Geneeskunde studeren, hoe pak ik dat aan?

min. lezen
elyn-prins-geneeskunde-student

Ben jij een echte mensen-liefhebber, geïnteresseerd in het menselijk lichaam en zie je jezelf wel in een ziekenhuis werken? Dan is de studie geneeskunde misschien wel iets voor jou. Hoewel dit een hele leuke studie kan zijn, moet je er goed over nadenken of dit echt de studie voor jou is want het kan best zwaar zijn.

Daarnaast geldt er ook een numerus fixus voor de opleiding geneeskunde. Dit betekent dat er maar een beperkt aantal plekken zijn. Geneeskunde studente Elyn Prins geeft ons alle ins-en outs over deze populaire studie!

Over Elyn

“Ik ben Elyn, 23 jaar oud en momenteel volg ik de opleiding Geneeskunde in Nijmegen. Ik ben bezig met mijn vijfde jaar studeren en doe nu mijn coschappen.” In de eerste instantie had Elyn zich aangemeld voor de bachelor geneeskunde in Groningen, maar na niet door de selectieprocedure heen te zijn gekomen liet ze zich niet tegenhouden. Elyn besloot zich een jaar later aan te melden in Nijmegen en nu studeert ze daar alweer jaren met veel plezier.

Geneeskunde toelatingseisen

Om je aan te kunnen melden voor de bachelor geneeskunde moet je een vwo-diploma hebben gehaald met het profiel Natuur & Gezondheid met natuurkunde, Natuur & Techniek met biologie of een combinatieprofiel Natuur & Gezondheid met Natuur & Techniek. Je bent toelaatbaar met zowel wiskunde A als B.

Aanmelden Geneeskunde

Je kunt geneeskunde studeren op verschillende plekken in Nederland, namelijk Groningen (Rijskuniversiteit Groningen), Nijmegen (Radboud Universiteit), Leiden, Amsterdam (UvA en VU), Maastricht, Rotterdam (Erasmus University) en Utrecht. In het algemeen moet je je altijd voor half januari aanmelden voor deze studie, waarna vervolgens een selectieprocedure begint.

Deze selectieprocedure wisselt echter per instelling. Zo heeft Elyn in Groningen een gehele selectiedag moeten doorlopen, terwijl ze in Nijmegen een motivatiebrief schreef in combinatie met een scheikunde, natuurkunde en biologie toets en een losse casustoets. Ook moest Elyn twee aanbevelingen laten schrijven door mensen uit haar omgeving.

Voor de scheikunde, natuurkunde en biologie toets kun je zelf beslissen hoe je je voorbereid, zo heeft Elyn nog eens een kijkje genomen door haar examenbundels, maar kun je ook een dagcursus volgen om je klaar te stomen. Ook zijn er bepaalde universiteiten die meer kijken naar de cijfers, zoals in Utrecht bijvoorbeeld. Je mag je per jaar voor geneeskunde bij één universiteit aanmelden. Als het niet lukt om door de selectie heen te komen kun je het nog twee keer proberen, maar bij andere universiteiten. Je hebt in totaal dus drie selectiepogingen.

Maak je vooral niet te druk! Als het niet lukt probeer het dan volgend jaar nog een keer, want dat heeft voor mij goed uitgepakt.”

Tip van Elyn

Studieprogramma

Ook het studieprogramma kan per universiteit verschillen, zo heeft iedere studie een eigen curriculum. De studie geneeskunde duurt in totaal 6 jaar. Dit bestaat uit 3 jaar bachelor geneeskunde en 3 jaar master geneeskunde, maar volgens Elyn heb je er los van elkaar niet zo veel aan dus je moet het als het ware wel zien als één programma wat onlosmakelijk aan elkaar verbonden zit.

Zo is in Nijmegen de 3-jarige bachelor ook onderverdeeld in twee delen van anderhalf jaar, waar je in het eerste anderhalf jaar bijvoorbeeld het vak MGZ volgt, waar je leert over mechanisme van gezondheid en ziekte. In het tweede anderhalf jaar gaat het meer richting de praktijk en krijg je klinische vraagstukken. Denk dan bijvoorbeeld aan casussen van ziektebeelden uit de praktijk en je leert welke behandelingsmogelijkheden er zijn.

Wanneer je je bachelor hebt gehaald, kun je jezelf aanmelden voor de master. Houd wel rekening met een wachttijd. Dit komt omdat niet iedereen tegelijk kan beginnen en er dus verschillende startmomenten zijn, wat bepaald wordt aan de hand van een loting. “Tijdens mijn wachttijd, wat ongeveer een jaar was, heb ik gewerkt als doktersassistente!”

Telkens als je een tentamen hebt komt de oude tentamenstof er ook weer bij, het stapelt zich dus op. Het is dus niet zo dat je een tentamen hebt en dat je het daarna kan vergeten. Hierdoor kun je dus uiteindelijk de kennis ook echt gebruiken als je later dokter bent.”

Elyn, vijfdejaars student geneeskunde

elyn-prins-geneeskunde-student

Stagelopen

Tijdens de studie geneeskunde is het natuurlijk heel belangrijk om ervaring in de praktijk op te doen, zodat je wordt klaargestoomd voor het werkveld. Je gaat stagelopen vanaf je vierde jaar, wat coschappen genoemd wordt en deze coschappen duren eigenlijk drie jaar lang. Coschappen loop je op verschillende afdelingen, afhangend van de theorie die je op dat je op dat moment behandelt.

“Ik heb nu eerst zes weken les, dan krijg je introductie en een opfrissing over het komende coschap. Dan loop ik acht weken stage en sluit ik de periode nog af met een week les.” Zo vertelt Elyn dat er blokken zijn met interne geneeskunde, neurologie, psychiatrie, heelkunde en kindergeneeskunde. “Ik heb zowel stage gelopen op de afdeling als de polikliniek en tijdens mijn coschap zag ik ook gelijk al in mijn eentje patiënten, wat best eng is in het begin. Maar gelukkig went dat heel snel.”

Je doorloopt al deze stappen samen met je co groep. De universiteit regelt stageplekken rondom de stad en samen met je groep verdeel je dan de stageplekken onderling. Zo kan het zijn dat je de ene keer wat verder weg stageloopt dan andere keren, maar dan heb je ook de mogelijkheid om in een co huis te slapen. Dat is een soort huisvestiging dat het ziekenhuis heeft geregeld, waar je dus kunt overnachten.

Volgens de CAO heb je een 46-urige werkweek, maar ik ben daar tijdens sommige coschappen, zoals interne geneeskunde, wel makkelijk overheen gegaan.”

Elyn (23), student geneeskunde

Na de studie

Nadat je deze 6-jarige studie hebt afgerond, ben je dokter en het vinden van een baan is dan (meestal) geen probleem. Ook buiten het ziekenhuis zijn er genoeg banen te vinden na deze studie, zo kun je bijvoorbeeld ook kiezen om aan de slag te gaan als arts Maatschappij & Gezondheid of jeugdarts.

Daarnaast kun je er ook voor kiezen om je nog verder te specialiseren, in bijvoorbeeld kinderarts. Dan ben je eigenlijk gewoon aan het werk, maar toch nog in een leertraject. Het kan wel lastig zijn om een opleidingsplek te krijgen voor bepaalde specialismen vanwege de weinige plekken en de vele kandidaten. En je kunt er ook voor kiezen om een PhD-traject te starten en dus onderzoek te gaan doen.

Elyn geeft de toekomstige studenten graag het advies om goed na te denken of je geneeskunde interessant lijkt of dat het daadwerkelijk hetgeen is wat het allerbeste bij je past. Het is immers een intensief werkleven, dus denk er twee keer over na voordat je je aanmeldt voor deze studie.

Wil jij je aanmelden voor de studie geneeskunde? Begin dan op tijd met voorbereiden en zorg dat je je aanmelding op tijd hebt afgerond. Daarnaast kun je je natuurlijk voorbereiden op de selectieprocedure, door bijvoorbeeld te studeren voor de scheikundetoets, maar ook moet er een beetje geluk bij komen kijken! Meer weten over numerus fixus opleidingen? Lees hier verder.

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.