Studie criminologie: wat is het en waarom is het zo populair?

min. lezen
studie criminologie uitgelegd

Criminologie is al een aantal jaar een van de populairste studies van Nederland. Wat is de reden dat criminologie zo populair is? Daar gaan wij in deze explainer op in.

Wat houdt criminologie in?

Criminologie kan als volgt worden gedefinieerd: de wetenschappelijke bestudering van misdadigers, van misdaad als een sociaal verschijnsel en van het strafrechtelijk systeem. Simpel gezegd leer je dus denken als een crimineel en doe je onderzoek naar slachtoffers en hoe criminaliteit bestreden en voorkomen wordt in ons land.

Een criminoloog heeft dus enorm veel interesse in criminaliteit. Wat valt hier allemaal onder? Hoe komt iemand op het slechte pad? Hoe kunnen criminele activiteiten voorkomen en opgelost worden? Je merkt het: alles wat met criminaliteit te maken heeft, komt aan bod. Het criminele wereldje gaat natuurlijk ook veel verder dan alleen de moord of ontvoering in jouw favoriete Netflix-serie.

Tijdens je bachelor leer je niet alleen oorzaken en gevolgen kennen van crimineel gedrag, maar ook dit hoe dit gedrag kunt verklaren en voorspellen. Terrorisme, georganiseerde misdaad, drugszaken, cybercrime; deze en veel meer topics worden behandeld.

Je begint de bachelor van de opleiding breed met een aantal theorieën die in de criminologie gebruikt worden. Later in de studie komt de focus meer en meer op de praktijk te liggen. Hiervoor moet je ook geregeld de hort op: je gaat namelijk op bezoek bij verschillende professionals in het werkveld. Het kan dus zomaar dat je met jouw opleiding een dagje naar de rechtbank, gevangenis of een probleemwijk gaat.

Waarom is de studie criminologie zo populair?

Criminaliteit is een actueel thema dat behoorlijk maatschappelijk relevant is. Denk bijvoorbeeld eens aan de moord op Peter R. de Vries en alles wat dit teweegbracht in ons land. Het gaat dagelijks over misdaad in het nieuws en veel jongeren zijn hierdoor getriggerd. Ook misdaadfilms en -series spelen hier een grote rol in. Niet gek dat er veel interesse in de opleiding criminologie is dus!

Daarnaast is het criminele wereldje natuurlijk vol gevaren. Voor mensen die van spanning en adrenaline houden, is het dan ook erg interessant om erin te werken. Verder komt er een stukje psychologie bij kijken, omdat de focus ligt op het gedrag van criminelen. Wat drijft deze mensen? Dit is fascinerend voor jongeren die nieuwsgierig zijn naar menselijk gedrag.

De enorme populariteit van deze studie komt niet uit de lucht vallen; de opleiding criminologie staat namelijk al jaren in de top 10 populairste studies. Het is een opleiding die op hbo- en wo-niveau gegeven wordt. Vanwege de enorme populariteit geldt er een numerus fixus (beperking op het aantal studenten per jaar) en dus moet je geluk hebben dat je door de selectieprocedure komt.

Na je studie

Uiteraard wordt niet iedereen die de opleiding criminologie heeft afgerond iemand die op grote schaal criminaliteit gaat bestrijden. Maar ook als jij niet als taak hebt om de bende van Ridouan Taghi op te rollen, is criminoloog een uitdagend beroep. Wie weet kom je wel terecht in een managementfunctie bij de politie of bij justitie. Of wat dacht je ervan om een expert in witwaspraktijken te worden?

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van beroepen die je kunt uitoefenen met een diploma van de opleiding criminologie. Verder komen er ook veel criminologen terecht bij diverse bedrijven, banken en verzekeringsmaatschappijen om fraude op te sporen, worden ze adviseur, medewerker of manager bij provincies en gemeenten (de overheid) of krijgen ze een specifieke functie in een gevangenis, bij slachtofferhulp of als misdaadanalist. Je kunt dus allerlei kanten op met een diploma aan deze opleiding.

Verschillende richtingen criminologie studeren

Na je bachelor of science kun je een master volgen. Tijdens de master specialiseer je je in een bepaalde richting binnen de criminologie. We lichten er hieronder een paar kort toe.

Forensische criminologie

Bij forensische criminologie ligt de focus vooral op de strafrechtelijke keten vanuit het criminologisch perspectief. Het gaat om strafbare feiten en hierbij komt veel onderzoek kijken. Bij deze opleiding is enige voorkennis van strafrecht wel gewenst.

Forensica, criminologie en rechtspleging

Een multidisciplinaire opleiding die vergelijkbaar is met de studie forensische criminologie. Met andere woorden: misdaad en strafrechtpleging staan centraal. Van waar crimineel gedrag uit voorkomt tot de betrouwbaarheid van getuigen en van de totstandkoming van beslissingen van rechters tot de betekenis van de forensische wetenschappen. Je krijgt hierdoor een vrij breed beeld van de strafrechtpleging.

Criminaliteit en Rechtshandhaving

Deze opleiding helpt jou om inzicht te krijgen de impact van criminaliteit op de samenleving. Je wilt leren hoe criminaliteit bestreden, maar ook hoe het voorkomen kan worden. De link tussen menselijk gedrag en criminaliteit is dus de rode draad.

Past de opleiding criminologie bij mij?

Goede vraag! Er zijn een paar eigenschappen die handig zijn als je aan deze studie wil beginnen. Je moet bijvoorbeeld interesse hebben in het gedrag van mensen, sterk zijn in analyseren en kritisch denken én nieuwsgierig zijn. Dit kun je het beste ontdekken door een bezoek te brengen aan een open dag van deze studie. Hier krijg je goed inzicht in de opleiding, lesstof en andere praktische zaken.

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.