Al jaren geldt de universitaire bachelor psychologie als een van de meest populaire studies in Nederland. In 2017-2018 stond de opleiding nog op de zesde plek, maar in 2020-2021 op de tweede! Dat is aan de ene kant leuk, maar aan de andere kant neemt het wat problemen met zich mee. Eén van die problemen was een overschot aan afgestudeerde psychologen die niet als psycholoog aan de slag konden. De arbeidsmarkt was verzadigd. Daarom is er een numerus fixus (beperking op het aantal studenten per jaar) in het leven geroepen. Elke universiteit hanteert een numerus fixus op deze studie, ook voor het schooljaar 2022-2023 en 2023-2024. Houd daar dus rekening mee.
"Psychologie is een samenstelling uit de Griekse woorden psyché (ziel) en logos (woord, gedachte, rede). Het is een academische discipline die zich bezighoudt met het gedrag van mensen." (bron: Wikipedia).
Een psycholoog is geïnteresseerd in het innerlijke van de mens en vraagt zich af waarom mensen zich op bepaalde manieren gedragen. In het dagelijks leven vragen een heleboel mensen zich dat af – in zekere zin zijn we dus allemaal een beetje psycholoog. Maar tijdens de studie psychologie leer je kritisch analyseren en op een gestructureerde manier onderzoek doen.
Menselijk gedrag staat dus centraal binnen de psychologie. Tijdens je bachelor leer je als student alle ins en outs kennen van de menselijke psyche, maar leer je ook gedrag van mensen voorspellen en doe je nieuwe wetenschappelijke kennis op.
Tijdens de voltijd bachelor begin je in je eerste jaar breed. Je krijgt dus meerdere kanten mee van de psychologie. Van een algemene introductie ga je je steeds verder specialiseren, tot je uiteindelijk na je bacheloropleiding je master en een afstudeerrichting kiest. Dat kan in diverse takken. We bespreken er hier drie kort, maar er zijn er meer. Wil je meer weten over de afstudeerrichtingen? Bekijk dan vooral de websites van de verschillende universiteiten die deze studie aanbieden.
Biomedische wetenschappen
Dit is een tak die zich richt op het verlichten van psychische klachten zoals depressies en wordt vaak met een medische context uitgevoerd. Het gaat vaak om ernstigere problematiek en is een specialisatie in de psychologie. Deze tak richt zich op zowel kinderen als volwassenen. Om klinisch psycholoog te worden ben je 10 jaar aan het studeren: 3 jaar een bachelor psychologie (bachelor of science, BSc), 1 jaar master (master of science, MSc), 2 jaar gezondheidspsycholoog (GZ-psycholoog) en 4 jaar tot klinisch psycholoog.
Deze richting van de psychologie gaat in op hoe (menselijke) gedachten, gevoelens en gedragingen worden beïnvloed door werkelijke, ingebeelde of gewenste aanwezigheid van anderen. Ook dit is een specialisatie, maar hier hoef je niet tien jaar voor te studeren.
Als je deze specialisatie doet, dan onderzoek je het gedrag en de ontwikkeling van kinderen tot aan ouderen. Je doet onderzoek naar hoe een mens zich ontwikkelt van baby tot oudere. Maar de meeste aandacht gaat uit naar het kind. Ook dit is een master studie.
Maar wat is dan het verschil tussen psychologie en psychiatrie? Het grootste verschil is dat een psychiater een medische achtergrond heeft en dus geneeskunde heeft gestudeerd. Een psychiater is een arts en onderzoekt voornamelijk het verband tussen de lichamelijke en geestelijke gezondheid van de mens. Daarnaast mag een psychiater medicijnen voorschrijven, aangezien hij medisch specialist is.
Waarom zoveel mensen deze opleiding willen doen, en misschien jij ook, is een interessante vraag. Een verklaring kan zijn dat psychologie helpt om jezelf beter te leren kennen. Tegelijkertijd leer je ook anderen beter kennen. Je kunt ook interesse hebben in hoe en waarom samenlevingen en groepen zich gedragen zoals ze doen. Een student psychologie houdt zich ook hiermee bezig.
Bovendien kun je het op zoveel werkvelden toepassen, zoals in het onderwijs of binnen organisaties. Je kunt zelfs hele management stijlen bestuderen op psychologisch vlak. Dat maakt het een hele diverse studie waarmee je na het behalen van je diploma meerdere kanten op kunt.
Het meest voor de hand liggende lijkt dat je een baan binnen de geestelijke gezondheidszorg krijgt. Zo kun je gaan werken bij een instelling voor kinderen met ontwikkelingsproblemen, of je kunt ook bij een school of ziekenhuis aan de slag. Daarnaast kun je er ook het bedrijfsleven mee in, bijvoorbeeld als personeelsmanager of marktonderzoeker. Maar je kunt ook gaan werken in de overheid. Met een opleiding psychologie kun je dus best wel veel kanten op! Het is daarom slim om open te staan voor verschillende kansen zodat je na je studie een vliegende start hebt van je carrière.
Ja, dat kan zeker! Het heet alleen net even anders, namelijk toegepaste psychologie. Hier pas je huidige kennis en ontwikkelingen in de psychologie toe in de praktijk. Ook deze opleiding is enorm populair.
Ben je benieuwd geworden naar de studie psychologie? Onderzoek het dan vooral door eens naar een open dag te gaan. Kijk hoe de faculteit eruit ziet en ontdek of het inderdaad iets voor jou is. Ben er wel op tijd bij, want zoals je gelezen hebt is deze opleiding een numerus fixus opleiding. Dat betekent dat er een selectieprocedure aan vooraf gaat en dat je op 15 januari al aangemeld moet zijn.
12 september 2022 geschreven door Boy Cornelissen