De vijf meest gemaakte fouten - studiekeuze

min. lezen
De vijf meest gemaakte fouten bij studiekeuze

Keuzes, keuzes, keuzes. Het is soms niet makkelijk om te kiezen, helemaal niet als het om iets belangrijks als een studiekeuze gaat. Ondanks dat fouten maken erbij hoort, kan het best vervelend uitpakken als je niet blij bent met je studiekeuze.

Wat blijkt? We maken allemaal dezelfde fouten. Om te voorkomen dat jij dezelfde fouten begaat, hebben we een lijstje voor je gemaakt! Dit zijn de vijf meest gemaakte fouten, studiekeuze.

1. Te laat beginnen

De grootste fout bij het maken van een studiekeuze is te laat starten, je hoort het vaker en ongetwijfeld zul je zeggen: “dit overkomt mij niet”. Maar voor je het weet is het april en heb je nauwelijks nog tijd om een goede studiekeuze te maken voor 1 juni (dat heeft met corona te maken). Je loopt dan het risico je keuze te baseren op overhaaste beslissingen, waar je later spijt van kunt krijgen. Een groot deel van de afvallers heeft namelijk te laat gekozen. 

Daarnaast levert het onnodige stress op. Het is net als te laat beginnen met leren voor een moeilijk proefwerk. Dat kost je veel energie en de kans is groot dat je het niet haalt. Wanneer je op tijd begonnen was, had je het wel gehaald. Kortom: neem genoeg tijd om een goede keuze te maken.

lijst-met-aanmelddeadlines
Aanmelddeadlines

Alles weten over aanmelddeadlines? lees dan deze blog!

2. Een studie kiezen vanuit je kamer

Dit is een klassieker: online kiezen. Er zijn nogal wat studiekiezers die zich alleen online georiënteerd hebben en niet naar open dagen, een meeloopdag of onderwijsbeurs zijn geweest. Uit onderzoek blijkt dat een groot deel van de zogenaamde ‘kamerkiezers’ in het eerste jaar afvalt omdat de opleiding die ze online hebben gezien in werkelijkheid niet was wat ze ervan hadden verwacht.

3. Doen wat je vrienden of vriendinnen doen

“Ik ga rechten doen, want Daan gaat het ook doen en dat is mijn beste vriend.” of “Ik ga toegepaste psychologie doen, want Sofie gaat dat ook doen.” Je hoort het vaker: kiezen wat je vrienden of vriendinnen kiezen. Het is verleidelijk, maar doe dat niet. Want als je vriend of vriendin er goed in is, wil dat niet zeggen dat jij daar ook goed in bent en van je leuk vindt 😉. Daarnaast hoef je ook niet bang te zijn dat je alleen komt te zitten tijdens je studie, er zijn genoeg andere studenten om vrienden mee te worden.

4. Een studie kiezen waar je later veel geld mee verdient en uitzicht hebt op een baan

Het klinkt logisch, een studie kiezen waar je later veel geld mee kan verdienen, toch? Misschien wel, maar stel dat die studie jou helemaal niet ligt? Dat je veel meer van talen houdt, in plaats van wiskunde. En wat denk je van geneeskunde? Misschien kan je helemaal niet tegen bloed? Waarom zou je dat dan gaan studeren? Omdat je er veel geld mee kan verdienen? 

Bij een opleiding in de techniek of ict bijvoorbeeld is het percentage uitvallers enorm hoog en veel afgestudeerden kiezen later voor een andere baan. Er is hier een duidelijk verband tussen kiezen voor geld en baanzekerheid en het hoge aantal uitvallers. Daarnaast is het nauwelijks te zeggen welke banen er in te toekomst zullen verdwijnen, of waar juist heel veel vraag naar is. Kies dus wat goed bij jou past. 

5. Overmoedig zijn

Tot slot: overmoedigheid. Dat wil zeggen: ervan uit gaan dat je wordt toegelaten tot een studie met een toelatingsprocedure of waar een maximaal aantal studenten geldt (numerus fixus) zonder een alternatief te hebben. Hoe goed je er ook voor staat, of hoe goed je auditie bij een conservatorium ook ging, er is altijd een kans dat je niet wordt toegelaten. 

Zelfvertrouwen is altijd goed, en dat heb je ook nodig, maar uit overmoedigheid op één paard wedden is niet slim. Houd dus altijd meerdere opties open en ‘spreid je kansen’.

You can do it

Welke studie je ook kiest, keuzes maken blijft moeilijk en fouten maken hoort erbij, ook bij het maken van je studiekeuze. Maar blijf er niet in hangen. Ga bij jezelf na of je deze fouten herkent en probeer ze op te vangen. Kan je daar wat hulp bij gebruiken? Houd deze vijf tips in je achterhoofd en jouw studiekeuze komt helemaal goed!

Nog een geruststelling: als je je keuze hebt gemaakt krijg je na je aanmelding vaak nog een keuzecheck aangeboden vanuit de opleiding zelf. Dit is er om voor te zorgen dat iedere student echt op de juiste plek zit. 

Wil je nog meer weten over het maken van een studiekeuze? Check dan de gerelateerde artikelen hieronder of schrijf je in voor onze newsletter.

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.