnaast ga je aan de slag met onderzoek naar hoe ziekteprocessen werken en hoe je bijvoorbeeld behandelprocessen en therapieën van artsen beter kunt maken.

Lijkt het dan niet op biologie? Wel een beetje, maar biomedische wetenschappen richt zich op de mens, terwijl in de biologie de mens ‘slechts’ een onderdeel is van het vakgebied. Het is dus een onderdeeltje van de hele biologie, maar biomedische wetenschappen schuurt ook tegen geneeskunde. Sommige opleidingen vinden zelfs plaats in het ziekenhuis, zoals in Leiden.

Het verschil tussen geneeskunde en biomedische wetenschappen

Wat is dan het verschil met geneeskunde? Dat is een goede vraag. Je kunt het zo zien: waar artsen mensen beter maken, maken biomedische wetenschappers artsen beter. Door onderzoek te doen naar de mens en behandelprocessen, kunnen zij nieuwe manieren vinden om bijvoorbeeld kanker of corona te genezen. Dit kan dan worden toegepast door de artsen.

Je kunt je dan misschien wel voorstellen dat biomedische wetenschappers nauw samenwerken met artsen. Dat niet alleen, er wordt ook samengewerkt met bio farmaceuten en biologen. Want deze verschillende specialismen hebben specifieke kennis over bijvoorbeeld genezing (arts), de ziekte zelf (bio- virologen) en het medicijn (bio farmaceut). Al die kennis heb je als biomedisch wetenschapper nodig om te weten hoe de mens beter wordt en hoe je daar een goede behandeling voor kunt maken die artsen kunnen toepassen.

Waarom zo populair?

Het is lastig om precies te zeggen waarom biomedische wetenschappen populair is, maar het zou te maken kunnen hebben met het feit dat het redelijk verwant is aan geneeskunde. In beide studies ben je bezig met het menselijk lichaam en in beide gevallen probeer je de mensen beter te maken. Latere artsen doen dat door aan het bed te staan, terwijl latere biomedische wetenschappers mensen niet direct behandelen en meer op de achtergrond aanwezig zijn.

Dat beantwoordt alleen maar deels de vraag waarom het een populaire studie is. Een belangrijke reden waarom biomedische wetenschappen zo populair is omdat het dichtbij geneeskunde ligt, kan het zijn dat daarom veel mensen voor biomedische wetenschappen kiezen als ze worden uitgeloot voor geneeskunde. Dat wil trouwens helemaal niet zeggen dat biomedische wetenschappen een b-keuze is! Let wel op dat biomedische wetenschappen inmiddels bij een groot aantal universiteiten een numerus fixus opleiding is.

Waar kun je dit studeren?

Biomedische wetenschappen is een universitaire studie en kun je op verschillende universiteiten volgen. Elke universiteit heeft net een andere benadering. Zo pakt Universiteit Leiden het heel medisch aan en is het onderdeel van de geneeskundefaculteit/LUMC en benadert de Technische Universiteit Eindhoven het meer vanuit de technologische kant. Welke andere universiteiten bieden deze studie nog meer aan?

Kun je dit met een havo diploma studeren?

Aangezien biomedische wetenschappen een universitaire studie is, ben je niet toelaatbaar met een havo diploma. Wel zijn er vergelijkbare studies op het hbo te vinden zoals biologie en medisch labonderzoek of life sciences. Na het behalen van je propedeuse of je bachelor kun je doorstromen naar het wo.

Het is trouwens zo dat ook niet iedere vwo’er zomaar biomedische wetenschappen kan doen. Je hebt er namelijk of een N&T of N&G profiel voor nodig.

Hopelijk is het nu een stuk duidelijker wat biomedische wetenschappen inhoudt. Lijkt je dit een leuke studie? Bekijk dan vooral de websites van de verschillende universiteiten die biomedische wetenschappen aanbieden, ga op op zoek naar de verschillen en bezoek een aantal open dagen. Succes!

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.